Mēdz teikt – kad vienas durvis aizveras, tad atveras citas. Bet ko darīt, ja atkal gribas atvērt tās pašas vecās, labās durvis? Cilvēki savās dzīvēs, tostarp arī attiecībās, pieļauj kļūdas, un tas ir pavisam normāli. Tieši tāpēc dažkārt nākas nonākt pie atziņas, ka bijušais partneris ir bijis tas īstais un vienīgais, un ir steigšus jāatjauno vecā mīla. Ko darīt tālāk?

Iedomājies situāciju – kādā nejaušā trešdienas naktī tu attapies nedaudz noreibusi no neskaitāmajām "margaritām" (alkoholisko dzērienu kokteilis, par kuru der atcerēties, – pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga veselībai), un nolēmi nosūtīt īsziņu adresātam, kuru esi saglabājusi kā "viņam nerakstīt". Protams, tā šķita saprātīga ideja... Līdz nākamajam rītam, kad saprati, ko savā ballīšu noskaņojuma trakumā esi izdarījusi.

Tā mēdz notikt. Nav nekāds pārsteigums, ka otra puse tavu ziņu ignorē – noteikti ir labāki veidi, kā uzrunāt bijušo. Ja esi gatava būt pacietīga un patiešām strādāt pie attiecību atjaunošanas, iedvesmojoties no "Cosmopolitan", esam apkopojuši desmit ieteikumus, kas varētu palīdzēt.

Dod savam partnerim brīvību

Šis solis, iespējams, ir grūtāks, ja otrs izšķīrās ar tevi, bet tas ir ļoti svarīgs. Ja nevari cienīt savu bijušā partnera vēlmi pēc nedaudz brīvības, sākums nebūs daudzsološs. Protams, ja vēlies atjaunot attiecības, kaut kādā brīdī nāksies uzrunāt otru. Kā iesaka psiholoģe Mariana Bockarova – pārtrauc klusēšanu, kad jūti lielāku skaidrību par attiecībām.

Tas nozīmē – ja pēc izšķiršanās vainoji pati sevi, atjauno kontaktu tikai tad, kad pārtrauc justies slikti. Ja tu biji šķiršanās iniciatore, tad uzrunā otru tikai tad, ja esi pārliecināta, ka patiešām vēlies būt ar otru atkal kopā, nevis esi nogarlaikota.

Atceries – tās nav sacensības!

"Es izvairītos no domas par otra uzvarēšanu," teic Bockarova. Pasaulē, kurā uz randiņošanu nereti raugās kā uz "izaicinājumu", ir diezgan neveselīgi domāt par sava bijušā atgūšanu kā futbola spēli, kurā viens ir uzvarētājs un otrs ir zaudētājs. Uzlūkot izlīgšanu kā kaut ko citu, nekā savstarpējas izaugsmes un pūļu apvienojumu, ir diezgan neveselīga pieeja, uzsver Bockarova, un tas parāda, ka, iespējams, nevajadzētu atkal veidot attiecības.

Piebremzē ar aprunāšanu

Šķiršanās, protams, nekad nav patīkama. Tas ir tikai dabīgi (un vajadzīgi) ik pa laikam pasūdzēties saviem draugiem. Tomēr tu vari izsāpēt notikušo, nerīkojoties ļauni, it īpaši, ja apsver domu atkal atjaunot attiecības. "Ieliec sevi sava bijušā kurpēs," iesaka Bockarova. "Vai tu gribētu, lai kāds, kurš tev reiz bija nozīmīgs, runā sliktu par tevi visiem saviem draugiem, sūta tev dusmīgu ziņojumu lavīnas vai atklāj noslēpumus, kurus esi stāstījusi, esot īpaši emocionālā stāvoklī?" Ja vēlies atkal atvērt durvis attiecībām, dīvainu baumu izplatīšana neko nedos. Visticamāk, tu jutīsies pat draņķīgāk.

Veic izmaiņas savā dzīvē, pirms atrodi tajā vietu savam bijušajam

Šķiršanās gadījumā, visticamāk, jūties vientuļāk, nekā ierasts, it īpaši, kad centies izdomāt plānus nākamajām brīvdienām. Bet šī procesa vissvarīgākā daļa ir iemācīties būt ar sevi. Bockarova mudina ieguldīt laiku jaunās draudzībās un vaļaspriekos, un piepildīt dzīvi ar vairāk prieka, pat ja vēl joprojām skumsti par notikušo. Tikai tad, kad būsi sapratusi, kā ir dzīvot bez partnera, varēsi uzzināt, vai patiešām vēlies atjaunot iepriekšējās attiecības. "Ja tu ilgojies pēc sava bijušā tikai tad, kad esi vientuļa, vai kad salīdzini savu dzīvi ar citu attiecībām, bet ne brīžos, kad jūties laimīga un pārliecināta, attiecības nebūs veiksmīgas," viņa skaidro.

Kārtīgi apdomā, vai jūsu problēmas ir atrisināmas

Labi, tu esi pārliecināta, ka ilgojies pēc sava bijušā mīļotā, un vēlies, lai viņš atgriežas. Taču ir jāpadomā plašāk – vai jūsu šķiršanās iemesli ir atrisināmi? "Konkrētas problēmas ir viegli labojamas," stāsta Bockarova. "Ja pārtraucāt attiecības tāpēc, ka jauns darbs partneri aizveda uz citu pilsētu, un neviens nevēlējās piekāpties, tad problēmu var novērst, ja kāds vai abi partneri ir gatavi piekrist kompromisam."

Bet, ja jums ir lielākas domstarpības par savām vērtībām vai nākotnes plāniem (piemēram, par to, vai vēlaties bērnus vai kur galu galā vēlaties dzīvot), jūs, visticamāk, būsit tikpat nesaderīgi. Un ar nožēlu jāsaka, ka, iespējams, varat nonākt tajā pašā situācijā, kur iepriekš.

Esi atklāta

Kad esi nolēmusi, ka mēģināt atkal veidot attiecības ir labākais solis, ir pienācis laiks atsākt komunikāciju. Tas, iespējams, var būt nedaudz neveikli, galvenais ir darīt to, kas attiecībām šķiet piemēroti. Bockarova iesaka būt atklātai par ilgošanos pēc otra un cerībām atkal tikties.

Izvēlies ikdienišķu tikšanās vietu

Lai gan jūsu iemīļotākais restorāns un satikšanās sveču gaismā, šķiet, ļoti romantisks un veiksmīgs variants, iespējams, atstāj to citai reizei. Tā vietā Bockarova ierosina kaut ko līdzīgu pēcpusdienas kafijai, jo tad uz tikšanos nebūs liktas pārāk lielas cerības un partneris nejūtūsies spiests palikt pārāk ilgi, ja jūtas neērti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!