Vairumam no mums diena nav iesākusies, pirms nav izdzerta ierastā tase kafijas. Pētījumi liecina, ka katram otrajam no rītiem ir tik liela nepieciešamība pēc kofeīna, ka bez tā uzņemšanas nav iespējams doties dienas gaitās. Šai sakarā portālā fastcompany.com publicēta visnotaļ noderīga informācija, kas atklāj, kad un cik bieži dzert kafiju, lai tā patiesi sniegtu mundrumu, atkarībā no mūsu ikdienas ritma un miega paradumiem.

Nav noslēpums, ka cilvēka bioloģiskais pulkstenis regulē gan to, cik produktīvi būsim dienas gaitā, gan cik ilgs naktsmiers mums nepieciešams, lai organisms justos atpūties un spētu atjaunoties.

Šai sakarā liela loma ir stresa hormonam kortizolam, kas, kā izrādās, spēj radīt organisma rezistenci pret kofeīnu, attiecīgi padarot kafijas dzeršanu mundruma iegūšanas nolūkos teju bezjēdzīgu, ja vien tā nav baudīta pareizajā laikā.

Pētnieki atklājuši, ka cilvēkiem, kuri mostas laikā no pulksten 6.00 līdz 8.00, kortzola līmenis visaugstākais ir rīta stundās un sāk kristies ap pulksten 9.30.

Dienas gaitā tas atkal atjaunojas, zemāko līmeni sasniedzot ap pulksten 17.30 pēcpusdienā.

Tādējādi optimālais kafijas dzeršanas laiks, kā apgalvo eksperti, ir laikā no 9.30 līdz 11.30 un aptuveni 17.30.

Savukārt cilvēkiem, kuri mostas agrāk, kafijas baudīšana pirmajās nomoda minūtēs možumu nesniegs, jo šai brīdī organismā kortizola līmenis ir paaugstinājies teju uz pusi, un, kā apgalvo zinātnieki, kafijas dzeršanai jēga ir tikai, paejot stundai pēc pamošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!