Foto: Shutterstock
Iepazīstiet sievietes un vīrieša dabu, bez nosodījuma un aizspriedumiem. Mēs atšķiramies. Tas ir dabiski, tas padara pasauli interesantu un aizraujošu. Sievietes un vīrieša psihe ir pilnīgi atšķirīga.

Tas arī nosaka to, cik atšķirīgi mēs katrs – sieviete vai vīrietis – uztveram un paužam jūtas, izprotam pieredzi, dzirdam, izrunājam vārdus un uztveram dzīvi kopumā. Kad sieviete vai vīrietis neatzīst šo savu unikalitāti, īpašos talantus un dzīves uzdevumus, rodas milzumdaudz pārpratumu, grūtību un skumju. Tikai kopā sieviete un vīrietis spēj šīs unikālās enerģijas izlīdzināt, sabalansēt, radot līdzsvaru, harmoniju – domās, saskarsmē un visā pasaulē.

Sievietes būtība līdzīga olšūnai, tā spēj piemēroties, mainīties, būt daudzpusīga. Sieviete ir divējāda – sieviete ir sieviete un sieviete ir māte. Kad sieviete ir sieviete – viņa ir tieša, koncentrējusies, mērķtiecīga. Negatīvā šo īpašību izpausme ir sievietes atriebībā, cietsirdībā, kad viņa var kļūt asa kā zobens un var nodarīt ļaunu. Kad sieviete ir māte – viņa piedod visu, kalpo bezgalīgi, tā atdodot sevi visu. Pat ja sievietei nav bērnu, tai piemīt mātišķais aspekts jeb instinkts.

Ja sieviete dzīvo tikai un vienīgi, esot savā "sievietes dabā", kurā mātišķo enerģiju neieliek, tad enerģētiski viņas reproduktīvie orgāni atrodas nepārtrauktā spriedzē, var parādīties dažādas olnīcu saslimšanas. No otras puses, ja sieviete tikai un vienīgi fokusējas uz savu "mātes dabu" vai lomu, rūpējoties par citiem, noliedzot savas pašas vēlmes un vajadzības, arī tad viņas reproduktīvie orgāni nespēj darboties pilnvērtīgi. Tāda attieksme pret sevi izsauc stresu, kas ietekmē sievietes endokrīno un nervu sistēmas.

Ir ļoti būtiski, lai sieviete spētu apzināties sevī šīs savas abas "dabas", to kvalitātes un spētu sevī radīt harmoniju – būt māte un būt sieviete. Dzīves laikā sieviete, ejot cauri dažādiem dzīves notikumiem un situācijām, var smelties spēku gan savā mātišķajā enerģijā, gan sievišķajā, lai līdzsvarotu sevi un dzīvi.

Kundalini jogas skolotājs Jogi Badžans (Yogi Bhajan), skaidrojot sievietes būtību ir norādījis: "Sievietei ir prāts, kuram ir vairāki neatkarīgi darbības kanāli informācijas apstrādei. Pozitīvais šajā sievietes spējā ir tas, ka šādi sieviete var vienlaicīgi darboties daudzos virzienos, paveikt daudzus uzdevumus vienlaicīgi. Negatīvais aspekts ir tas, ka šāda darbošanās ilgstošā laika posmā noved sievieti uz izdegšanas sliekšņa, pārslogo viņas nervu sistēmu un mazina viņas intuitīvās spējas."

Esot mātei, sieviete jāpaliek arī sievietei. Tik vienkārši un tik grūti reizē! Veltiet laiku sev, sirsnīgi mīlot savus apkārtējos un rūpējoties par tiem, un veltiet laiku tikai sev. Joga ir viens no vispieejamākajiem veidiem, lai harmonizētu savu iekšējo pasauli. Veltiet laiku nelielai jogas meditācijai. Tas palīdzēs atjaunot iekšējās rezerves daudz labāk par tukšu papļāpāšanu sociālajos tīklos vai sasvīdušu lēkāšanu sasmakušā zālē. Kundalini joga piedāvā plašu meditāciju klāstu, ko varat pildīt arī mājas apstākļos un kas neprasa stundām ilgu koncentrēšanos. Viena no tādām meditācijām ir "Meditācija emocionālajam līdzsvaram" (Sunia(n) Antar).

Uzsākot meditāciju, noskaitiet mantru "Ong Namo Guru Dev Namo" trīs reizes. Tas palīdzēs noskaņoties un apzināties sevi. Pirms meditācijas uzsākšanas, iedzeriet glāzi ūdens. Poza: sakrustojiet rokas uz krūtīm un plaukstas ielieciet padusēs, it kā aptverot sevi ar plaukstām. Pleci cieši uzrauti, maksimāli tuvinot tos pie ausīm, kakla muskuļi brīvi. Zods mazliet uz leju, pievilkt klāt. Acis aizvērtas. Elpa – lēna, dziļa un mierīga. Ieelpas un izelpas caur degunu. Sāciet praktizēt 3 minūtes, ar laiku palielinot prakses ilgumu līdz 11 minūtēm. Meditācija palīdz laikā, kad sieviete jūtas apjukusi, pārgurusi, nezina, ko iesākt, kad gribas kliegt un raudāt vienlaicīgi.

Savukārt vīrieša būtība līdzinās spermotozīdam, un tas vienmēr ir mērķtiecīgs, konkrēts, lai arī viņa virzība uz mērķi dažreiz var atgādināt līkumotu ceļu. Vīrietim, neskatoties uz tā sākotnējo mainīgo "zig-zag" dabu, kas līdzinās šai spermatozoīda kustībai, ir dots tikai viens unikāls prāta darbības "celiņš".

Vīrietim tīk šis "viena celiņa" domāšanas veids, vīrietis spēj koncentrēties uz kaut ko vienu – visaptveroši un pamatīgi. Taču arī šim dabas dotumam ir savu plusi un savi mīnusi. Pozitīvais ir tas, ka šādas sistēma sniedz vīrietim spēju pieslēgties viena uzdevuma risināšanai ļoti dziļi un pamatīgi, koncentrēties un aizmirst par visu apkārtējo.

Tas ir noderīgi un palīdzoši darbā, profesionālajā jomā, kā arī tas ir nenovērtējami vīrieša garīgās attīstības jomā: spēja koncentrēties garīgajai praksei. Negatīvais aspekts parādās tajā, ka tik ļoti koncentrējoties, vīrietim ir grūti "iziet" no savas pasaule un "pārslēgties", lai sadarbotos ar apkārtējiem un iesaistītos sadzīvē.

Sieviete domā ideju kategorijās, vīrietis – problēmu kategorijās. Tā kā sievietes domāšana noris vairākos "kanālos", tad viņa ir spējīga vienlaicīgi apstrādāt vairākas domas un idejas. Sieviete spēj apvienot jūtas, fantāzijas un radīt dažādus projektus. Daži no tiem būs nopietni un īstenojami, citi – tikai iedomas, netverami un neīstenojami. Sievietei vienkārši patīk radīt idejas. Sieviete ir radoša! Vīrietis, sliecas pieņemt vienu ideju un nekavējoties pāriet pie konkrētas rīcības. Vīrietis ir darītājs!

Apzināti pieņemt mūsu atšķirības māca arī senās Kundalini jogas gudrības. Savstarpēju sapratni, līdzsvaru un enerģijas apmaiņu varam iegūt, praktizējot meditācijas kopā ar partneri. Skaitot vai vienkārši klausoties mantras. Kundalini jogas tradīcijā viena no senām un brīnišķīgām mantrām, ko varam klausīties kopā, ir mantra: "Miracle mantra: Guru Guru Wahe Guru Guru Ram Das Guru". Šī mantra atver sirdi, piepilda mūs ar spēku un vitalitāti, ievibrē katru ķermeņa šūnu, mēs uzlabojam veselību, iegūstam enerģiju un dabisku mirdzumu.

Mantras izpildījumi ir dažādi, sev patīkamāko var atrast šeit.

Februāra romantikas un plīša sirsniņu jūklī būtu svētīgi neaizmirst šīs vienkāršās patiesības, lai nerastos vieta jauniem pārpratumiem un strīdiem. Dienas steigā un skriešanā, veltiet laiku viens otram, stiprinot sevi un mīļoto, piemēram, kopīgā meditācijā. Vīrietis un sieviete: abi kopā, nevis viens pret otru. Vīrietis un sieviete: ieklausoties viens otrā un sirsnībā mīlot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!