Foto: Shutterstock
Veikt izmaiņas savā karjerā nekad nav vienkārši. Šādu lēmumu parasti pavada daudz jautājumu un neskaidrību. Skaidrs, ka ērtāk ir palikt ierastajā darbā, kur itin viss ir apgūts un labi pazīstams, tomēr dažkārt ir vērts palūkoties apkārt un izzināt, kādas iespējas pieejamas citviet.

Kad svētdienas vakars tuvojas izskaņai, kādas sajūtas raisa doma par darbu nākamajā rītā? Vai esi vienaldzīga, vai arī doma par tuvojošo dienu piepilda tevi ar stresu un satraukumu? Kad pēdējo reizi juties novērtēta par sevis ieguldīto enerģiju? Vai pamani, ka regulāri sūdzies kolēģiem vai draugiem par savu neapmierinātību ar darbu?

Lai gan zini, ka dažas nedēļas darbā ir vieglākas nekā citas, tev varētu rasties jautājums, vai tas, ko dari, ir pareizi, vai arī ir pienācis laiks darīt kaut ko citu. Protams, darba maiņa ir saistīta ar saviem riskiem un grūtībām. Kā saprast, kad ir vienkārši nepieciešams nedaudz laika atpūtai un kad ir pienācis laiks nopietni meklēt citu darbu? Uz šo jautājumu, iedvesmojoties no "Forbes", cenšamies rast atbildi raksta turpinājumā.

Vai tu gūsti jaunas zināšanas un reizē jautri pavadi laiku?

"Ir trīs jautājumi, kurus es uzdodu saviem klientiem, kad viņi prāto, vai ir pienācis laiks pārmaiņām. Vai tu gūsti jaunas zināšanas? Vai ar savu darbu piešķir savai dzīvei kādu pievienoto vērtību? Vai tavs darbs tevi aizrauj? Ja atbilde kaut uz vienu no šiem jautājumiem ir "nē", tavs prāts un sirds teic, ka ir īstais brīdis apstāties un padomāt, kāpēc tas tā ir un ko darīt, lai atbildi mainītu uz "jā"," skaidro karjeras speciāliste Leila Bulinga Tauna.

Tu nejūties novērtēta

"Kad nejūti, ka tavu ieguldījumu kāds novērtē, skaidrs, ka darbs vairs nerada piepildījumu. Šie divi aspekti ir skaidras pazīmes, ka ir nepieciešams mainīt pašreizējo situāciju," uzsver karjeras speciāliste Melisa Foutsa. "Viena no veselīgu attiecību sastāvdaļām ir otra novērtēšana. Ja nejūti, ka tavs darbs ir svarīgs, atzīts un cienīts, iespējams, ka ir laiks doties tālāk."

Pievērs uzmanību savai attīstībai

Viens faktors, kam ir vērts sekot līdzi, – kā tavs ieguldījums un tava attīstība ir mainījusies laika gaitā. Ideālā gadījumā tai vajadzētu augt, tomēr katrā darbā un karjerā ir punkts, kurā attīstība apstājas. "Tas var būt saistīts ar aizrautības, intereses vai vēlmes iesaistīties pazaudēšanu. Neatkarīgi no tā, vai tas notiek pirmajā vai 20. darba gadā, tas ir signāls, ka laiks pievērsties kaut kam citam," stāsta karjeras trenere Maurēna Kaningema.

Biežāk jūties negatīvi

Ja pamani, ka bieži sūdzies, jūties negatīvi vai koncentrējies tikai uz slikto, tā ir droša pazīme, ka laiks savā dzīvē ieviest kādas pārmaiņas. "Ja paliksi – jutīsies nenovērtēta, kas, savukārt, ietekmēs tavu sniegumu, attiecības un reputāciju. Izplāno savu nākamo soli, veic darbības tā virzienā un koncentrējies uz savu nākotni," iesaka biznesa un dzīves trenere Džina Gomesa.

Foto: Shutterstock

Tu prāto: "Vai tas ir viss?"

Sasniedzot pusmūžu, daudziem cilvēkiem nāk prātā doma: "Vai tas ir viss?" "Ja vienmēr esi sapņojusi par kaut ko citu, iespējams, ir īstais brīdis to beidzot izmēģināt. Dažādi negatīvie aspekti, piemēram, nenovērtēšanas sajūta vai darba nīšana, var mudināt uz karjeras pārmaiņām, taču parasti liela ietekme ir arī vēlmei apgūt jaunus laukus. Tās ir bailes no nožēlas. Ja ir kaut kas par ko sapņo, visticamāk, baidies, ka nožēlosi, ja nekad to neizmēģināsi," teic atīstības trenere Džesika Svīta.

Tava veselība cieš

"Es sniedzu atbalstu cilvēkiem, kuri vēlas mainīt karjeru vai savu dzīvi, un ir šokējoši, cik bieži pēc tam, kad ir nomainīts darbs, uzlabojas fiziskā un garīgā veselība. Tieši tāpēc pievērs uzmanību savām veselības problēmām un tam, kā tās ir saistītas ar darbu. Zini, ka ir nepieciešams veikt pārmaiņas, pirms cieš tava veselība," uzsver karjeras speciālists Džons Konors.

Darbs šķiet kā pienākums

Ja tavs darbības lauks tev vairs nesagādā prieku un tu bieži domā par kādu izmaiņu veikšanu, visticamāk, ir laiks tam patiesi pievērsties. "Tie, kuriem patīk savs darbs, neuztver to kā apgrūtinošu pienākumu. Viņi izbauda izaicinājumus, ko tas rada, un jūtas apmierināti," skaidro koučs Kimberlija Bušanana.

Izaugsme nav iespējama

Ja trīs vai vairāk gadus esi bijusi vienā pozīcija bez jebkādām paaugstinājuma pazīmēm, iespējams, ir vērts aplūkot savas iespējas citviet. Vispirms izvērtē savus pašreizējos amata sasniegumus un līguma saistības, kas var ierobežot tavu pāreju. Pēc tam noskaidro, ko piedāvā darba tirgus. "Pat ja pašlaik vēl neveic nekādas pārmaiņas, ir labi noskaidrot, kādas ir tavas iespējas," iesaka karjeras speciāliste Debora Haitovera.

Tev šķiet, ka izšķērdē savu laiku

Apsver domu par citu darbu, ja jūti, ka neizmanto savu potenciālu, un šķiet, ka dzīve tev ātri paslīd garām. Turklāt, ja izjūti vienaldzību pret savu darbu, ir pienācis laiks izprast, ko tieši vēlies darīt un kas tevi aizrauj. "Lai sapnis kļūtu par realitāti, būs vajadzīgs laiks, pūles un pareiza stratēģijas izpilde," stāsta personāla atlases speciāliste Nija Elena.

Tu bieži esi neapmierināta

Ir grūti atrast kādu, kurš simtprocentīgi mīl savu darbu. Skaidrs, ka visiem nākas piedzīvot kādus kāpumus un kritumus, labās un sliktās dienas. "Tomēr, ja pamani, ka biežāk esi neapmierināta nekā apmierināta, tad ir laiks apsvērt karjeras virziena maiņu," iesaka personāla atlases speciāliste Virdžīnija Franko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!