Foto: Shutterstock
Komplimenti parasti ir patīkami. Tos mēdzam izteikt tad, kad novērtējam otra paveikto, bet reizēm gadās, ka labi domāta piezīme panāk cerētajam pretēju efektu un aizvaino cilvēku, kuru vēlējāmies paslavēt. Lai palīdzētu izvairīties no neveiklām situācijām un konfliktiem attiecībās ar mīļoto vīrieti, piedāvājam iepazīties ar vairākiem komplimentiem, ko kungi nevēlas dzirdēt.

"Womans Day", uzskaitot nevēlamos komplimentus, norāda, ka to saņēmējs pateiktos vārdus var interpretēt citādi, nekā tos domājis komplimenta izteicējs. Tāpēc ir būtiski padomāt ne tikai par pašu komplimentu, bet arī tā formulējumu, jo ir uzslavas, kas daudzus vīriešus (un arī sievietes) nepadarīs priecīgākus un neliks viņiem justies novērtētiem.

Esmu pārsteigta, ka tev izdevās

Iedomājies situāciju – tavs partneris ir labi paveicis darbu, ko biji plānojusi uzticēt speciālistam, piemēram, salabojis ledusskapi vai atrisinājis kādu ar santehniku saistītu jautājumu. Protams, ka vēlies viņu uzslavēt. Tomēr, to darot, centies neizrādīt, cik pārsteigta esi, ka viņam tas izdevās. Ir cilvēki, kam šāds pārsteigums tavā attieksmē var iedragāt pašvērtējumu, jo rada iespaidu – tu netici, ka viņš spēj paveikt šādas lietas. Piedomā pie tā, lai komplimentā neizpaužas neticība otra cilvēka spējām.

Es novērtēju, ka tu mēģini… bet tev neizdodas

Ja kāds tev tuvs cilvēks ir vēlējies atsvabināt tevi no ikdienas pienākumu nastas, sniedzot palīdzīgu roku, esi uzmanīga ar to, kā pasaki paldies. Protams, ka tev, darot noteiktas lietas katru dienu, ir izveidota sava sistēma un tu spēj šos darbiņus paveikt ātrāk nekā kāds, kas tiem pieķeras reti. Tā var būt trauku mazgāšana, veļas gludināšana vai jebkas cits. Padomā par to, vai tevis izveidotā sistēma vai ātrums attiecīgajā situācijā patiešām ir tik būtiski, lai tos pieminētu, piemēram, ja partneris sāk mazgāt traukus, bet parasti to dari tu. Tu vari pateikties, nenorādot "es novērtēju tavas pūles un vēlmi, bet es to izdarīšu ātrāk nekā tu, ļauj man pašai". Atpūties un izbaudi, ka tev palīdz.

Līdzīgi ir arī ar dāvanām, kas, iespējams, tevi nesajūsmina. Nenorādi, ka pats galvenais jau ir vēlme tevi iepriecināt, nevis dāvana. Pat tad, ja tā patiešām arī ir. Pieņem dāvanu, pasakies un neslēp, ka novērtē pūles. Bet tā vietā, lai norādītu, ka pati dāvana nav īsti tavā gaumē, nākamreiz dod mājienus vai skaidri norādi, ko vēlies saņemt.

Atceries, ka vārdus "paldies, ka centies/mēģināji" ir grūti uztvert kā komplimentu. Labāk šo frāzi neizmantot, ja no sirds vēlies kādam pateikties.

Tu esi vienīgais – kompliments, kas uzveļ pārāk lielu atbildību

Foto: Shutterstock
Reizēm, vēloties otram pastāstīt, cik daudz viņš mums nozīmē, mēs ļaujam izskanēt tādām frāzēm kā "tu man esi vienīgais tuvais cilvēks pasaulē", "neviens cits man tik daudz nenozīmē", "tikai tev es varu pilnībā uzticēties". Šādi komplimenti var nobiedēt otru cilvēku un radīt pārāk lielu atbildības sajūtu, kas ne vienmēr ir patīkama. Šāds spiediens var likt otram vēlēties spert soli atpakaļ un atsvabināties no negaidītā sloga.

Pirms saki šāda veida komplimentus, rūpīgi izvērtē, vai cilvēks, kam tas adresēts, ir gatavs to dzirdēt un vai sacītais patiešām atbilst patiesībai. Ja cilvēks patiešām tev daudz nozīmē, to ir iespējams pateikt, neizmantojot vārdu "vienīgais". Šis vārds var radīt iespaidu, ka otram cilvēkam ir jāuzņemas pilna atbildība par tevi, kas bieži ir biedējoši, turklāt neatbilst patiesībai. Varbūt tev šis cilvēks nozīmē visu pasauli, bet vai tad tev patiešām nav neviena cita cilvēka dzīvē, kas tevi atbalsta un uz ko vari paļauties?

Tu esi jauks, piemīlīgs un… nevīrišķīgs

Foto: Shutterstock
Jauks un piemīlīgs… Tie ir vārdi, kas daudziem asociējas ar kucēniem, kaķēniem un mazuļiem, nevis pieaugušiem vīriešiem. Ja kungs jau tā nejūtas pārliecināts par sevi, tad šāds kompliments var patiešām iedragāt viņa ego. Ir taču citi vārdi, kas var palīdzēt izpaust tavas sajūtas, bet kuru nozīme ir piemērotāka pieauguša vīrieša raksturošanai, piemēram, izskatīgs, pievilcīgs vai neatvairāms.

Līdzīgā veidā ir iespējams ievainot cilvēka ego, izsakoties par noteiktām viņa ķermeņa daļām. Īpaši, ja viņš par savu izskatu nav pārliecināts vai kompliments liek aizdomāties par stereotipiem un normām, ko no cilvēka pieprasa sabiedrība, piemēram, izskatīties sportiskam un spēcīgam. "Es dievinu tavu apaļo puncīti," noteikti nav tas labākais kompliments, un tas attiecas ne tikai uz vīriešiem. Tāpat arī komplimenti, kas norāda, ka viņam kaut kā trūkst, nebūs tie labākie – ja vēlies paslavēt, cik lielisks cilvēks un atbalsts viņš ir, saki tikai to, nevis skaidro, ka šīs viņa īpašības tev ir svarīgākas par sportisku augumu, stāvokli sabiedrībā vai kaut ko citu, kā viņam it kā trūkst. Ja tev tas nav svarīgi, tad nerunā par to.

Publisks kompliments, neapspriežoties ar viņu

Viņš vakar izrādīja visromantiskāko žestu, kāds vien ir iespējams – varētu šķist, ka ar šādu frāzi iesākta mīļotā lielīšana draugu lokā nevar noiet greizi. Viņš taču noteikti novērtēs, ka stāsti par viņu labas lietas. Tomēr tā ne vienmēr ir. Iespējams, ka īpaši tev sarīkotais pārsteigums vai ikdienišķie uzmanības apliecinājumi ir kaut kas, ko viņš vēlas paturēt tikai starp jums. Tas ir kaut kas intīms, kaut kas tāds, ko viņš nevēlas dalīt ar visu pasauli.

Ja vēlies palielīt kādu, pārliecinies, ka viņš būs ar to mierā. Tu vari tieši pajautāt vai arī mēģināt attieksmi izsecināt, ņemot vērā otra personību un rakstura iezīmes. Noteikti, ka pastāv lietas, par ko palielīties gribētu tavs partneris, bet tu ar šādu uzmanību nebūtu mierā. Respektē sava partnera jūtas un vēlmes – ja vēlies viņu paslavēt, to vari darīt arī privāti, tikai viņam dzirdot

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!