Foto: Shutterstock

Garneles dzīvo gan saldūdens, gan sālsūdens tilpnēs, arī Baltijas jūrā. Taču veikalu plauktos visbiežāk atrodamas tās, kas zvejotas Indijas, Klusā okeāna un Spānijas saldūdens krātuvēs, kā arī Igaunijas un Dienvidamerikas ūdeņos. Visbiežāk varam iegādāties saldētas, viegli sālītas garneles. Jāatzīst, tās var būt arī vairākkārt saldētas.

Tā ietekmē šo jūras produktu garšas intensitāte un ūdenī šķīstošo vitamīnu daudzums var atšķirties atkarībā no piegādātāja godaprāta. Latvijas veikalu plauktos biežāk atrodamas tīģergarneles, kuru latīniskais nosaukums ir Penaeus spp, kas sastopamas saldūdens krātuvēs, kā arī mazās baltās garneles Pandalus Borealis, kuru dabiskā vide ir aukstie sālsūdeņi.

Latvijā šim olbaltumvielām bagātajam produktam ar intriģējošu garšu lielāku uzmanību esam pievērsuši tikai pēdējos gados. 100 grami garneļu vidēji satur ir 90 kilokaloriju. 80 procentus no to masas veido ūdens, 19 procentus – olbaltumvielas un tikai 1 procentu veido tauki. Tajās ir arī augsts kalcija un joda daudzums. Garneles ir labs veids, kā bagātināt un padarīt daudzveidīgāku ikdienas ēdienkarti. Taču jāpatur prātā, ka tās ir vēžveidīgie, tāpēc ļoti bieži izraisa alerģiskas reakcijas. Tādēļ esiet vērīgi, pirms tās ieviešat mazuļu ikdienas ēdienkartē.

Ik pa laikam arī savā ģimenē galdā ceļu garneles, pievienoju zupai, makaronu vai rīsu ēdieniem. Vislabāk tās gatavot uz lēnas liesmas kopā ar ķiplokiem un nedaudz citrona sulas. Paturiet prātā, ka garneles nedrīkst pārcept.

"Rimi" var iegādāties trīs veidu garneles – karaliskās (tīrītas, ar asti; 18,99 eiro/kg), tīģergarneles bez galvas (17,99 eiro/kg) un netīrītas, vārītas garneles (9,39 eiro/kg). "Stockmann" aukstuma skapī atradu desmit veidu garneļu iepakojumus, tās ražotas Islandē, Igaunijā, Īrijā, Bangladešā, Taizemē un Latvijā. Vārītas, nemizotas garneles šajā veikalā var nopirkt par 9,95 eiro/kg, nevārītas tīģergarneles bez galvas – par 18,30 eiro/kg, vārītas un tīrītas – par 27,50 eiro, bet tīģergarneles ar asti – no 17,95 līdz 29,67 eiro/kg.

Piedāvājumā ir arī tīģergarneles panējumā, puskilograms maksā 15,67 eiro. Tāpat "Stockmann" nopērkami arī veikala kulinārijas cehā gatavoti kārdinoši garneļu salāti, tikai kārdinājums noplok, ieraugot cenu. Tīģergarneles majonēzē ar čili maksā 24,35 eiro/kg, tīģergarneles diļļu un sīpolu marinādē – 27,95 eiro/kg un tīģergarneles čili un laima marinādē – 31,95 eiro/kg.

Ko pagatavot?

  • Garneles baltvīna un čili mērcē. Pannā izkausē sviestu, pievieno olīveļļu, smalki sakapātu ķiploku, izlobītas garneles, baltvīnu, šķipsniņu sāls, nedaudz čili un zaļumus. Pārlej ar citrona sulu. Pasniedz ar maizi, ko mērcē eļļas un vīna maisījumā.
  • Dārzeņu zupa ar garnelēm. Sakapātu sīpolu un ripiņās sagrieztus burkānus vāra, līdz tie pusmīksti, tad pievieno mazos kubiņos sagrieztus kartupeļus, dažus melno piparu graudus un laša filejas gabaliņus. Pieber nedaudz sāls. Kad dārzeņi tikpat kā gatavi, pievieno garneles. Noņem no uguns. Pagaida 15 min, lai virums ievelkas. Katrā šķīvī vidiņā ielej nedaudz saldā krējuma, pārkaisa ar kapātiem zaļumiem.
  • Šampinjoniem izņem kātiņus, nomazgā. Kātiņu vietā pilda kausēto sieru un garneles. Cep cepeškrāsnī 150 grādos, līdz kausētais siers uzvārās. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar kapātām dillēm vai citiem zaļumiem.
  • Bļodā samaisa 150 g kviešu miltu, 1 olu, 3/4 glāzes alus, 1 ēd. k. eļļas un šķipsniņu sāls. Notīrītās tīģergarneles apviļā šajā mīklā, cep uz pannas vai lielā sakarsētas eļļas daudzumā, līdz tās kļūst gaiši brūnas. Avokado mīkstumu samīca ar citrona sulu, sāli, pievienojot nedaudz melnos maltos piparus. Ceptās garneļu astītes pasniedz ar avokado mērci.

Jasmīnu rīsu un garneļu voks taizemiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga un sildoša maltīte, kas garšos pēc Taizemes. Apceptajām garnelēm un rīsiem asumu piešķirs sakapātais čili un ķiploks, bet Āzijas garšu – taizemiešu zivs mērce.

Lasīt vairāk

Garneles alus kausā un kokteiļu mērce

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardās tīģergarneles ar paša gatavotu kokteiļu mērci – klasiska garšu kombinācija reizēm, kad ir vēlme našķoties ar ko ekskluzīvāku par čipsiem. Pasniedz garneles lielā alus kausā – tas ne tikai kalpos kā labs dekors, bet arī padarīs trauka padošanu ēdājiem ērtāku.

Lasīt vairāk

Kārtainie garneļu salāti glāzītē

Foto: DELFI

Salātu pasniegšana glāzītēs ir lieliska alternatīva reizēs, kad gaidāmi ciemiņi un nav ne jausmas, cik daudz salātu gatavot. Tik cik cilvēku, tik arī glāzītes, turklāt šādi pasniegti, tie izskatās daudz interesantāk, nekā vienā bļodā samaisīti, vienīgā bēda – pēc papildporcijas gan nevarēs pajautāt.

Lasīt vairāk

Garneļu iesmiņi ar mārrutku majonēzi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un veikli pagatavojama uzkoda, kuru baudīt tāpat ar mērcīti vai pasniegt kopā ar salātiem. Garnelēm īpašu garšu un spirgtumu piešķirs marinādē esošā laima sula, bet pikantumu – mārrutku mērcīte.

Lasīt vairāk

Garneles kraukšķīgās kokosriekstu skaidiņās

Foto: Shutterstock

Ļoti kārdinoša un garda uzkodiņa, kas neatstās vienaldzīgu nevienu ēdāju. Viesībās to var izmantot kā starteri, pasniedzot ar aukstu, sausu dzirkstošo vīnu.

Lasīt vairāk

Zaļumu salāti ar bulguru, ceptām garnelēm un avokado

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Svaiguma dvesma pusdienu šķīvī – garšīgi un zaļumiem bagātīgi salāti ar pētersīļiem, dillēm un lociņiem. Izteiktākai garšai klāt pievienotas arī sulīgās un lielās, violetās olīvas. Taču maltītes zvaigznes ir avokado un apceptās garneles.

Lasīt vairāk

Aromātiska paelja ar baltvīnu un garnelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Karstasinīgo spāņu kulinārais šedevrs paelja, kurā rīsiem pievienotas gardās jūras veltes garneles. Rīsiem pavisam īpašu un izteiktu garšu piešķirs baltvīns un zivju buljons. Gatavo maltīti iesakām baudīt pieskaņoti – ar glāzi labi atdzesēta spāņu vīna!

Lasīt vairāk

Rīsu nūdeles ar garnelēm un cukurzirņiem

Foto: Publicitātes foto

Vienkārša ātro vakariņu recepte austrumniecisku garšu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Siltie garneļu salāti ar fetas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi salāti ēšanai dienas vidū, tie remdēs izsalkumu un ļaus turpināt iesāktos darbus. Salāti būs piemēroti arī kā uzkoda nelielās viesībās.

Lasīt vairāk

Sāļā kūka ar garneļu krēmu

Foto: Māris Lapiņš

Kūkas ir gardas, taču reti kurš atceras, ka nenovērtēta klasika ir arī sāļās kūkas, kas ir viegli pagatavojamas, turklāt pavisam noteikti oriģināls ēdiens, ar ko pārsteigt ēdājus. Sāļo kūku gatavošanā "Selga Nature" maizcepumi ir neaizstājama sastāvdaļa, kas ir kā radīta ne tikai garšas, bet arī apaļās formas iegūšanai, ļaujot izveidot omulīgas kūciņas.

Lasīt vairāk

Ceptas garneles ar arbūziem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Brīnišķīga, apetelīga uzkoda. Saldi kraukšķīgie arbūza gabaliņi izceļ pikantos garneļu kumosiņus, bet feta piešķir nopietnību un dod sātu. Ieteicams izmantot jēlas, termiski neapstrādātas garneles. Saldētas garneles pa nakti ieliek parastā ledusskapja nodalījumā, nākamajā dienā tās būs atlaidušās un piemērotas cepšanai.

Lasīt vairāk

Ceptas garneles ar granātābolu salsu

Foto: Shutterstock

Ļoti garda tīģergarneļu uzkoda ar asumiņu. Piemērota nelielām viesībām vai īpašam vakaram. Garneles vispirms 30 minūtes marinē. Tikmēr sagatavo salsu. Garnelēm jābūt jēlām, termiski neapstrādātām.

Lasīt vairāk

Fritēti tīģergarneļu kumosiņi ar ķiploku majonēzi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi, kraukšķīgi tīģergarneļu kumosiņi, kas mērcēti sidra mīklā un fritēti eļļā. Tos pasniedz ar mājas ķiploku majonēzi. Majonēzei piemērotākā būs eļļa bez intensīvas garšas. Tā varētu būt filtrēta olīveļļa, vīnogu kauliņu eļļa, dārzeņu eļļa vai cita. Fritēšanai noteikti izvēlies filtrētu eļļu, kas piemērota augstām temperatūrām.

Lasīt vairāk

Spirdzinošā garneļu uzkoda

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazā uzkoda jautrai ballītei. Šoreiz garneles vajadzīgas visā to krāšņumā – ar astītēm un acīm, kas padara šo uzkodu vēl jo skaistāku. Bet garšu atspirdzinās laima sula un čili mērce.

Lasīt vairāk

Neparasti gardie garneļu, vīnogu un ananasu salāti

Foto: Aija Lietiņa

Pavisam neparasta salātu recepte, kuru iesaka Rutks.lv redaktore Aija Lietiņa. Nododam to vērtējumam un izmēģināšanai arī jums!

Lasīt vairāk

Bujabēze - karaliska jūras velšu zupa franču gaumē

Foto: Shutterstock

Bujabēze sākotnēji radās kā nabaga ļaužu ēdiens. Šo sātīgo zupu, kuras pamatā ir pamatīgs zivju buljons, sāka gatavot Marseļas zvejnieku sievas no svaigi nozvejotajām zivīm, kas nederēja tirdzniecībai. Garneles, mīdijas, astoņkājus un citas jūras veltes bujabēzei sāka pievienot krietni vēlāk un, ja tie neiet pie dūšas, bez šīm sastāvdaļām var tīri labi iztikt.

Lasīt vairāk

Griķu medus un alus mērce ar tīģergarnelēm, vistas fileju un tomātu putām

Foto: Michael Mintskovsky

Garneles un vistas fileja vienā ēdienā šķiet visai neparasts salikums, vai ne? Restorāna "LOOK" šefpavārs Kārlis Mugins iedrošina, ka tas ir nogaršošanas vērts.

Lasīt vairāk

Siltie garneļu un mango salāti ar medus un saldā krējuma mērcīti

Vienkārši pagatavojami garneļu salāti ar gardu mērci.

Lasīt vairāk

Griķu zupa ar garnelēm un bazilika pesto

"Tex-Mex" šefpavārs iesaka izmēģināt un baudīt griķu zupu ar dārzeņiem, garnelēm un bazilika pesto.

Lasīt vairāk

Garneļu - rīsu un persiku salāti

Foto: Shutterstock

Garneļu - rīsu un persiku salāti: gardēžu atzīti un iecienīti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!