Foto: Shutterstock
Ērta iekārtošanās dīvānā, karsta un kūpoša tējas tase, klusums un jaunatklāšanas prieks. Plaukstas pieskāriens papīram un īpašā aromāta ieelpošana... Kad tu pēdējo reizi veltīji laiku sev, lasot grāmatu, nevis steidzīgi pāršķirstot žurnālu? Ja vēlies aizmirsties iztēles pasaulē, piedāvājam literatūras klasikas darbus, ko vērts ne tikai izlasīt, bet arī pārlasīt atkārtoti.

Ļevs Tolstojs "Anna Kareņina"

Romāns "Anna Kareņina" ir saviļņojošs mīlas stāsts un vienlaikus episks vēstījums par laikmetu, kas dzīves stila, sabiedrībā valdošo uzskatu un paradumu ziņā ir pilnībā atšķirīgs no mūsdienām, tomēr cilvēku savstarpējās attiecības, mīlestība un to pavadošās cerības ir bijušas gan tālā pagātnē, gan nezaudē savu aktualitāti mūsdienās.

Romāns ir viens no spilgtākajiem un slavenākajiem krievu rakstnieka un pasaules klasiķa Ļeva Tolstoja darbiem. Ja tevi biedē tā apjoms, neuztraucies! Romāns neļaus zust interesei, un ar grāmatu rokās pavadītās stundas paskries teju nemanot!

Džons Steinbeks "Austrumos no Ēdenes"

Amerikāņu rakstnieks un Nobela prēmijas laureāts Džons Steinbeks ir leģendāro darbu "Par pelēm un cilvēkiem", "Dusmu augļi", "Mēness norietējis" un citu romānu autors. Grāmatā "Austrumos no Ēdenes" rakstnieks pievēršas mūžīgajām tēmām – mīlestībai un naidam, grēkam un piedošanai. Tas ir romantizēts vēstījums par amerikāņu tautu – "Kaina bērniem", kas, no Vecās Pasaules izdzīti, raduši sev jaunu mājvietu "austrumos no Ēdenes". Darbība norisinās Kalifornijā, Salienas ielejā, rakstnieka dzimtajā pusē, un grāmatas saturā ir daudz biogrāfisku motīvu.

Džons Viljamss "Stouners"

Sešdesmitajos gados sarakstītā novele ir izcils piemērs tam, ka pietiek ar gluži ikdienišķu situāciju, lai radītu stāstu, kas paliks atmiņā uz ilgu laiku. Stouners ir parasts, teju nemanāms universitātes profesors, kurš, neradis laimi laulībā ar augstprātīgu, egocentrisku un aukstu sievieti, visus spēkus un enerģiju veltī darbam. Īpaši interesants Stouneram tas kļūst brīdī, kad starp profesoru un viņa studenti uzplaukst afēra.

Edīte Vortone "Nevainības laikmets"

Amerikāņu rakstniece Edīte Vortone ir ievērojama ar precīzu Ņujorkas deviņpadsmitā gadsimta beigu un divdesmitā gadsimta sākuma sabiedrības tēlojumu.
"Nevainības laikmets" ir viņas izcilākais darbs - spožs, asi ironisks mainīgās dzīves tēlojums uz Vecās Ņujorkas fona.

Ņūlends Ārčers gatavojas paziņot par savu saderināšanos ar Meju Velendu, jauku, nevainīgu meiteni, kad viņa uzmanības lokā parādās grāfiene Olenska. Grāfiene iesīkstējušajā augstākajā sabiedrībā ienāk ar eiropeiskas pieredzes auru un skandāla vēsmām, jo ir pametusi vīru un cīnās par savu neatkarību. Ņūlendu Ārčeru un Elenu Olensku pārņem kaisle, kas apkārtējiem šķiet nepieņemama. Jauneklim jāizšķiras starp mīlestību un pienākumu.

Tonija Morisone "Viszilākās acis"

"Viszilākās acis" ir rakstnieces pirmais un visatpazīstamākais darbs. Tajā stāstīts par kādu nabadzīgu afroamerikāņu meiteni, kuras lielākais sapnis ir būt skaistai. Savijot personības pārdzīvojumus ar jautājumiem par dzimtes, rases un sociālā statusa aizspriedumiem, Morisone ir radījusi brīnišķīgu stāstu.

Skots Ficdžeralds "Lieliskais Getsbijs"

Ficdžeralda sarakstītais romāns ne velti atzīts par vienu no visu laiku izcilākajiem literatūras darbiem – autora prasme uzskatāmi attēlot rakstīto, uzburot vienu krāšņu iztēles ainu pēc nākamās, kā arī spēja iesaistīt lasītāju romānā atainotajos dvēseles pārdzīvojumos, grāmatu gluži vienkārši neļaus nolikt malā, līdz tā nebūs izlasīta.

Hārpera Lī "Kas nogalina lakstīgalu"

Romāns "Kas nogalina lakstīgalu…" tiek uzskatīts par daļēji autobiogrāfisku un rakstīts no advokāta meitas skata punkta. Advokāts aizstāv tiesā melnādainu vīrieti, kurš nepatiesi apsūdzēts baltās sievietes izvarošanā.

Grāmata klajā laista 1960. gadā, pēc gada Lī par to saņēmusi Pulicera prēmiju. Romāna ekranizācija, kas pie skatītājiem nonāca 1962. gadā, saņēmusi vairākas prestižas godalgas, tostarp trīs "Oskara" balvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!