Foto: Publicitātes foto

"Java" programmētāja Anastasija uzņēmumā "Accenture" nonāca pēc organizētajām mācībām "Bootcamp". Viņa neslēpj, ka sākums jaunajā amatā bija visai grūts, bet, pateicoties savai neatlaidībai, vēlmei mācīties un kolēģu sniegtajam atbalstam, šobrīd, pēc 2,5 uzņēmumā pavadītiem gadiem, Anastasija ir kļuvusi par zinošu speciālisti, kas spēj iedvesmot arī jaunos darbiniekus noticēt saviem spēkiem un pusceļā nepadoties.

Ceļš līdz profesijas atrašanai un izvēlei

Skolas gados Anastasijai labi padevās visi mācību priekšmeti, bet jo īpaši patika matemātika. Mācību programma piedāvāja arī nelielu ieskatu kodēšanā, taču interese par IT nozari Anastasijai radās krietni vēlāk. Jau kopš bērnības viņa sapņoja kļūt par ārsti. Pienākot dzīves posmam, kad bija jāiesniedz dokumenti universitātē, Anastasija izlēma par labu zobārstniecībai, taču ģimenes apstākļu dēļ studijas nācās atlikt. Ilgodamās tuvāk iepazīt mediķa profesiju, viņa uzsāka medmāsas aroda studijas. Ar laiku viņa saprata, ka šis amats nesniegs cerēto piepildījuma sajūtu, un iekārtojās darbā par tirdzniecības menedžeri. Tiesa, ne uz ilgu laiku, jo juta, ka īstais profesionālais aicinājums ir jāmeklē citā virzienā.

"Viss sākās 2016. gada beigās, kad draudzene ieteica padomāt par IT nozari kā manu iespējamo nākamo darbavietu. Tā arī notika – gandrīz gadu pavadīju pārdomās, vai IT varētu atbilst man un manām interesēm. Līdz nonācu līdz brīdim, kad sapratu – jā, gribu pamēģināt, izpētīt un apgūt šīs zināšanas!" notikumu gaitu atceras Anastasija.

Drīz vien viņa uzsāka mācīties programmēšanu Transporta un sakaru institūtā (TSI), kā arī apmeklēja "Java" programmēšanas kursus. Pēc pusgada studijām Anastasiju uzrunāja kursabiedrs un ieteica pieteikties IT uzņēmuma "Accenture" organizētajām "Bootcamp" mācībām. Tās ir daļa no "Accenture" personāla atlases programmas, un pēc mācībām sekmīgākie dalībnieki iegūst sertifikātu un apmaksātu praksi "Accenture". Lielākā daļa praktikantu kļūst par uzņēmuma darbiniekiem. Mācībās tiek apgūtas IT pamatzināšanas un iemaņas karjeras sākšanai – tās ir bez maksas un saturiski pietuvinātas ikdienas darbam projektos. Mācības notiek pāris nedēļu, un to laikā dalībnieki apgūst gan praktiskas, gan teorētiskas zināšanas un iemācās strādāt komandā. Apmācības notiek pieredzējušu lektoru un mentoru vadībā un sniedz iespēju strādāt IT nozarē un turpināt darbu starptautiskā uzņēmumā.

"Mācību sākums nebija viegls, jo līdz tam biju uzkrājusi diezgan paviršas zināšanas programmēšanā – tikai pusgads institūtā un 3 mēneši kursos. Esmu cilvēks, kas savu latiņu paceļ ļoti augstu, – no sevis prasu un sagaidu arvien vairāk. Tāpēc apmācību laikā izjutu diezgan daudz stresa, bet labā nozīmē, tas motivēja doties uz priekšu," atceras Anastasija un atklāj, ka ceļā uz iecerēto profesiju nācies saskarties ne vien ar savu iekšējo nedrošību, bet arī ar līdzcilvēku neticību viņas spēkiem.

Darbs "Accenture": labāko rezultātu sasniegšana prasa nepārtrauktu sevis pārvarēšanu

Noslēdzoties apmācībām un praksei, Anastasija pieņēma "Accenture" darba piedāvājumu, kļūstot par "Java" programmatūras izstrādātāju. Viņas pirmais projekts izrādījās apjomīgs un ilgtermiņa – Anastasija kopā ar kolēģiem pie tā strādā joprojām. Darba pienākumi ir ļoti daudzveidīgi un plaši, līdz ar to visus nav iespējams uzskaitīt. Parasti viņas rīts sākas ar sapulci kopā ar kolēģiem, kas ietver strukturizētu darbu plānošanu, atskatīšanos uz iepriekšējā dienā paveikto un konkrētās dienas plānu izvirzīšanu. Turpmākās stundas tiek aizvadītas kodējot, veicot datu analīzi, labojot kļūdas kodā, sniedzot palīdzību kolēģiem un atbildot uz viņu jautājumiem.

Pateicoties savai neatlaidībai un vēlmei daudz mācīties un augt profesionāli, šobrīd IT speciāliste iegūtās zināšanas un pieredzi izmanto, ne vien pildot tiešos darba pienākumus, bet arī apmācot un konsultējot kolēģus. Tiesa, viņa neslēpj, ka sākums jeb pirmais mēnesis "Accenture" nav bijis no tiem vieglākajiem. Prātā pat uzvirmojušas pārdomas, vai programmēšana ir domāta viņai. Tomēr pēc dažām nedēļām viss noskaidrojies, turklāt uz labo pusi. Daudz palīdzējis arī pieredzējušo kolēģu atbalsts.

"Strādājot IT jomā, jaunu risinājumu atrašana un labāko rezultātu sasniegšana prasa nepārtrauktu sevis pārvarēšanu. Atskatoties saprotu, ka spēju ar katru mēnesi izdarīt arvien vairāk un ļoti ātrā tempā profesionāli augt. Agrāk neticēju, ka 2,5 gadu laikā var tik daudz iemācīties! Nereti novēroju, ka jaunās IT speciālistes netic, ka viņas var sevi pārvarēt. Šādos brīžos bieži dalos ar savu stāstu – par to, ka arī es sākumā domāju, ka neko nesaprotu, ka IT nav mans virziens, bet pagāja laiks un man viss izdevās," stāsta Anastasija, daloties novērojumos, ka, uzsākot darbu IT nozarē, mēdz būt lūzuma punkti, kas parasti var parādīties pirmajās trīs darba nedēļās un vēlāk atkārtoties vidēji pēc pusgada. Anastasija to sauc par demotivācijas brīdi, kurā iegūtās informācijas daudzums ir tik liels un šķietami neaptverams, ka darbiniekiem var rasties vēlme iesākto pamest. Šajos brīžos Anastasija iesaka domāt ar vēsu prātu un grūto posmu pārvarēt, vēršoties pēc palīdzības pie zinošākiem kolēģiem.

"Ir cilvēki, kas uzsāk savu IT ceļu, bet ar laiku atmet tam ar roku, jo kautrējas atzīt, ka kaut ko nesaprot, tāpēc iesaku nebaidīties un uzdot jautājumus, pat ja sākumā tie šķiet muļķīgi. "Accenture" strādā ļoti izpalīdzīgi kolēģi, kas nekad neatteiks palīdzību. Arī viena no manām panākumu atslēgām bija tā, ka es pārstāju baidīties jautāt un vērsties pēc palīdzības," uzskata Anastasija.

Viņa gan neslēpj – reizēm pārņem nelielas skumjas, ka sapnis par darbu medicīnā neīstenojās, tomēr viņa ir pārliecināta, ka dzīve mūsu ceļus ievirza tiem paredzētajā virzienā un IT nozare ir viņai ļoti piemērota. Jaunu zināšanu uzkrāšana un nepārtraukta pašattīstība ir viena no lielākajām nepieciešamībām Anastasijas ikdienā.

"Man ļoti patīk mācīties. Tas ir arī viens no iemesliem, kāpēc esmu IT nozarē, jo visu laiku ir jāmācās. Pēc iespējas lielāks informācijas apjoms ir labākais veids, kā strādāt un dzīvot. Man sāk palikt grūti, ja neko jaunu neuzzinu, tāpat arī neciešu sēdēt uz vietas," par sevi stāsta Anastasija. Pirms kāda laika viņa nolēmusi sevi izaicināt, izvirzot uzdevumu – iegūt pēc iespējas vairāk sertifikātu par veiksmīgi apgūtiem kursiem dažādās IT jomās. Savukārt viens no Anastasijas nākotnes mērķiem ir tuvāk izpētīt un izprast IT apakšnozari – "programmatūras arhitektūru".

Darba un privātās dzīves balanss; stereotipi par IT nozari

Brīvā laika "Java" programmētājai ir visai maz, un bieži vien viņu pārņem sajūta, ka diennaktī ir pārāk maz stundu, jo ikdienu piepilda gan darbs "Accenture", gan studijas TSI. Tomēr pie laika trūkuma galvenokārt ir vainojama Anastasijas lielā mīlestība pret darbu.

"Profesionālās un privātās dzīves balanss man ir ļoti sarežģīts jēdziens, lai gan saprotu, ka šīm jomām ir jābūt līdzsvarā. Man ļoti patīk mans darbs, tāpēc ir grūti strādāt tikai stundu skaitu, kas ir paredzēts darba līgumā. Es bieži strādāju vairāk, nekā nepieciešams, taču apzinos, ka darbs nevar būt arī kā vienīgais hobijs," atzīst Anastasija un piebilst, ka pēdējā laikā situācija ir uzlabojusies un brīvo laiku viņa piepilda ar sportiskām aktivitātēm jeb fitnesa treniņiem profesionāla trenera vadībā.

"Uzskatu, ka it īpaši IT nozarē strādājošiem ir svarīgi sportot, jo mūsu darbs nepieprasa fizisku piepūli un mēs ikdienā ļoti daudz sēžam. Sports palīdz atpūtināt prātu, relaksēties, tikt vaļā no stresa un iegūt ķermeņa tonusu," pārliecinājusies Anastasija. Vēl brīvajā laikā viņa labprāt ceļo, tāpēc novērtē iespēju strādāt attālināti, kas sniedz iespēju darba pienākumus apvienot ar nokļūšanu jaunos un interesantos galamērķos. Viens no daudzajiem plusiem, strādājot starptautiskā IT uzņēmumā, ko akcentē Anastasija, ir iespēja strādāt kopā ar interesantiem cilvēkiem – kolēģiem, kas nāk no dažādām valstīm un kultūrām. "Bieži vien cenšos aprunāties ar kolēģiem, ar kuriem strādājam pie viena projekta, – uzrakstīt, apvaicāties par viņu ikdienu vai hobijiem. Man ļoti patīk, ka cilvēki blakus ir priecīgi. Mani tas ļoti ietekmē, jo tad arī jūtos priecīga. Man tas ir ļoti svarīgi," neslēpj Anastasija. Runājot par IT nozari un stereotipiem, viņai ir nācies saskarties ar viedokli, ka vīrieši ir daudz veiksmīgāki IT jomā un ir apveltīti ar "citādu" domāšanu. Tiesa, šāds viedoklis visbiežāk ir izskanējis no sieviešu puses.

Pēc viņas domām, apgūt IT jomu daudz vieglāk gan būs cilvēkiem, kuriem ir labi attīstīta loģiskā domāšana un padodas eksaktās zinātnes, piemēram, matemātika, fizika, ķīmija. Tāpat nevajadzētu domāt, ka cilvēki IT profesijās tikai programmē vai kodē.

"IT sastāv no vairākām nozarēm, kas nav tiešā veidā tikai tehniskas, – daudz cilvēku strādā ar dokumentācijas analīzēm, datubāzēm, projektu vadību utt. Kopumā ir ļoti daudz virzienu, kuros sieviete var pielietot savas intereses un stiprākās puses, tādējādi sevi profesionāli realizējot un sasniedzot augstus mērķus," pārliecināta ir Anastasija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!