Foto: Shutterstock
Daudzi no mums sapņo par galvu reibinošiem panākumiem karjerā. Iztēlē skaidri iezīmējusies aina – savs kabinets ar skatu uz skaistām debesīm, dienesta auto, iespējams, pat ar personīgo šoferi, sekretāri un citām ekstrām. Skaistums, vai ne?! Tikai kā to visu sasniegt?

Kādām īpašībām jāpiemīt, lai pakāptos pa karjeras kāpnēm un apietu konkurentus, stāsta biznesa konsultante-koučere Anna Vovka.

Mērķtiecība

Karjeristi savu laiku tukšiem sapņiem netērē. Viņi cenšas piepildīt sapņus dzīvē. Lai pasaka kļūtu par realitāti, ir jānosprauž mērķis un jāizdomā, kā to sasniegt. Paralēli tam jānovērtē savas iespējas –jāapsver visi ceļa posmi, jāiztēlojas maršruts, pa kuru plāno doties pretim savam mērķim. Un tad ir jāsāk rīkoties.

Kādreiz gadās tā, ka dzīvē izšķirošo lomu spēlē veiksme, tomēr uz to nevar paļauties. Nav iespējams uzzināt, piemēram, par jaunu vakanci, neizlasot sludinājumu, un darbā nevar pieteikties, ja neaizsūta pieteikumu. Tik vienkārši!

Būtiski ir nospraust mērķus, saprast, ko tu vispār šajā dzīvē vēlies, tikai tad ir cerība kaut ko iegūt, nevis sēžot un gaidot, ka kaut kas notiks pats no sevis.

Nākotnes plānošana

Foto: Shutterstock
Karjeristi vienmēr strādā pie savas nākotnes, lai tā būtu zināma un nodrošināta. Viņi cenšas pierādīt, ka ir augstāku panākumu vērti, nekā dotajā brīdī. Un viņi cenšas nodemonstrēt to visiem pārējiem – gan ar ārējo izskatu, gan zināšanām, gan ambīcijām. Ja karjerists vēlas iegūt augstu amatu, uz kuru pretendē vairāki kandidāti, viņam vajadzēs papildināt savas profesionālās iemaņas, rīkojoties attiecīgi – viņš sameklēs kādus kursus kvalifikācijas paaugstināšanai, apgūs jaunu svešvalodu, izpētīs konkrēto sfēru. Tā īsts karjerists veido savas nākotnes pamatus. Tāpēc viņš vienmēr ir gatavs izdarīt vairāk, nekā no viņa prasa.

Neapšaubāmi, lai realizētu savus nākotnes plānus, ir jāpiemīt atbilstošām rakstura īpašībām, jo īpaši – neatlaidībai. Nekādā gadījumā nevajag apstāties pie neveiksmēm, ja ir kaut kas iesākts, neizdodas, tad ir jāsamierinās un jādara no jauna. Nākotnes plāniem nozīme ir tikai tad, ja tos īsteno.

Pašdisciplīna

Foto: F64

Tāpēc ir jāieplāno arī atpūta, lai nepārgurtu. Atvaļinājumā vai brīvdienās, pats par sevi saprotams, var darīt visu, kas ienāk prātā: gulēt, pastaigāties vai izklaidēties. Iespēja atslābināties atjauno spēkus. Tādas pauzes ir nepieciešamas, bet tās nedrīkst būt pārāk ilgas, citādi atgriezties pie saplānota ikdienas darba grafika būt mokoši.

Ir jaiemācās būt organizētam, ja ir vēlēšanās gūt panākumus.

Rūpes par cilvēkiem

Foto: Shutterstock

Izrādot interesi par citiem, nevajag uzreiz gaidīt atdevi, jo tas ir ilgtermiņa ieguldījums. Šķiet, ka psiholoģijas nozares ekstrēmisti būs vīlušies, to dzirdot, jo uzskata, ka ar cīņu par savām tiesībām un staigāšanu pa galvām, kā dara reāli karjeristi, var panākt vairāk. Laba karjera ir jānopelna, to nav iespējams iekarot ar agresiju. Tādēļ nāksies sevi celt, nevis postīt, un radīt, nevis iznīcināt.

Eksperta viedoklis

Cēsu Biznesa inkubatora "Magnus" valdes loceklis un SIA "Komercizglītības centrs" pasniedzējs-konsultants Agris Lapiņš portālā "Nekrize.lv" stāsta, kas jādara, lai kļūtu par uzņēmēju: "Iešana pa ceļu, lai kļūtu par uzņēmēju, prasa no cilvēka virkni iekšēju izšķiršanos. Kļūstot par uzņēmēju, neviens cits tevi vairs nemotivēs aktīvākam darbam. Manuprāt, primārais ir atrast savu nišu, kaut ko, kas tirgū ir pieprasīts, bet vēl netiek piedāvāts. Turklāt šajā gadījumā ar vārdiem "netiek piedāvāts" ne vienmēr ir jāsaprot kā kaut kas revolucionāri jauns, pilnīgi nebijis."
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!