Foto: Shutterstock
Facebook satura pārlūkošana vairākas reizes dienā ir kļuvusi par gluži ierastu parādību neskaitāmu cilvēku dzīvēs. Tāpat, izmantojot plašās informācijas apmaiņas iespējas, steidzamies informēt savus draugus un sekotājus par pašu pieredzēto.

To darot, nereti aizmirstam, ka bieži vien arī personīgu informāciju nododam krietni lielākam ļaužu pulkam nekā domājam, un šai sakarā noderīgus ieteikumus tavai drošībai un sirdsmieram sniedz netsecurity.about.com, piedāvājot piecas lietas, par ko Facebook profilā nekad nevajadzētu informēt cilvēkus, un iemeslus, kāpēc tas aizliegts.

Dzimšanas dienas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Protams, ir patīkami saņemt draugu, paziņu, kolēģu un vienkāršus sekotāju apsveikumus dzimšanas dienās. Tomēr atceries, ka tavi personas dati šādi var viegli nonākt trešo personu rokās un tikt izmantoti nolūkiem, kas noteikti nebūs tavās interesēs.

Lai no tā izvairītos, vai nu dzimšanas dienas datumu nepublicē nemaz, vai vismaz paturi noslēpumā konkrēto gadu. Tavi īstie draugi taču tāpat zinās, kuro dzimšanas dienu jau svini!

Attiecības

Foto: Shutterstock

Nav noslēpums, ka nereti mūsu sociālo tīklu profilos viesojas cilvēki, no kuriem mēs labprātāk izvairītos. Lai lieki neapdraudētu savu drošību, izvairies no attiecību statusa norādīšanas. Īpaši, ja tikai nesen esi šķīrušies no nopietna partnera – tas var dot "zaļo gaismu" cilvēkam, kam, iespējams, ir slimīga interese par tevi un kurš gaida brīdi, kad tev tuvoties. Tāpat šī personīgā informācija var sniegt lielisku uzziņas materiālu par to, vai mājās vakaros esi vienatnē.

Atrašanās vieta

Foto: Shutterstock

Reti kurš mūsdienās neizmanto iespēju laiku pa laikam norādīt savu atrašanās vietu – vai tas būtu kino, muzejs, naktsklubs vai mājas – tu labprāt ieraksties konkrētajā vietā brīdī, kad esi tikko ieradusies. Tas savukārt paver plašas iespējas zagļiem – zinot, ka neesi mājās, viņi var izmantot šo faktu savās interesēs.

Tāpat eksperti kategoriski aizliedz publicēt informāciju par došanos atvaļinājumā uz citu valsti vai ceļojumos – protams, iespējas, ka tavu mājokli patiešām apzags, ir visai zemas, tomēr – kāpēc gan lieki izaicināt likteni?

Fakts, ka mājās esi viena

Foto: Shutterstock

Tu taču nekad neieietu istabā, kas pilna ar svešiniekiem, un nepaziņotu, ka šovakar mājās būsi pilnīgi viena, vai ne? Tad nedari to arī sociālajos tīklos. 

Pat, ja tevis publicētās ziņas ir pieejamas tikai draugiem, strikti ievēro noteikumu nedalīties ar personīgu informāciju, kuras nonākšana trešo personu redzeslokā var apdraudēt tavu drošību. Iespējams, ziņu, ko lasa tavs draugs, redz vēl kāds, iespējams, informācija neapzināti tiek nodota tālāk… Variantu ir daudz!

Bērni

Foto: PantherMedia/Scanpix

Protams, mums visiem patīk bērni. Tomēr neskaitāmās fotogrāfijas, kur mazulis ēd, guļ, spēlējas, atkal ēd un atkal spēlējas, tikai jau citās drēbītēs, ir ne tikai kaitinošas, bet arī bīstamas paša mazuļa drošībai.

Tu taču neietu pie svešiniekiem, rādot viņiem, cik tavs mazulis ir skaists, un stāstot, kā viņu sauc un cik viņš vecs! Nedari to arī internetā! Nekad! Vai vismaz nepublicē viņa vārdu, personas datus un konkrēto atrašanās vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!