Foto: AP/Scanpix
Pētījumos atklāts, ka pasaules bestsellers erotiskā žanra literatūrā "Greja piecdesmit nokrāsas" ievērojami veicina vardarbību pret sievietēm, vēstī "Daily Mail".

Pētījuma veicēji konstatējuši, ka emocionālā un seksuālā vardarbība, no kuras cieš grāmatas galvenā varone Anastasija Stīla, postoši ietekmē sievietes mentālo stāvokli.

"Lai gan tā tiek dēvēta par romantiku un erotisku, šī grāmata ir potenciāli bīstama, jo vardarbību un sievietes pazemošanu zināmā mērā padara par vēlamas uzvedības standartu. Protams, grāmatas erotiskais saturs varētu palikt tāds pats, tomēr ainas, kurās tiek propagandēta vardarbība un sievietes pazemošana, no tās vajadzētu izņemt," teic pētījuma vadītāji, piebilstot, ka mūsdienās no fiziskas, seksuālas vai emocionālas vardarbības cieš katra ceturtā sieviete.

Ohaio Universitātes pētnieki veikuši sistemātisku grāmatas satura analīzi, atklājot, ka grāmatas varone Anastasija sadzīvo ar izplatītākajiem vardarbības paušanas veidiem, un meitenes uzvedība pilnībā atbilst vardarbības upura rīcībai.

Viņa jūt nemitīgu draudu sajūtu, identitātes trūkumu un maina savu uzvedību, lai saglabātu attiecībās mieru, rezultātā kļūstot pilnībā atkarīga no partnera rīcības un pakļaujoties it visām attiecību prasībām.

Jāpiebilst, ka Lielbritānijā pēc grāmatas izdošanas ievērojami palielinājies arī to cilvēku skaits, kuri, paši nespējot atbrīvoties, lūguši ugunsdzēsēju palīdzību, lai atslēgtu rokudzelžus, ar kuriem pieķēdēti pie gultām.

"Nezinu, vai tas ir grāmatas efekts, tomēr pēc tās iznākšanas saņemam arvien vairāk un vairāk izsaukumu pie cilvēkiem, kuru nelaimes gadījumā iesaistīta vai nu netradicionāla mīlēšanās vietas izvēle, vai ķēdes, virves un rokudzelži," atklājis kāds ugunsdzēsējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!