Pietiek vien uzrakstīt vēstuli svešiniekam, un to mēs jau sauksim par “komunikāciju”. Savukārt, pakratīt kādam sirdi interneta sarunu kanāla privātajā logā vai uzklausīt kāda bēdu stāstu mums nozīmē “nodibināt personiskus sakarus”.
Vientuļiem cilvēkiem interneta sarakste, IRC un čatu kanāli ļauj ticēt, ka varētu notikt brīnums, un starp daudzajiem runātājiem atradīsies īstais sirdsāķītis. Ja vienkārša papļāpāšana ar virtuālo sarunu biedru izvēršas par sirds kratīšanu, un tu sāc stāstīt par sava mīļotā cilvēka kaisles trūkumu un seksa paradumiem, tad tu riskē pārkāpt šauro robežu starp publisku izklaidi un personiskās dzīves intīmo zonu.

Vienalga, kur tu iepazīsties internetā, atceries, ka cilvēks, kuru tu satiec čatā vai diskusiju grupā, ne vienmēr būs tas, par ko uzdodas. Arī viņa teiktais varbūt sastāv tikai čata kanālos tradicionālajām standartfrāzēm, vai citāti no www lapās izlasītām gudrībām.

Tie ir tikai nepārprotamie gadījumi, kad pieredzējis čatotājs ātri vien atklās sarunas biedra viltības. Taču ir jau vēl arī runātāji, kuri ar vislabākajiem nodomiem uzspodrina savu tēlu, jo nespēj vai negrib atklāt to personību, kuru redz savas vannas istabas spogulī.

Ne tikai apzinātas viltības, bet arī atšķirīga izpratne par teksta nozīmi var izraisīt pārpratumus. Kurš gan zina, kas īstenībā slēpjas aiz dziļdomīgas klusēšanas interneta sarunas laikā – čipšu graušana vai atrašanās tualetē?

Ja nerunājam par internetu kā saziņas līdzekli darba vajadzībām vai ātrai lietišķas informācijas apmaiņai, tā komunikāciju iespējas tiek izmantotas arī romantiskiem nolūkiem. Daži cilvēki internetā meklē mīlestību un runājas, cerībā atrast partneri ilgstošu attiecību izveidošanai; citi meklē tikai īslaicīgu izklaidi – iespējams, ka tieši uz tava rēķina.

Nevajag aizrautīgi mesties monitora plakanajā sapņu pasaulē, cerībā, ka viss tikpat skaisti izskatīsies arī trijās dimensijās.

Daži padomi nopietnu attiecību meklētājiem internetā:

  • Izvairies no pārsteidzīgiem spriedumiem un secinājumiem. Cilvēku attiecības - ieskaitot tās, kuras veidojas ar interneta starpniecību - balstās uz iepriekšējo kopīgo pieredzi un domu apmaiņu.

    Jo vairāk tu gribēsi jau rītdien kļūt par mīļoti sievieti, jo lielākas kļūdas tu izdarīsi šodien. Nesteidzies sakravāt somas, lai pārceltos uz dzīvi pie sava virtuālā domubiedra pēc aizraitīgu sarunu maratona vairāku stundu (dienu, mēnešu) garumā. Varbūt viņš ir memmes dēliņš, vecpuisis vai vienkārši liels pļāpa ar draudzeni stāvoklī.

  • Neizliecies par to, kas tu neesi. Nevajag radīt par sevi tādu priekšstatu, kurš neatbilst tavai personībai reālajā dzīvē. Jo vairāk tu uzspodrināsi savu tēlu, centīsies noslēpt savus trūkumus, jo maldīgāku priekšstatu tu sagādāsi cilvēkam, ar kuru esi nolēmusi tikties reālās dzīves randiņā.

    Šāds randiņš var sagādāt lielu vilšanos jums abiem. No otras puses, nelielu izklaidi ar kādu Kovboju vai Atombumbu meklējot, ir pilnīgi vienalga, kādu tēlu tu sev izgudro.

  • Neradi sev sarežģījumus. Ar flirtēšanu internetā labāk aizrauties mājas apstākļos, ja dzīvo vienatnē. Birojā vai mājās, dalot gultu ar kādu citu cilvēku, jāuzmanās izplatīt privātās dzīves noslēpumus sarakstē, kuru vēlāk var izlasīt tavi darba kolēģi vai dzīvesbiedrs.

    Nav jābūt detektīvam vai datoru ģēnijam, lai varētu atrast datorā IRC log failus (ja tādi tiek saglabāti), vai pārbaudot Netscape “about: global” vai Internet Explorer “History”, lai uzzinātu tavas slepenās gaitas internetā.

  • Vai tu tikai pļāpā, vai krāp savu draugu? Ja tavās sarunās tiek apspriestas personiskās dzīves intīmākās problēmas, kaut vai tikai teksta formātā, cik lielā mērā tas ir uztverams par pilnvērtīgu kontaktu?

    Daudzi cilvēki uzskata, ka arī sarakstē teiktajam ir nozīme, jo emocionālais kontakts ir ļoti nozīmīgs rādītājs ikvienā mīlas romānā, nevis tikai dzimumaktam veltītās minūtes vienas nedēļas ietvaros. Ko gan lai domā tavs draugs, redzot tevi smaidošu pie datora, ar skaļiem izsaucieniem jūsmojot par citu puišu uzrakstītajām frāzēm, bet vienaldzīgu un vēsu pret viņa uzmanības apliecinājumiem?

Daži cilvēki ir tik nelīdzsvaroti, ka netiekot galā ar sevi, lolo ilūzijas par “augstas kvalitātes” mīļāko, kas uz burvju mājienu automātiski atrisinās visas personīgās dzīves problēmas, garlaicību un sāpes. Šie cilvēki nesaprot, ka jauns mīļākais nav zāles pret visām kaitēm.

Internets piedāvā lielākas iespējas, kur izvērsties cilvēkiem ar sliktu uzvedību, kā arī tiem, kuri krāpj savus dzīvesbiedrus. Mūsdienās vairs nav nepieciešams iziet no mājas, lai atsvešinātos un nodarītu sāpes saviem tuvākajiem dzīves parteriem.

Tagad iespējams noslēpties un vadīt iznīcinošas kaujas gluži kā armijas ģenerāļiem – drošībā, ērti sēžot pieregulējamā atzveltnes krēslā pie sava mājas datora. Zaudētāji ir tie, kuri ir pārāk kautrīgi, lai kontaktētos sabiedrībā, savukārt zemiskie uzbrucēji ir tie ložņas un sociopāti, kuri gūst baudu, spēlējot spēles ar citu cilvēku dzīvēm.

Un kā ir ar laimīgajiem interneta mīlas stāstiem, kuri beidzas ar satikšanos un kopdzīvi reālajā pasaulē? Protams, arī tā tik tiešām notiek! Interneta iepazīšanās iespējas paver jaunas iespējas cilvēkiem, kuri uzturas mājās slimības vai invaliditātes dēļ, tiem, kurus šķir liels ģeogrāfisks attālums, kā arī seksā nepieredzējuši jaunieši, kuri vēlas izpaust savas seksuālās fantāzijas.

Ir arī daudzi gadījumi, kad ar interneta palīdzību atrasta liktenīgā lielā Mīlestība. Tomēr derības gan nevajadzētu noslēgt, ka savu laimi atradīsi internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!