Ir cilvēki, kuru gatavi nopietnas attiecības uzsāk jau tūlīt pēc iepazīšanās, kamēr citi no šī vārdu salikuma bēg kā no uguns. Iedvesmojoties no "Psychology Today", apskatīsim plašāk, kāpēc ir vīrieši, kuri baidās veidot nopietnas ilgtermiņa attiecības. Daļa iemeslu meklējami bērnības pārdzīvojumos un iepriekšējo attiecību pieredzēs, kas atstājušas dziļas un sāpīgas rētas.

Saprotams, visi vīrieši nav vienādi un ne visi speciāli mēģina izvairīties no attiecību veidošanas, taču ir daļa, kuri piekopj mūžīgā vecpuiša dzīves stilu un šķietami izskatās pat ļoti apmierināti ar to. Nereti gan ir tikai aizsegs, lai citiem neliktu manīt nopietnākus pārdzīvojumus un dažādu veidu bailes no attiecībām.

Kad iepazītais vīrietis sievietei neizskaidrojamu iemeslu dēļ aprauj saknē potenciāli laimīgas attiecības, bieži vien viņa vaino sevi. Kāds varētu teikt – kad satiec īsto sievieti, tad arī visas bailes izgaist kā nebijušas, taču, "Psychology Today" vēsta, ka situācija ar šo vīrieti atkārtosies no reizes uz reizi, kamēr viņš neatzīs problēmu un necentīsies to risināt. "Īstā sieviete" var palīdzēt meklēt tās sakni un censties pārliecināt par baiļu nepamatotību.

Lūk, sešas izplatītas bailes, kas var būt par iemeslu tam, kāpēc jaunā simpātija nevēlas turpināt šķietami labi iesākušās attiecības!


Bailes no atraidījuma


Šiem vīriešiem ir bail, ka, uzsākot nopietnas attiecības, viņi izliks sevi kā uz paplātes, tādēļ partnere ātri zaudēs interesi. Tieši šī iemesla dēļ kungi, kurus baida atraidījums, attiecībās mēģina izvairīties no viedokļu apmaiņām, nemaz nerunājot par reāliem konfliktiem. Viņi dod priekšroku ilgām sarakstēm, nevis īsām un konstruktīvām sarunām dzīvē. Šie vīri ļauj problēmām samilzt, paši ir situācijas cietēji, līdz kamēr neiztur un pārtrauc attiecības, kuras pat īsti vēl nebija sākušās.

Tam, ka šie vīrieši ierosina katram iet savu ceļu, nereti ir divi iemesli – gan tāpēc, ka viņi paši nejūtas laimīgi attiecībās, kurās viena viedokļu atšķirība tiek likta virsū otrai, gan arī tādēļ, ka nevēlas tikt pamesti. Arī laimīgās attiecībās cilvēkiem ir lielāki un mazāki strīdi, taču viņi raduši veidus, kā tos izrunāt, jo domu turēšana sevī moka abus partnerus.

Bieži vien šādu rīcību iemesls ir problemātiskās attiecības ar mammu bērnībā. Iespējams, zēnam netika dota vaļa izteikties, tāpēc viņš ar noklusēšanas taktiku ir jau saradis un neredz jēgu kādai citai sievietei kaut ko maz stāstīt. Šajā situācijā problēma var tikt risināta vienkārši – parādot, ka viedokļu izteikšana ir svarīga, ļaujot akmenim novelties no sirds.


Bailes nebūt pietiekami labam

Foto: Shutterstock

Tāpat ir vīrieši, kuri attiecībās baidās nebūt pietiekami labi – viņi domā, nespēs tikt galā ar visiem pienākumiem, tāpēc partnere regulāri būs vīlusies. Šīs domas sakne arī meklējama pusaudžu gados, taču šoreiz nav attiecināma tieši uz sievietēm, bet uz apkārtējo vidi un cilvēkiem kopumā. Viņš nejūtas vērtīgs arī kā pieaudzis vīrietis, jo, ļoti iespējams, par labi padarītu darbu bērnībā nekad nesaņēmu uzslavas vai atzinības.

Šāda tipa vīriešiem ir ļoti grūti pieņemt lēmumus. Iepazīšanās laikā un attiecību sākumposmā viņi dikti cenšas sievietes darīt laimīgas, jo uz tā balstās arī viņa sajūtas. Ja sieviete ir bēdīga vai noskumusi, šie vīrieši lielākoties uzskata, ka sava daļa vainas jāuzņemas arī viņiem. Tāpat nevar izslēgt iespējamību, ka viņi uzskata – šīs attiecības nav pelnījuši un viss ir pārāk labi, lai būtu patiesība, tāpēc baidās tās pārcelt jaunā, nopietnākā līmenī.

Kādi vēl iemesli var slēpties aiz populārās frāzes – "Nevēlos nopietnas attiecības", uzzini šajā rakstā.


Bailes no kontroles un ierobežošanas

Foto: Shutterstock

Ja mamma, vecmamma, auklīte, skolotāja vai jebkura sieviete, kas devusi artavu zēna attīstībā, bērnībā bija radījusi sajūtu, ka viņam nav ļauts pieņemt nevienu lēmumu, vīrietim var būt radušās loģiskas bailes no pārmērīgas ierobežošanas arī romantiskās attiecībās. Iespējams, bērnībā šī kontrole vienkārši izpaudusies lielās rūpes un mīlestībā, lai mācītu vērtības un ierādītu pareizo dzīves ceļu, taču viņš varēja juties ierobežots. Un pieaugušiem vīriešiem neatkarība un brīvība ir ārkārtīgi svarīga, teic eksperti.

Šos vīriešus sarunas par tālāku attiecību nākotni padara klusus, dusmīgus, noraizējušos. Kungi, kuri baidās, ka attiecībās tiks pārāk ierobežoti, nereti ir gatavi ātri pašķirties, bet pēc brīža atkal ierosina tālāku attiecību veidošanu. Viņi saprot, ka būt kopā ir labs lēmums, taču nevēlas pazaudēt savu neatkarību, ko šķietami attiecībās pazaudēs.

Ja sliecies domāt, ka tieši šis ir iemesls tam, kāpēc vīrietis, ar kuru satiecies, baidās veidot nopietnas attiecības, viņam jādod apstiprinājums, ka neplāno viņu ierobežot. Arī attiecībās katram ir nepieciešama sava brīvība, un tavos plānos nav viņam to atņemt.


Bailes no noslēpumu atklāšanas

Foto: Shutterstock

Attiecību sākumposmā otrs par tevi zina tikai tik daudz, cik tu esi gatavs stāstīt. Kad tās tie pārceltas nopietnākā līmenī, jārēķinās, ka gaismā var nākt arī tādas lietas, ar kurām abi nelepojaties vai kuras esat līdz šim noklusējuši sev zināmu iemeslu dēļ. Un ir daļa vīriešu, kurus šis fakts biedē, tāpēc, lai nejustu kaunu par kādu šķietamu nepilnību vai ģimenes noslēpumiem, viņi nolemj nopietnās attiecībās labāk neiesaistīties.

Šādu principu bieži vien var redzēt arī filmās un seriālos – galvenajam varonim izdodas nomainīt vārdu un dzīvesvietu, lai aizbēgtu no pagātnes, cilvēkiem, kas tajā bija, un sāktu no baltas lapas. Taču šie ir izdomāti scenāriji, tāpēc realitātē nākas pieņem, ka ir lietas, kuras cilvēka spēkos nav mainīt.

Bieži vien šie vīrieši atraida sievietes, uzsverot, ka viņiem liktenis noteikti ir ieplānots satikt vēl kādu citu, kura būs piemērotāka, lai gan patiesībā viņi vienkārši baidās pielaist sev kādu tuvāk.


Bailes uzticēties sievietei

Foto: Shutterstock

Ja mazu zēnu īpaši sāpinājusi kāda bērnības situācija, kurā mamma nav pildījusi savu solījumu, vai dzīvē nācies sastapt sievieti, kura viņu krāpusi, vīrietim var būt bail turpmāk uzticēties sievietēm. Viņš visas sievietes sāk mērīt pēc vienas mērauklas, tāpēc uzskata – labāk palikt nenopietnā randiņu periodā, nelolojot lielas cerības un saglabājot savu sirdi nesalauztu.

Ja vīrietis dzīvē izgājis cauri šķiršanās posmam, kas nebūt nav bijis viegls (mantas dalīšana, aizbildniecība par bērniem u.c.), viņš pieļauj iespējamību, ka arī nākamajās nopietnajās attiecībās šāds vai līdzīgs scenārijs varētu atkārtoties. Saprotams, katram stāstam ir divas puses, tāpēc katra konkrētā situācija jāskata atsevišķi, taču ir vīrieši, kuri jūtas piekrāpti, tāpēc vienkārši zaudējuši ticību sievietēm kopumā.

Tāpat ir vīrieši, kuri baidās kļūt par tēviem. Kas slēpjas aiz nevēlēšanās radīt pēcnācējus, skaidrots šeit.


Bailes neizdarīt pareizo lēmumu


Nenoliedzami, nopietnu attiecību definējums uzreiz nenozīmē gredzenu vilšanu pirkstā, vešanu pie altāra un kopīgu bērnu radīšanu, taču tas jebkurā gadījumā ir nozīmīgs lēmums. Tomēr ir vīrieši, kuri regulāri šaubās par saviem lēmumiem, tāpēc neierosina spert attiecībās nākamo soli. Viņiem ir ļoti grūti izdomāt, kā rīkoties, jo vienmēr pa galvu maisās jautājumi "Bet, ja nu tomēr…" un "Varbūt labāk...".

Ja vīrietis baidās no nopietnām attiecībām, iespējams, viņš nevēlas aizvērt kādas citas durvis savā dzīvē, kurās varētu rast vēl lielāku piepildījumu. Viņš parasti lēmumu pieņemšanu manāmi velk garumā, uzsverot to, ka no "pareiza lēmuma" ieguvēji taču būs labi, tāpēc steigties nav vērts. Šie vīrieši nereti saprot, kāds bija pareizais lēmums, kad tas jau aizgājis gar degunu.

Ko darīt, ja vīrietis nav gatavs nopietnām attiecībām, taču arī nevēlas laist sievieti vaļā, uzzini šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!