Foto: Publicitātes foto/Kitija Jurcika

Tikai pirms diviem gadiem Latvijā tika pieņemts lēmums uzsākt visu cilvēku, kam konstatēts HIV, ārstēšanu uzreiz pēc tam, kad veikts tests un tas ir uzrādījis pozitīvu rādījumu. Lai arī skan absurdi, bet iepriekš cilvēkam bija jāsasniedz noteikta slimības stadija, un tikai tad bija pieejama ārstēšana. Latvija ar to bija unikāla Eiropas Savienības valstu vidū, jo neviena cita valsts šādi neizturējās pret infekcijas slimības ierobežošanu.

Ārstēšana HIV jomā ir tiešām efektīvākā profilakse, jo cilvēks, kas līdzestīgi dzer zāles, ar laiku kļūst neinfekciozs citiem – viņa asinīs vīruss vairs nav atrodams, kaut arī organismā vīruss, ļoti nomaskējies, joprojām uzturas.

Pašlaik Latvijā dzīvo vairāk nekā 6 tūkstoši cilvēku, kam ir konstatēta HIV infekcija. Taču ir vēl daļa, kas par savu pozitīvo HIV statusu nezina. Tests ir vienīgais veids, kā uzzināt savu HIV statusu, un speciālisti iesaka HIV testu veikt reizi gadā visiem, kam ir aktīva seksuālā dzīve.

Lai mazinātu bailes un nezināšanu par HIV, vairākas sabiedrībā zināmas personas projektā "Es aizdodu savu balsi" aizdod savas balsis un stāsta cilvēku, kuri dzīvo ar HIV, dzīvesstāstus.

Evitas stāsts

Manas un HIV attiecības ir gandrīz tādas kā vecajā stāstā par kurpnieku un kurpēm. Pirms pieciem gadiem es strādāju veselības veicināšanas jomā un organizēju arī publiskus pasākumus, kur piedāvājām veikt HIV eksprestestus. Joka pēc vienā šādā pasākumā arī pati uztaisīju eksprestestu. Un tas izrādījās pozitīvs. Es skatījos uz testa rezultātu un neticēju. Tā noteikti ir kļūda, ar mani taču tas nevar notikt, ar mani viss ir kārtībā. Taču kļūdas nebija.

Kaut arī par HIV zināju diezgan daudz, tāpat pirmajā brīdī mani pārņēma šausmas – kas ar mani tagad notiks? Un varbūt tieši tāpēc piedzīvoju daudz lielāku izbīli nekā tie, kas par HIV nezina neko. Es zināju par imunitātes krišanos, par visām iespējamām blakusslimībām... Bija traki.

Turklāt man HIV tika konstatēts laikā, kad Latvijā vēl neārstēja visus HIV inficētos – ja tu biji pārāk vesels, tad tika konstatēts fakts, ka esi HIV pozitīvs, un tevi sūtīja mājās, ļaujot infekcijai progresēt. Tieši tas laikam bija grūtākais – tu zini savu diagnozi, bet nav iespējams saņemt zāles.

Pēc tam, kad man piešķīra terapiju, visu izskaidroja, satiku citus cilvēkus ar HIV, uzreiz jutos drošāk un dzīvē viss nostājās savās vietās. Esmu gandarīta, ka Latvija tomēr nonāca līdz lēmumam, ka nepieciešams ārstēt visus cilvēkus ar HIV, neatkarīgi no infekcijas stadijas.

Pateicoties HIV, es satiku arī vienu no sava mūža svarīgākajiem cilvēkiem. Arī viņš dzīvoja ar HIV, un mēs viens otru izvilkām, bijām viens otra lielākais balsts. Par manu HIV statusu zina mana ģimene, brālis, māsa, meita, zina arī tuvākie draugi, viņi mani saprot un atbalsta. Taču pa īstam, līdz pat tavām tumšākajām bažām, tevi var saprast tikai cilvēks, kas pats dzīvo ar HIV.

* Vienīgais veids, kā noskaidrot savu HIV statusu, ir veikt testu. Latvijā HIV testus var veikt visās laboratorijās, kā arī 16 HIV profilakses punktos bez maksas un anonīmi ir pieejami eksprestesti.

Sagatavots sadarbībā ar GlaxoSmithKline Latvia
Sagatavots 11/2020
NP-LV-HVX-PRSR-200016

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!