Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja runājam par sieviešu orgasmiem, statistikas dati ir skaudri  – dažādi pētījumu apliecina, ka 30 % līdz pat 80 % sieviešu nereti izvēlas orgasmu vienkārši notēlot. Šoreiz nerunāsim par to, kādēļ sievietei neizdodas sasniegt orgasmu vai kā to sasniegt veiksmīgāk. Cālis.lv pēta – cik daudz taisnības ir uzskatā, ka seksa trūkums vai sekss bez orgasma var izraisīt dažādas ginekoloģiskas saslimšanas.

Dzimumakts kā fizioloģisks process sastāv no vairākiem posmiem, un orgasms ir šī procesa noslēdzošā stadija, kura ir vienlīdz svarīga gan sievietei, gan vīrietim. Kā vēsta senās austrumu filozofijas - tieši orgasma laikā pāris apmainās ar Iņ (sievišķo) un Jaņ (vīrišķi) enerģiju: vīrietis sievietei sniedz savu Jaņ - vairojot viņas dzīvesprieku un enerģiju, bet sieviete sniedz vīrietim savu Iņ, vairojot vīrieša pašpārliecinātību un stabilitāti, kā arī pagarinot vīrieša mūža ilgumu. Ja sieviete nesasniedz orgasmu, vīrietis neiegūst viņas enerģiju, tādēļ senajos ķīniešu rakstos lasāmas visai detalizētas norādes, kā prasmīgi "vadīt" sievieti līdz augstākajam baudas punktam. Savukārt, ja sievietei seksuāla vēlme netiek apmierināta ar pilnvērtīgu orgasmu, tas viņai izraisa dzīvības enerģijas Ci (Chi) uzkrāšanos un stagnāciju  apakšējā vēdera daļā un iegurnī, kas veicina dažādas ginekoloģiskas saslimšanas, piemēram, menstruāciju traucējumus. Vai patiesi?

Kādēļ orgasms ir nepieciešams?

Kā stāsta seksoloģe un ginekoloģe Aija Tula-Rijkure (Diplomātiskā servisa medicīnas centrs), katram orgānam ir savas funkcijas - tiem visiem ir jāstrādā un jākustas - arī sievietes dzemdei. "Dzemde kontrahējas un kustas vairākās situācijās - gan menstruāciju laikā, ko mēs izjūtam sāpju veidā, gan grūtniecības un dzemdību laikā. Bet dzemdei būtu jāstrādā arī seksa laikā un pēc seksa. Jo  - kas tad ir orgasms? Tās ir dzemdes kontrakcijas. Turklāt, sievietei orgasma laikā notiek ne tikai dzimumorgānu kontrakcijas vien. Ir pierādīts, ka orgasma laikā kontrahējas visi orgāni, kuros ir muskuļi: dzemdes kakliņš, urīnpūslis, zarnas, kuņģis, sirds muskulatūra. Tas ir tas orgasma pozitīvais moments, ka notiek fiziskais treniņš no iekšpuses. Turklāt, orgasma laikā sievietei mainās elpošanas ritms, viņa nosarkst, kas nozīmē, ka saraujas un paplašinās asinsvadi, notiek kontrakcijas arī sejas mīmikā un kakla muskulatūrā. Ķermenim tās ir patīkamas pārmaiņas kopumā un tam ir liela fizioloģiskā vērtība.  Pēc šīs kulminācijas sievietei ir ne tikai fiziskā labsajūta, bet arī emocionālā, psiholoģiskā un garīgā labsajūta. Tā tam vajadzētu būt. Ja kaut viens no šiem elementiem nav sasniegts, orgasms nav bijis pilnvērtīgs," teic Aija Tula-Rijkure.

Runājot par sievietes orgasmu, noteikti jāieskatās arī leģendārā latviešu seksologa un psihoterapeita Jāņa Zālīša grāmatā "Mīlestības vārdā", kas tika izdota tālajā 1981.gadā. "Kas notiek ar cilvēku spēcīga dzimumuzbudinājuma laikā? Vispirms ir izteikts nervu sistēmas uzbudinājums, tad patīkams organisma satricinājums, kurā iesaistīti gandrīz visi iekšējās sekrēcijas dziedzeri (hipofīze, dzimumdziedzeri un virsnieres). Paātrinās arī sirdsdarbība, paaugstinās asinsspiediens, saspringst muskuļi, kuņģis un zarnu trakts pārtrauc gremošanas sulu izdali, iegurņa orgāniem pieplūst ļoti daudz asiņu. Šāds stāvoklis tikai tad pozitīvi ietekmē veselību, ja tas savlaikus izlādējas ar orgasma palīdzību, atbrīvojot sievieti no muskuļu sasprindzinājuma un asins pieplūduma dzimumorgānos. Ja orgasms un asins aplūšana no dzimumorgāniem nenotiek, turklāt atkārtoti un ilgstoši, šāds stāvoklis var kļūt hronisks un nepatīkams. Dzimumaktā neapmierināta sieviete paliek savdabīga stresa stāvoklī, viņu  var pārņemt depresija, bezmiegs, galvas sāpes, rodas sāpes krustos un smaguma sajūta iegurnī, reizēm pat krampjveidīgas sāpes, mainās arī dzemdes piedēkļi. Ar laiku izveidojas vienaldzība vai pat riebums pret aktu," raksta J.Zālītis.

Vai seksa un orgasma trūkums patiešām izraisa ginekoloģiskas saslimšanas?

Kā 1981.gadā raksta J.Zālītis, dzimumattiecību disharmonijai ir virkne negatīvu seku: "Pirmkārt, tas negatīvi ietekmē hormonu produkciju un nervu sistēmas darbību. Sieviete iet no viena ārsta pie otra, tikai neviens nevar atrast īsto cēloni šīm parādībām un tās nevar izārstēt, jo tiek ārstēta nevis galvenā patoloģija, bet tās sekas un simptomi. Dzimumattiecību disharmonijas sekas var būt ļoti dažādas. Nerunājot tikai par neirozēm, sievietei var veidoties, piemēram, fibroze iegurņa orgānos. Sāpes dzemdes piedēkļos, kurām ārstēšanas rezultāti ir īslaicīgi. Dzemdes kakla kanāla iekaisums. Sievietes neapmierinātība dzimumattiecībās var būt arī cēlonis hemoroidālo vēnu, pat kāju vēnu paplašinājumam."

Kā norāda Aija Tula-Rijkure, ja sievietei nenotiek dzimumdzīve, tā notiek reti vai bez apmierinājuma - tas patiešām nereti var veicināt dažādas ginekoloģiskas saslimšanas. Galvenās problēmas rodas no tā, ka seksuālā uzbudinājuma fāzē asinis ieplūst iegurnī, bet, ja netiek gūts pilnvērtīgs orgasms, tās nevar atplūst atpakaļ un mazajā iegurnī veidojas asinsvadu stāze jeb sastrēgums. Asinsvadu stāze veidojas arī tajos gadījumos, kad sievietei vispār nav seksuālu attiecību. Sieviete to var sajust kā smaguma sajūtu, diskomfortu vai sāpes mazajā iegurnī uzreiz pēc dzimumakta. "Medicīnā ir zināms, ka tām sievietēm, kurām ne reizi nav bijusi grūtniecība, bieži vien ir nosliece uz dzemdes saslimšanām.

Tātad, ja sekss nav noticis, notiek reti vai bez apmierinājuma - dzemde nekontrahējas, nestrādā un veidojas hroniska stāze jeb sastrēgums dzemdes vai mazā iegurņa asinsvados. Savukārt, šāds stāvoklis var izraisīt ilgstoši paplašinātas vēnas, dzemdes miomas un lielākus vai mazākus miomas mezglus, bet pievienojoties kādam bakteriālam faktoram, var veidoties arī iekaisumi. Visbiežāk novērotā sakarība ir miomas mezgli, bet var veidoties arī endometrija hiperplāzija (sabiezējis dzemdes iekšējais slānis), endometrija polipi vai citas ginekoloģiskās slimības," skaidro seksoloģe.

Vai ginekologi pievērš uzmanību sieviešu dzimumdzīves kvalitātei?

Kā portālam Cālis.lv atklāj ginekologi, seksuālo attiecību biežums un kvalitāte ir tā lieta par ko kautrējas runāt gan pacienti, gan ārsti, un visbiežāk ārsta pārbaudes laikā neatliek laiks šīs tematikas apspriešanai. Tomēr ārstu praksē sakritība starp seksuālo attiecību regularitāti un ginekoloģiskām saslimšanām ir redzama pietiekami bieži. "Šī sakarība nav līdz galam zinātniski pierādīta un būtu vajadzīgi papildu pētījumi, bet, mēs, ginekologi, praksē ar to bieži saskaramies. Piemēram, veicot sonogrāfiju, es redzu, ka sievietei ir miomas mezgls vai paplašināti dzemdes asinsvadi. Ja sieviete man saka, ka viņai dzemdības nav bijušas, viņa nav precējusies un dzimumdzīve nenotiek, tad kādēļ lai es nedomātu, ka šis miomas mezgls ir veidojies tieši tādēļ? Protams, tam var būt arī ģenētisks izskaidrojums, tomēr šāda sakritība ir redzama ļoti bieži."

Stāsta ginekoloģe, seksoloģe Līga Benita Birzniece: "Ortodoksāls ginekologs par šo tēmu ne vienmēr grib aizdomāties, un, pat ja gribētu - 90 % pacientu pie ārsta nāk ar mērķi - likvidēt slimības sekas, nevis uzklausīt dziļākos slimību cēloņu skaidrojumus. Tomēr nevar noliegt, ka pilnīgi viss cilvēka ķermenī ir saistīts un slimībām var būt psiholoģiski cēloņi. Orgasmā apvienojas visas enerģētiskās sfēras - sirds, prāts, dvēsele, ķermenis, un, ja šāds pilnvērtīgs orgasms netiek gūts, kāda no šīm sfērām tiek "apdalīta" un var veidoties dažādi slimību aizmetņi. Sievietēm varbūt nepatiks, ka es tā teikšu, bet nevajadzētu pieļaut sevi intīmās dzīves sfērā un seksā kaut kā aizvainot. Jo  - no psihosomatikas viedokļa - tādi veidojumi kā miomas un dzemdes audzēji norāda uz negatīvām emocijām, dusmām un aizvainojumu pret pretējo dzimumu. Iespējams, ka sieviete šīs dusmas nemaz neapzinās vai tās ir dusmas pret kādu citu vīrieti, nevis šībrīža partneri. Tomēr miomām un audzējiem ir dziļa un simboliska nozīme - tie signalizē, ka prāts netiek galā ar negatīvām emocijām, un šīs neatbrīvotās dusmas pavēršas pret sevi, kā akmeņi, ko vajadzētu mest otram, bet tie uzkrājas pašas ķermenī."

Problēmas ģimenes dzīvē kā magnēts pievelk dažādas problēmas un saslimšanas

Un kā orgasma saistību ar ginekoloģisko veselību skaidro psihosomatikas pārstāvji? RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras asistents, psihoterapeits Artūrs Utināns skaidro, ka psihosomatiskie mehānismi, ko aktivizē neregulāra seksuālā dzīve vai orgasma trūkums, var būt dažādi un visai komplicēti. "Pirmkārt, ir jāskatās, kas ir izraisījis neregulāru seksuālo dzīvi un orgasma trūkumu. Tie var būt divu veidu konflikti - intrapsihiskie konflikti un interpersonālie konflikti. Intrapsihiskie konflikti nozīmē, ka sievietei ir vēlme un fizioloģiska spēja uz orgasmu, bet viņas zemapziņā ir dažādi morāli un reliģiozi aizliegumi, kas izraisa kauna un vainas apziņu saistībā ar orgasma izjušanu. Piemēram, aizspriedumi, ka sekss ir domāts tikai bērnu radīšanai, nevis baudai, vai uzskats, ka  orgasms nav tikumīgs un tas ir domāts tikai vieglas uzvedības sievietēm.

Savukārt, interpersonālie konflikti nozīmē, ka attiecībās ar konkrēto vīrieti ir ienākusi rutīna, dusmas vai aizvainojums, kas slāpē sievietes spēju izjust orgasmu. Negatīvās emocijas - bailes, dusmas, aizvainojums ir pretējas laimei un orgasmam - cilvēks nevar vienlaicīgi justies gan laimīgs, gan depresīvs. Turklāt, sievietei orgasma spēja ir izteikti saistīta ar iemīlēšanās funkciju un mīlestību, tātad, ja attiecībās ir problēmas, tiek izraisīta negatīvo efektu ķēdes reakcija. Proti, ja pāra attiecībās ir problēmas vai sievietei ir bijusi trauma iepriekšējās attiecībās, viņa neizjūt orgasmu; ja sieviete neizjūt orgasmu, viņa  izvairās no seksuālām attiecībām; kā atbildes reakcija arī vīrietim veidojas aizvainojumus, un rezultātā sievietes aizvainojums un dažādas negatīvās emocijas tikai turpina uzkrāties. Ja šī aizvainojumu ķēde netiek pārtraukta, ar laiku attīstās dažādi depresīvi mehāniskmi, un tieši šeit sākas lielākās problēmas."

A.Utināns stāsta, ka depresijai ir ļoti daudzveidīga ietekme uz sievietes fizisko veselību, tai skaitā uz ginekoloģisko veselību. Pirmās pazīmes var būt vazoveģetatīvā distonija, hroniskas persistējošas sāpes un diskomforts mazā iegurņa rajonā, sāpīgs dzimumakts - dispareūnija. Cits mehānisms, ko aktivizē depresija, ir imūnās sistēmas aktivitātes samazināšanās, kā rezultātā sievietei var aktivizēties vecas infekcijas, tai skaitā arī ginekoloģiskās infekcijas. Un tas vairāk nav tik nenopietni - teic psihoterapeits.

"Veidojas tādi patoģenēzes burvju loki. Trauksmi un depresiju parasti pavada negatīvas emocijas, kas veicina dažādas dzīvesstila saslimšanas. Depresija var veicināt pārmērīgu ēšanu, kas palielina ķermeņa masu un veicina asinsrites problēmas, tai pat laikā, depresijas dēļ sievietei trūkst dzīvesprieka, enerģijas un vēlmes nodarboties ar sportu. Arī seksa nav, tas nozīmē, ka ir samazināts kustību daudzumus un palienās asinsvadu saslimšanu risks - asinsrites problēmas sākot no kāju vēnām līdz pat iegurnim. Šeit redzam, ka psihosomatiskā sakarību ķēde paliek aizvien garāka. Ja sieviete sūdzas par sāpēm iegurnī, ginekoloģiskā pārbaudē ārsts var arī neieraudzīt nekādu medicīnisku patoloģiju, bet psihosomatikā tiek meklēti šie dziļākie iemesli un psihosomatikas sakarību loki var būt diezgan plaši. Redzam, ka galvenā problēma - neapmierinātība ar attiecībām vai seksuālo dzīvi  - ap sevi kā magnēts var pievilkt problēmas visās dzīves jomās - veselībā, ģimenē, darbā un sociālā vidē," skaidro A.Utināns.

Ko darīt?

Viss iepriekš minētais liek aizdomāties par veselīgas emocionalitātes un harmonisku attiecību veidošanas nepieciešamību un to, ka pilnvērtīgas un laimīgas dzīves pamatā ir kustība, nevis stagnācija; atvērtība un dalīšanās ar sajūtām un emocijām, nevis to "ieslēgšana" sevī. Šie izrādās pareizie likumi gan psiholoģiskās, gan fiziskās veselības un labsajūtas nodrošināšanai. Tomēr, lai cik skarbi izklausītos iepriekšminētās diagnozes un psihosomatiskās sakarības, to nebūt nevajadzētu uztvert kā mudinājumu "ķerties pie pirmā pieejamā orgasma". Kā jau minēts, sievietes orgasms ir pilnvērtīgs tikai tad, ja tam pievienojas arī garīgā un psiholoģiskā labsajūta. Un, ja šobrīd dzīvē jums nav pastāvīgs partneris vai iespēja gūt orgasmu, nevajadzētu pārlieku satraukties.

Ginekologi norāda, ka seksa un orgasma trūkumu var lieliski kompensēt ar fiziskām aktivitātēm - tam atbilstoši sporta veidi ir pilates, kalanētika, vēderdejas, un, it īpaši - peldēšana. Tomēr, ja jūsu gadījums ir: ilgstošas attiecības, kurās seksuālās attiecības ir novirzītas otrajā plānā, iespējams, ir laiks pārmaiņām. Kā teic seksoloģe Aija Tula - Rijkure, tas ir pilnīgi neattaisnojami, ja laulātie dzīvo kopā un starp viņiem nav seksa un orgasma: "Ir jāmeklē iemesli - kāpēc nav? Sekss ir pāra funkcija, kuru jāveic kopā, turklāt, tas ir arī vīrieša un sievietes pienākums, ne tikai izklaide."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!