Foto: Publicitātes foto

Mākoņpakalpojumu attīstības vadītājam Raimondam ir vairāk nekā 20 gadu pieredze IT nozarē, un viņa darbs allaž bijis saistīts ar diviem interešu virzieniem – biznesu un tehnoloģijām. Uzņēmumā "Accenture" Raimonds nonāca, pateicoties iekšējam dzinējspēkam, kas aicināja sasniegt jaunas zināšanu un karjeras virsotnes, kā arī vēlmei padziļināti izzināt mākoņrisinājumu tehnoloģijas.

Iepriekšējā darba pieredze un pirmās iepazītās tehnoloģijas

Raimonda pirmā nopietnā saskarsme ar tehnoloģijām saistās ar deviņdesmitajiem gadiem, kad viņš iestājās Rīgas Tehniskajā koledžā (tolaik – Rīgas Radioelektronikas aparātbūves tehnikumā). Interese par tehniskām lietām viņam bija radusies jau bērnībā, kad pirmajos "datoros" izmantoja magnētiskās lentes un disketes kā datu nesējus. Bērnībā, līdzīgi kā vienaudži, Raimonds gribēja kļūt par policistu, ugunsdzēsēju vai kosmonautu, taču, pieaugot un iestājoties tehnikumā, izvēlējās apgūt profesiju, kas mūsdienās vairs neeksistē. Tehnikumā Raimonds un viņa kursabiedri, pasniedzēju atbalstīti, izveidoja lampu, tranzistoru un televizoru laboratoriju, kas kalpoja par lielisku vietu, kur praktizēt studentiem.

"Tehnikuma profesori, paredzēdami tehnoloģiju straujo attīstību un mainību, nereti atgādināja, ka tas, ko tajā brīdī apgūstam, pēc pieciem gadiem vairs nebūs aktuāli. Ļoti līdzīgu situāciju varam novērot arī mūsdienās – tehnoloģiju attīstība ir ļoti strauja," stāsta Raimonds.

Pēdējā studiju gadā viņš pārgāja uz Rīgas Tehnisko universitāti, lai mācītos par inženieri studiju virzienā "Radiotehnika un sakari", bet tālāk turpināja studijas Latvijas Universitātē, kur jau iepazīto tehnisko jomu papildināja ar biznesa zināšanām.

"Sapratu, ka vēlos izzināt, kā veidojas saikne starp tehniskajiem procesiem un biznesu. Paralēli studijām sāku strādāt uzņēmumā, kas viens no pirmajiem Latvijā sāka attīstīt bezvadu tīkla tehnoloģijas. Biju klāt pirmsākumos, kad Latvijā sāka parādīties "Wi-Fi", – tirgojām bezvadu tīkla iekārtas un centāmies cilvēkiem skaidrot par bezvadu internetu – tolaik tas bija liels brīnums," atceras Raimonds.

Vēlāk viņš sāka strādāt uzņēmumā "Lattelecom" (tagad "Tet"), kur 9 gadus ilgās karjeras laikā ieņēma dažādus amatus, tai skaitā arī vadošas pozīcijas. Tas bija laiks, kad aktualizējās virszemes televīzijas pakalpojumi, attīstījās preču imports un Latvijā parādījās pirmie portatīvie datori, taču pamata bizness balstījās telekomunikācijās.

"Atceros, ka devos pie uzņēmuma valdes un stāstīju, ka tuvākajā nākotnē, lai sarunātos, vairs nebūs nepieciešams telefons, jo komunikācija varēs notikt datorā. Pēc laika klientiem sākām piedāvāt arī videokonferenču risinājumus," atminas Raimonds, piebilstot, ka šobrīd vairs neviens nav jāpārliecina par videokonferenču iespējām – it īpaši pandēmijas laikā tā ir iespēja turpināt strādāt. Tālākie karjeras pakāpieni bija saistīti ar starptautisko IT uzņēmumu "IBM", kur amata pienākumos bija biznesa attīstības procesi Latvijā un Baltijā.

Darbs "Accenture" – nepārtraukti jāseko līdzi IT tirgus tendencēm

Laikam ejot, Raimonds sevī juta vēlmi pēc jaunām virsotnēm, tāpēc pievienojās "Accenture" komandai, iegūstot mākoņpakalpojumu attīstības vadītāja amatu. "Manas līdzšinējās darbavietas ir savienojušas tehnisko un biznesa pusi, un šīs lomas laika gaitā ir savstarpēji mainījušās. Iekšējais dzinējspēks, kas liek doties uz priekšu, manā gadījumā ir tiekšanās pēc jaunām zināšanām un iespējām pamainīt līdzšinējo profilu, lai tālāk attīstītos jaunā virzienā. Mākoņpakalpojumi bija nozare, kuru biju noskatījis kā nākamo attīstības soli, kuru vēlos izzināt," pamato Raimonds. Mākoņskaitļošana ir datu glabāšanas, skaitļošanas jaudas vai programmatūras pakalpojumi, kuru resursiem piekļuve notiek ar interneta palīdzību, un tos var ērti pielāgot uzņēmumu vajadzībām. Šobrīd viens no galvenajiem uzdevumiem šajā jomā ir uzņēmumu kompetenču un tehnisko iespēju pielāgošana tendencēm un aktualitātēm tirgū, analizējot un apzinot klientu vajadzības un izaicinājumus. Aptuveni 70% no Raimonda darba dienas aizņem komunikācija ar cilvēkiem dažādās valstīs, kas ievērojami paplašina redzesloku.

"Ļoti novērtēju, ka "Accenture" piedāvā lielu, starptautisku pieredzi, ko nav iespējams iegūt citos IT uzņēmumos Latvijā un pat Baltijā. Projekti, ar kuriem strādājam globālā līmenī, ir milzīgi, interesanti, sarežģīti, un darba procesā iegūtās zināšanas ir neizmērojamas. Uzskatu, ka IT ir brīnišķīga joma cilvēkiem, kas grib nepārtraukti uzzināt ko jaunu. Ja cilvēks sajūt sevī vēlmi nepārtraukti attīstīties, tad šis ir pareizais virziens," pārliecinājies ir Raimonds. "Accenture" cilvēkiem, kas vēlas sākt karjeru IT nozarē, nodrošina plašas izaugsmes iespējas.

"Uzņēmumā ir izstrādāta platforma, ar kuras palīdzību bez priekšzināšanām ir iespēja sākt karjeru, lai izaugtu par zinošu profesionāli starptautiskā līmenī. Es saprotu, kāpēc šis uzņēmums tiek novērtēts kā viens no labākajiem darba devējiem, – izaugsmes, pieredzes un brīnišķīgas attieksmes pret darbiniekiem dēļ," secina Raimonds.

Mākoņtehnoloģijas turpina attīstīties

Runājot pat mākoņskaitļošanas virziena attīstību, Raimonds vērtē, ka šobrīd nozare ir straujas izaugsmes stadijā. Mākoņpakalpojumi ir viena no IT jomām, kur redzama visstraujākā izaugsme. Tirgus rādītāji liecina, ka tuvāko 2–3 gadu laikā norisināsies straujš pielāgošanās periods, kura laikā uzņēmumi izveidos pamatstratēģijas, lai attīstītu un optimizētu uzņēmuma vajadzībām atbilstošu, ar mākoņrisinājumiem saistītu procesu nodrošinājumu. Tiklīdz uzņēmumi būs pilnībā pārgājuši uz mākoņrisinājumiem, tie varēs daudz ātrāk piegādāt jaunus, inovatīvus risinājumus un pielāgot tos klientu vajadzībām. Vissmagāk šo pārejas periodu korporatīvajā vidē izjūt tieši lielie uzņēmumi, kas šobrīd atrodas mākoņtehnoloģiju ieviešanas agrīnajā posmā. Raimonda un viņa kolēģu galvenais izaicinājums ir palīdzēt lielajiem uzņēmumiem pielāgot klasiskās IT sistēmas mākoņrisinājumu videi, kur lielākie izaicinājumi ir integrācija un datu drošība.

Lai labāk izprastu mākoņrisinājumu priekšrocības, viņš iesaka ikvienam izmēģināt bezmaksas pieejas piedāvātajiem servisiem – šādu iespēju nodrošina lielākie mākoņplatformu spēlētāji, tostarp "AWS", "Google", "Azure".

"Inovācijas šobrīd ir viena no veiksmes atslēgām. Mēs visi varam nosaukt vairākus piemērus – uzņēmumus, kuri ar savas darbības specifiku ir izmainījuši sabiedrības kā patērētāju uzvedību. Piemēram, interneta platformas, "Booking.com", "Airbnb", kas piedāvā naktsmītņu pakalpojumus, bet vienlaikus tie nav viesnīcu un dzīvokļu īpašnieki," skaidro Raimonds.

"Šobrīd uzņēmumiem inovāciju izvērtēšanā un ieviešanā var palīdzēt prototipēšana, kas relatīvi īsā laikā var palīdzēt izmēģināt jaunus produktus, lai saprastu ideju ilgtspēju. Tā ir viena no "Accenture" Inovāciju studijas lielākajām pievienotajām vērtībām," viņš turpina.

Brīvais laiks un skats nākotnē

Stāstot par brīvo laiku, Raimonds atklāj, ka viens no viņa lielākajiem hobijiem ir aktīva atpūta pie dabas, pārgājieni un orientēšanās paveids rogainings. Pašlaik, kad pasauli pārņēmusi pandēmija un ceļošana vairs nav tik ieteicama, Raimonds izlīdzas ar pārgājieniem vietējos mežos, taču viņa sirdslieta ir garu distanču pievarēšana ārpus Latvijas – kalnu reģionos. Šogad viņš bija ieplānojis doties uz Grenlandi, taču pandēmijas dēļ braucienu nācās atlikt. Raimondam brīvajos brīžos laimes sajūtu rada daba, klusums un mūzika. Viņš ir ģimenes cilvēks, trīs bērnu tēvs. Runājot par atvasēm, Raimonds dalās uzskatā, ka jaunajai paaudzei jeb mūsdienu skolēnam vajadzētu padziļināti apgūt eksaktās zinātnes, jo, turpinoties tehnoloģiju attīstībai, iegūtās zināšanas nākotnē pavērs plašas iespējas.

"Mana vecākā meita mācās dabas zinātņu un datorikas novirziena klasē, no četru gadu vecuma apmeklē ķīmijas pulciņu, dodas uz matemātikas privātstundām un olimpiādēm. Uzskatu, ka turpmāk šīs zinātnes būs arī visvairāk vajadzīgas, tāpēc vecākiem ieteiktu izvēlēties šo virzienu, lai arī tas visiem var prasīt lielāku piepūli. Nākotnē daļa profesiju izzudīs, kā arī parādīsies jaunas, kuras šobrīd grūti paredzēt, bet jau tagad var nojaust, ka pieprasīti būs speciālisti, kas nodrošinās dažādu IT pakalpojumu izstrādes un attīstības procesus. Pavisam noteikti informācijas tehnoloģiju nozare ir nākotnes profesiju joma," pārliecināts Raimonds.

Viņš arī uzskata, ka ir ļoti būtiski nemitīgi papildināt savas zināšanas un mācību procesam jānotiek ne tikai izglītības iestādēs, bet arī pēc paša iniciatīvas, allaž tiecoties pretī jaunām zināšanām.

"Apzinos, ka tas, ko esmu mācījies pirms 20 gadiem, praktiski vairs neeksistē, tāpēc regulāri apgūstu ko jaunu. Interese, izaugsme, būt konkurētspējīgam un konkurēt – tās ir iezīmes, kas mani motivē," pauž Raimonds. Atskatoties uz saviem profesionālajiem lēmumiem un karjeras gājumu, viņš secina, ka ir izdevies sasniegt līdz šim izvirzītos mērķus.

Vairāk par karjeras un mācību iespējām uzņēmumā "Accenture" uzzini bootcamp.lv.

IT nozares potenciāls dod iespēju savu vietu atrast motivētiem cilvēkiem neatkarīgi no dzimuma, vecuma, izglītības vai līdzšinējās darba pieredzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!