Gadumija un svētā Valentīna diena – tas ir laiks, kad ievērojami palielinās apgrozījums intīmpreču veikalos, tā sarunā ar "Delfi" atzīst uzrunāto uzņēmumu pārstāvji. Interesants fakts – neraugoties uz to, ka šodien it visu var nopirkt internetā, daudzi dodas uz īstu veikalu, lai izvēlētos un iepirktos klātienē. Turklāt, ja šādu veikalu pirmsākumos tur iegriezās pamatā tikai vīrieši, tad šobrīd statistika krietni mainījusies.

Pirmie intīmpreču veikali Latvijā parādījās pirms vairāk nekā 20 gadiem, deviņdesmito gadu sākumā. Salonu "Labi" tīkla veikalos pirms 25 gadiem teju visi apmeklētāji (95 procenti) bija vīrieši, sievietes baidījušās tur iet – burtiskā nozīmē. Tagad proporcija mainījusies, vairāk nekā puse (55 procenti) klientu ir sievietes, portālam "Delfi" stāsta uzņēmuma pārstāvji.

Senāk "seksšopos" biežāk iegriezās pa vienam, bet tagad aizvien biežāk veikalos var redzēt pārus, kas ieradušies kopā. "Pāri savstarpēji konsultējas, bet parasti vīrieši lūdz kaut ko izmēģināt, bet sievietes diktē savas vēlmes, viņas ir uzstājīgākas," savos novērojumos dalās salonu "Labi" darbinieki.

Pilnīgi visi "Delfi" aptaujātie veikali, kuru piedāvājumā ir preces pieaugušajiem, uzsver, ka ar gadiem klienti ir kļuvuši izvēlīgāki un priekšroku dod kvalitatīvām lietām, saprotot, ka tās maksā dārgāk.

Intīmpreču tirgotāji novērojuši, ka visretākie apmeklētāji ir vīrieši aktīvā reproduktīvajā vecumā, t.i., no 18 līdz 25 gadiem. Visbiežāk veikalos iegriežas vīrieši vecumā no 30 līdz 40 gadiem (bet esot arī 80 gadus veci klienti, kas joprojām ir formā un vēlas izmēģināt ko jaunu), sievietes vecumā no 25 līdz 50 gadiem. Visbiežāk – no 40 līdz 50. Jaunas sievietes veikalos iegriežas biežāk nekā vīrieši, galvenokārt – lai iegādātos ko jaunu vai pārsteidzošu savai otrajai pusei.

Neraugoties uz to, ka šobrīd it visu var apskatīt un iegādāties tīmeklī, lielākā daļa tomēr izvēlas citu rīcības plānu: visu izpēta internetā, bet pēc tam dodas uz veikalu, lai vēlreiz apskatītu, aptaustītu un tad pieņemtu lēmumu – pirkt vai nē. Un, pat ja lēmums par pirkumu netiek pieņemts tajā pašā dienā, praksē pierādījies, ka pēc kāda laika noskatītā prece tomēr tiek iegādāta.

Tāpat esot tādi klienti, kas ierodas pēc citu atsauksmēm: kāds ir kaut ko nopircis, pastāstījis un tādējādi ieinteresējis pašam pamēģināt.

Nereti gadoties tā, ka vēlme un interese parādās naktī, tādēļ vienmēr esot iespēja apmeklēt veikalu pēc pusnakts – diennakts saloni darbojas joprojām. "Mēs tā nestrādātu, ja nebūtu izdevīgi. Bet naktij tik tiešām ir sava pircēju kategorija. Kāds ierodas trijos naktī, cits – piecos vai sešos no rīta. Parādās drosme un vēlēšanās izmēģināt ko jaunu, tādēļ mēs vienmēr esam atvērti."

Kā mainījusies seksa rotaļlietu industrija

Sarunā ar "Delfi Woman" intīmpreču tirgotāji apliecina – Latvijas iedzīvotāji kļuvuši daudz atvērtāki un seksualitāti uztver kā pašsaprotamu – par to vairs nekautrējas.

"Intīmpreču industrija kļuvusi daudz mūsdienīgāka, iepakojumi – atturīgāki. Ražotāji vairāk uzmanības velta ķermeņa izpētei un rada anatomiski draudzīgākas un veselībai drošākas rotaļlietas," skaidro "Sexystyle" pārstāvji.

Popularitāti iemantojot seksa rotaļlietas, kas paredzētas sievietes veselībai, piemēram, vaginālās lodītes, trenažieri intīmajai muskulatūrai, ko īpaši iesaka sievietēm pēc dzemdībām, kā arī tām, kas pārkāpušas 40 gadu slieksni. Tāpat intīmpreču veikalos var iegādāties arī higiēnas līdzekļus, piemēram, menstruālās piltuves un dažādus anatomiskos tamponus, ko aptiekās netirgo. Arī vīrieši novērtējot to, ko aptiekās neatrast – dažādu izmēru prezervatīvus.

Visi aptaujātie veikalu pārstāvji atzīst, ka Latvijas iedzīvotāji vairs nevērtē preces pēc cenas, kā tas bija agrāk, bet izvēlas kvalitāti. Cilvēki saprot, kā lēts Ķīnas produkts atšķiras no Vācijā ražotās preces. Nezināmas izcelsmes materiāls ar iespējamu alerģiskas reakcijas risku pret augstākās kvalitātes medicīnisko silikonu.

Klienti aizvien biežāk interesējoties par lubrikantiem, galvenokārt tās ir jaunās māmiņas un sievietes gados, stāsta "Sexystyle". Lubrikantus izvēloties arī tie pāri, kam patīk ilgstošas rotaļas gultā, kā arī tie, kas seksā izvēlas prezervatīvus (pārāk sausā vidē tie var saplīst, jo īpaši – ja dzimumakts ir ilgāks par 5-10 minūtēm).

Aizvien biežāk tiekot pirktas rotaļlietas, kas ļauj īstenot dažādas fantāzijas un lomu spēles – medmāsiņas tērps, parūka, augstpapēžu kurpes, BDSM aksesuāri, piemēram, pletnes un acu pārsēji, kas īpašu popularitāti iemantojuši pēc triloģijas "Greja piecdesmit nokrāsas" triumfa gājiena.

Kā izvēlēties intīmās rotaļlietas

Foto: Shutterstock

"Lai cik banāli tas neskanētu, bet – kamēr neizmēģināsi, neuzzināsi," teic ginekoloģe Oksana Babula. "Noskaidrojiet, kāda zona un kāds stimulācijas veids jums šķiet vistīkamākais un sākumā izvēlieties visvienkāršāko modeli. Pēc tam kļūs skaidrs, kurā virzienā doties tālāk un vai tas jums vispār ir nepieciešams."

Speciālistesprāt, labākās ir tās ierīces, kas izgatavotas no silikona. To struktūra neļauj baktērijām iekļūt ķermenī, tāpat silikons ir vienkārši un ērti kopjams, kalpo ilgi un droši.

Ginekoloģe atgādina, ka jebkurai seksa rotaļlietai ir nepieciešams lubrikants. "Lubrikantus uz ūdens bāzes var izmantot visām seksa rotaļlietām. To priekšrocība ir ļoti vienkāršā kopšana – atliek vien noskalot rotaļlietu ar siltu ūdeni un viss! Jāteic, ka tas ir arī galvenais trūkums – ja vēlaties izmantot mantiņu vannas istabā, baseinā vai džakuzi, jūsu draugs un palīgs, protams, būs lubrikants uz silikona bāzes," uzsver Oksana Babula.

Kā norāda ārste, lubrikantu uz ūdens bāzes var droši izmantot ar prezervatīviem, tas nereaģē ar lateksu, attiecīgi – nebūs prezervatīva bojājuma iemesls.

Jāpiezīmē, ka regulāra lubrikantu lietošana (ar vai bez seksa rotaļlietām) rada aizsargslāni uz vagīnas sieniņām, kas pasargā no mikrotraumām, kā rezultātā samazinās disbakteriozes veidošanās risks. Kā zināms, lubrikantus iesaka arī tām sievietēm, kas ilgstoši lieto hormonālo kontracepciju, kas var izraisīt maksts sausumu. Savukārt tiem pāriem, kas plāno grūtniecību, lubrikanti neesot vēlami, jo varot traucēt spermatozoīdu kustībai.

Populārākās seksa rotaļlietas, ko izvēlas sievietes, ir dažādi falla imitatori un vibratori, novērojusi Oksana Babula. Falla imitatori paredzēti vaginālajai vai anālajai stimulācijai (reizēm – abām vienlaicīgi), atkarībā no konfigurācijas var stimulēt arī klitoru un G punktu. Savukārt vibrators ļauj sasniegt orgasmu, pateicoties vibrācijai. Tāpat veikalos atrodami arī pulsatori – vibratora "radinieki", kas ar pulsāciju imitē partnera kustības.

Popularitātes ziņā otrie izplatītākie esot dažādi anālie stimulatori – korķi, krelles, lodītes u. tml. "unisex" rotaļlietas, kas pilda divas pamatfunkcijas: samazina maksts izmēru un stimulē anāli. Otro funkciju izmanto vīrieši.

Trešajā vietā sievietēm – dažādu formu un izmēru klitora stimulētāji, ko liek lietā gan kopā ar vibratoriem, gan atsevišķi.

"Statistika liecina, ka sievietēm, kas sev seksu neliedz, dzīves kvalitāte ir daudz augstāka nekā tām, kurām dzimumdzīves nav," uzsver ginekoloģe Oksana Babula.

Latvija – vienīgā ES valsts, kurā ir ārsti-seksopatologi

Sarunā ar "Delfi" seksopatologs Anatolijs Požarskis uzsver: ir ārkārtīgi būtiski atklāt un attīstīt savu seksualitāti, tajā var palīdzēt intīmpreces. "Atbalstu un priecājos, ja cilvēki tās aktīvi izmanto."

Speciālists novērojis, ka cilvēki Latvijā, kaut arī seksuāli kļuvuši daudz brīvāki un atraisītāki, tomēr ir daudz neizglītotāki šajos jautājumos, tādēļ nereti pat neorientējas terminoloģijā. Pamatā runa ir par tiem, kas vecumā līdz 30 gadiem, turklāt izglītībai nav būtiska nozīme, daudzas lietas nezina arī tie, kam ir augstskolas diploms. Latvijas iedzīvotāji – jo īpaši krievvalodīgie – reti vēršas pēc palīdzības pie seksopatologa, uzskatot to par vājuma pazīmi un nevēloties tajā ieguldīt naudu.

Vēl viena tendence – cilvēki vairs nav tik noslēpumaini un daudz brīvāk stāsta par savām seksuālajām īpatnībām, vairāk gatavi eksperimentēt.

Savukārt pāru attiecībās joprojām nav pieņemts vienam ar otru sarunāties, turklāt runa ir ne tikai par cilvēkiem gados, bet arī par jauniešiem.

Laulība uzliek savu zīmogu, parādās rutīna, sekss tiek uztverts kā pienākums, nevis bauda. Pāri nodarbojas ar seksu stereotipiski, nerunā par to, kas patīk un kas nē.
Latvijas ārstu seksologu asociāciijas valdes loceklis Anatolijs Požarskis

Salīdzinot vīriešus un sievietes, atraisītākas un uzskatos brīvākas tomēr esot sievietes – tieši viņas ir gatavas izmēģināt dažādas rotaļlietas, meklēt jaunas sajūtas u.t.t. "Vīrieši ir konservatīvāki un kompleksaināki," piezīmē ārsts-seksopatologs, norādot, ka runa ir arī par jauniešiem. Speciālists ir pārliecināts, ka visharmoniskāk seksuāli jūtas cilvēki vecumā no 30 līdz 35 gadiem, jo tajā mirklī viņi daudz nekautrējas un nebaidās eksperimentēt.

Ārsta-seksopatologa Anatolija Požarska padomi pāriem:

  • atklāti sarunāties vienam ar otru – par to, ko vēlas, kas patīk, kas nepatīk;
  • ļauties eksperimentiem, ja tas abiem ir pieņemami;
  • iepirkties intīmpreču veikalā, sagādājot otrai pusei pārsteigumu.

Tā kā jau ilgāku laiku gaisā virmo jau minētās "Piecdesmit pelēkā nokrāsas", sākotnēji – grāmatas formā, bet pēc tam uz kino ekrāniem, nevarējām nepajautāt seksopatologam, vai tas kaut kā ir ietekmējis Latvijas iedzīvotāju seksuālo gaumi.

"Var pieņemt, ka cilvēki to vairs tik ļoti neslēpj, ja jau rāda pat kino. Tomēr, runājot par BDSM, izteikts intereses kāpums nav novērots. Vienmēr ir bijis zināms noslieču īpatsvars. Ārvalstu pētījumos noskaidrots, ka apmēram 20 procenti cilvēku kaut reizi dzīvē seksā iekļāvuši pēršanu. Tas ir samērā liels īpatsvars. Bet Latvijā šādu pētījumu nav bijis. Starp citu, tas ir mans sapnis – izpētīt Latvijas iedzīvotāju seksuālās īpatnības un izvēles. Ceru, ka reiz tas tiks īstenots."

Latvija ir vienīgā ES valsts, kurā vēl pastāv profesija "ārsts-seksopatologs", uzsver Anatolijs Požarskis. Pārējās dalībvalstīs (arī Lietuvā un Igaunijā) seksuālās veselības problēmas risina urologi un psihologi. Tajā pašā laikā ārstam-seksopatologam ir zināšanas, kas ļauj seksuālo disfunkciju ārstēt gan fiziskā, gan psiholoģiskā līmenī, t.i., kompleksi. Tiesa, arī Latvijā jaunus ārstus-seksopatologus vairs nemāca –nav tādas studiju programmas. Ja tāda neparādīsies, tad pašlaik strādā pēdējā šo speciālistu paaudze.

Latvijas intīmpreču veikalu topa preces

Foto: Shutterstock

Ņemot vērā specializēto veikalu sniegto informāciju par to, kādas intīmās rotaļlietas visbiežāk izvēlas pircēji Latvijā, izveidojām savu, apvienoto top 10.

Top 10 preces pieaugušajiem

1. Vibratori

Seksšopos pieejams plašs vibratoru piedāvājums – atšķiras ne tikai veids un izmērs, bet arī materiāls, barošanas tips, kā arī dažādi pielietojuma veidi.

2. Lubrikanti

Lubrikanti un masāžas eļļas – tas nav viens un tas pats. Lubrikants ir īpašs gēls, kas paredzēts papildu mitrināšanai un slīdēšanai, nepieciešamības gadījumā to var izmantot arī masāžai, savukārt masāžas eļļu nedrīkst izmantot kā lubrikantu.

3. Sieviešu apakšveļa

Zeķes, zeķbikses, biksītes, bodiji, apakšveļas komlekti ar īpašiem izgriezumiem un atverēm, korsetes u.t.t. Šīs kategorijas preces vienlīdz bieži iegādājoties gan vīrieši, gan sievietes.

4. Intīmā kosmētika

Vispopulārākā izvēle – masāžas eļļas, jutīgumu mazinošs gēls vīriešiem (paildzina orgasma sasniegšanas laiku), jutīgumu pastiprinošs gēls sievietēm (no patīkami sildoša efekta līdz ļoti spēcīgam uzbudinājumam), smaržas ar feromoniem (gan sievietēm, gan vīriešiem).

5. Vibrators pārim

Ļoti populāra seksa rotaļlieta pāriem, iecienīta vairāk nekā 50 pasaules valstīs. Starp citu, tai ir tālvadības pults, kā arī to iespējams savienot ar viedtālruni.

6. Prezervatīvi

7. Klitora stimulators

Populāra vīriešu izvēle sievietes pārsteigšanai.

8. Tērpi lomu spēlēm

Šo preci nereti iegādājoties vieni un tie paši pastāvīgie klienti, tādēļ veikalniekiem regulāri jāseko līdzi un jāpapildina sortiments.

9. BDSM aksesuāri un seksa rotaļlietas

Pamatā – acu apsēji, pletnes, rokudzelži un saišu komplekti, kuros ietilpst siksnas roku un kāju savažošanai.

10. Erotiskie suvenīri

Dažādas spēles, ēdamlietas, kalendāri, piepūšamās rotaļlietas un lietas ar pārsteigumu.

Vēlreiz jāuzsver, ka šis tops izveidots, apkopojot tirgotāju sniegto informāciju. Katrā atsevišķā veikalā ir savs pieprasītāko produktu un preču tops var atšķirties. Apkopojumā neiekļāvām tās lietas, kas pieejamas tikai vienā konkrētā "seksšopā".

Tā, piemēram, salonos "Labi" un interneta veikalos "Tev.lv" liels pieprasījums esot pēc tā dēvētās "seksa mašīnas" un pornogrāfiskajām filmām DVD formātā. "Sexystyle.lv" visbiežāk pērkot zeķbikses zeķes un apakšveļas komplektus, vaginālās lodītes, savukārt lomu spēļu tērpu izvēlē dominē medmāsiņas, skolotājas un stjuartes kostīmi.

"Eros.lv" pārstāvji īpaši izcēla iepriekšējā gada jaunievedumu – nelielus olveida masturbatorus (tie esot ļoti elastīgi un tiek piedāvāti komplektā ar īpašu lubrikantu), ko visbiežāk pērkot sievietes kā dāvanu vīriešiem. Šī veikala pirktāko preču sarakstā atrodamas arī iekaramās šūpoles – izklaide tiem, kam patīk eksperimentēt ar dažādām pozām, kas gultā nav iespējamas.

Top 10 – 'Delfi' lasītāju izvēle

Foto: Shutterstock

Uzrunājām trīs "Delfi" lasītājas un lūdzām izpētīt intīmpreču veikalu piedāvājumu un izveidot savu top 10. (Varoņu vārdi ir mainīti).

Kā vēlāk noskaidrojās, katrai no viņām šī bija pirmā pieredze un saskare ar pieaugušo rotaļlietām, tādēļ daudz laika tika veltīts izpētei. Lūk, kas no tā visa sanāca.

"Man bija ļoti sarežģīti veidot topu, jo tēma mani absolūti neinteresē – mums ar draugu viss ir labi arī bez tā. Domājot par savām izvēlēm, vadījos pēc tā, ko kādreiz esmu dzirdējusi. Izpētīju veikalus, tomēr neteikšu, ka iedvesmojos un vēlētos kaut ko pirkt," teic Eva (27), kas dzīvo pastāvīgās attiecībās. Viņas topa augšgalā bija erotiskā veļa, lubrikanti un masāžas eļļas.

Inga, 32 gadi, šķīrusies, trīs bērni

1. Erotiskie suvenīri, piemēram, metamie kauliņi ar erotiskiem uzrakstiem un attēliem.

Vistuvākajiem draugiem un partnerim laiku pa laikam gribam uzdāvināt kaut ko tādu – īpašu, šādos veikalos var atrast kaut ko piemērotu.

2. Iegurņa muskulatūras trenažieris — kā palīgs intīmās veselības profilaksei.

3. Vaginālās lodītes (veselībai).

4. Dāvanu komplekts pārim, kurā ietilpst maska, mākslīgās ādas rokudzelži ar mīkstu un pūkainu apdari, spalvu pletne un krūšu galu knaģi. Ar Greja atgriešanos uz kino ekrāniem, atgriežas arī izmisīga ("un ja nu iepatīkas") interese par BDSM.

5. Klasiskais vibrators

6. Lubrikanti

7. Masāžas eļļas, losjoni vienmēr palīdz radīt nepieciešamo atmosfēru, ļaut partnerim atslābināties un aprūpēt viņu.

8. Prezervatīvi ar īpašu pārklājumu. Aizsardzība jebkurā gadījuma kaisles brīdī, spēles elementi pastāvīgās attiecībās.

9. Melnas zeķes ar izgriezumu

10. Vinila gultas veļa ar stiprinājumiem – vienmēr ir jāizmēģina kas jauns.

Inese, 35 gadi, precējusies, viens bērns

1. Lubrikants: kaislīga vakara obligātā sastāvdaļa. Turklāt, ņemot vērā to, ka kaisles uzplūdos plāni var mainīties, – patīkama smarža un garša kā īpašs kompliments sievietei.

2. Apģērbs īpašam noskaņojumam. Kleita, kuru viegli uzraut uz augšu un kas izceļ visu, kas izceļams. Vīrieši ir vienkāršākas būtnes, liekas podziņas un cilpiņas viņus kaitina, kaut gan interesantu veļu viņi novērtē.

3. Rokudzelži noderēs, ja kāds sāks slikti uzvesties.

4. Pletne. Kādēļ gan ne? Bet kā gan uzšaut pa dupsi? Maigu sodu pelnījusi ikviena "apburošā maita".

5. Prezervatīvi

6. Vibrators. Ne vienmēr puišiem patīk, ka viņus aizstāj, bet nereti viņiem patīk novērot mīļotās sievietes uzdrīkstēšanos un baudas mirkļus.

7. Vaginālās lodītes – modīga mantiņa 50 nokrāsu dēļ. Svētā Valentīna diena būtu visnotaļ piemērota mīlas prieku eksperimentiem.

8. Virves: reizēm partnerim baudu var sagādāt, ļaujot izjust varenību un spēku.

9. Masāžas eļļu un sveču komplekts

10. Silikona gredzeni erekcijai: jaunas izjūtas vīrietim, kas var būt itin iepriecinošas. Gredzeni nav nekas traks, pat visrūdītākais klasiķis intīmā situācijā no tāda neatteiksies.

Seksa treniņi: ko meklē sievietes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Intīmpreces iegādāties arī var īpašos treniņos un apmācībās, kurās pieredzējuši speciālisti stāsta, kā seksuālo dzīvi padarīt harmoniskāku, košāku un daudzveidīgāku.

Sarunā ar "Delfi" psiholoģe, seksoloģe, treniņu centra "Seks.rf" eksperte Jeļena Bekmana stāsta, ka sievietes visbiežāk sāk ar kursiem, kas paredzēti vīrieša iepazīšanai – tā esot "Orālā seksa māksla" un "Spilgts vīrieša orgasms". Un tikai pēc šo tēmu apgūšanas sievietes vēlas noskaidrot, kāds ir viņu pašu orgasma noslēpums, ar ko tas saistīts, kā aktivizēt erogēnās zonas, lai izbaudītu pasakainas sajūtas.

Šādos kursos tiek iegādātas arī intīmās rotaļlieas, piemēram, vienmēr aktuāli esot vibratori – gan sievietei, gan pārim, dažādi lubrikanti, intīmie trenažieri, klitora stimulatori un erekcijas gredzeni.

"Nevar aizmirst arī par rokudzelžiem, pletnēm, seksapīlu veļu – ir daudz un dažādu atribūtu jebkurai gaumei," piebilst Jeļena Bekmana.

"Jau vairāk nekā trīs gadus vadot treniņus Latvijā, esmu pamanījusi, ka ikreiz, apmeklējot jaunus kursus, sievietēm aizvien vairāk mirdz acis, viņas stāsta, kā dzīve mainās uz labo. Atļaušos sacīt, ka viņas arī izskatās daudz labāk! Jo tā taču ir – ja sieviete ir laimīga, seksuāla, apmierināta, tas, protams, ietekmē arī apkārtējo pasauli un to, kā uztver un pasniedz sevi," novērojumos dalās seksoloģe.

Viņa arī ievērojusi – agrāk sievietes postulēja: "Te nu es esmu, visa tāda skaista, lai viņš kaut ko dara manā labā!"

"Tagad parādījusies jauna tendence: "Šis vīrietis man patīk, es viņu mīlu un vēlos ar viņu būt kopā, tādēļ es cenšos un vēlos būt vienīgā un neatkārtojamā." Ko lai saka... Konkurence šoreiz ir augsta. Skaistu sieviešu ir daudz. Tādēļ, ja runājam par seksu, ir jāliek lietā neparasti, interesanti knifiņi, zinot, ka vīrietis jau kaut ko interesantu ir piedzīvojis. Un, kad tu kļūsi par to īpašo sievieti, kura zinās viņa erogēnās zonas un pareizi ar tām strādās, tad viņš no labsajūtas vai juks prātā, un tad, protams, tu būsi tā "īstā un vienīgā"."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!