Foto: Publicitātes foto

Diāna uzņēmumā “Acenture” nonāca pēc otrās meitiņas piedzimšanas, kad saprata, ka iepriekšējā darbavietā atgriezties vairs nevēlas. Kaut arī sākotnējais ceļš pretī jaunai profesijai bija neiepazīts, Diāna nebaidījās atteikties no vadoša amata personāla daļā, lai atvērtu jaunu lapaspusi savā karjerā un dzīvē. Pēc nepilna gada, kas pavadīts informācijas tehnoloģiju uzņēmumā “Accenture”, viņa ir pārliecinājusies, ka sievietes ir ārkārtīgi gaidītas IT nozarē.

Darbs IT nozarē atkal liek iemirdzēties acīm – ceļš cauri pārmaiņām

"Esmu ".Net" programmētāja, rakstu kodu C# programmēšanas valodā – tās ir "Microsoft" tehnoloģijas. Ikdiena sastāv no "feature development" (jaunu lietu izstrādes programmā), "bugfixing" jeb kļūdu labošanas kodā un sapulcēm," ar darba pienākumiem uzņēmumā "Accenture" iepazīstina Diāna.

Tiesa, par programmētāju viņa strādā nepilnu gadu, tāpēc nekautrējas atzīt: "Man vēl daudz jāmācās." Diānai ir bakalaura grāds ekonomikā, maģistra grāds uzņēmējdarbības vadībā un vairāk nekā 14 gadu darba pieredze dažādos uzņēmumos un specialitātēs. Izvēlētos studiju virzienus viņa raksturo kā "loģisku turpinājumu" abu vecāku pārstāvētajām profesijām. Diānas tēvs ir uzņēmējs, bet māte – grāmatvede.

"Mans tētis ir Jūrmalas uzņēmējs un vadītājs jau gandrīz 30 gadus – viņš man ir liels piemērs tam, kādam jābūt līderim. Kopš bērnības esmu viņu vērojusi, no viņa mācījusies un daru to joprojām," atklāj Diāna.

Pēc studijām viņai veiksmīgi izdevās sevi profesionāli realizēt iegūtajā specialitātē, gūt vērtīgu pieredzi un sasniegt vadības līmeni.

"Esmu bijusi gan BMW automašīnu pārdevēja "Wess Select", gan stjuarte "airBaltic", gan mārketinga pārstāve Jūrmalas basketbola klubā. Mana iepriekšējā pozīcija bija personāla daļas vadītāja vietējā uzņēmumā, kurā strādāja apmēram 150 cilvēku," uzskaita Diāna.

Būtisks pagrieziena punkts Diānas karjerā izrādījās otrās meitas piedzimšana, kas lika pārvērtēt savas profesijas izvēli.

"Interesanti, ka tieši bērnu ienākšana manā dzīvē deva man laiku saprast, kur un kā es vēlos virzīties savā karjerā. Kad biju pirmsdzemdību atvaļinājumā ar pirmo meitiņu, 40. grūtniecības nedēļā aizstāvēju bakalaura darbu, bet maģistra grādu ieguvu, kad viņai bija pusotrs gads. Savukārt, būdama mājās ar otro meitiņu, es sapratu, ka atgriezties iepriekšējā darbavietā personāldaļā es vairs nevēlos," notikumos un sajūtās dalās Diāna.

Viņa ilgojusies atrast profesiju, kas liktu atkal iemirdzēties acīm, kā arī piedāvātu tādu darba vidi, kas nepārtraukti liek mācīties un apgūt ko jaunu. Diāna ķērās pie savu prasmju un dotību analizēšanas, līdz atcerējās, ka skolas laikā viņai ļoti patika un padevās matemātika. Rūpīgi izskatot ar matemātiku saistītās nozares, Diānas meklējumi apstājās pie programmēšanas.

"Man ir ļoti raksturīgi – pirms uzsāku ko jaunu, sākumā visu kārtīgi izpētu un izanalizēju. "Amazon" pasūtīju programmēšanas grāmatas iesācējiem, sāku skatīties mācību video vietnēs "Udemy", "Coursera". Kamēr mazā ratiņos gulēja diendusu, klausījos izglītojošus video un lasīju grāmatas par IT un programmēšanu. Sapratu, ka man tas tiešām patīk!" atceras Diāna.

Tālāk jāsaka paldies viņas draudzenei, kas "Facebook" pamanīja anketu ar iespēju pieteikties "Accenture" organizētajai stipendiju programmai "She Goes Tech". Diāna vērtē, ka 4 mēnešus ilgajās apmācībās reizēm negāja viegli, taču viņa patiesi priecājas, ka izdevās sasniegt iecerēto, iziet no savas komforta zonas un lauzt iesīkstējušos pieņēmumus par IT nozari.

"Tas ir aplausu vērts, ka "Accenture" (kopā ar "Riga TechGirls") piedāvā vienreizēju iespēju sievietēm bez maksas un bez jebkādām priekšzināšanām iemācīties programmēšanu ar "She Goes Tech" programmas palīdzību, turklāt pēc mācībām var uzsākt praksi un sākt darba gaitas uzņēmumā. Programma ir lieliska, un es no sirds to iesaku sievietēm, kuras vēlas mācīties programmēt, bet nezina, kur sākt," par "She Goes Tech" atzinīgi izsakās Diāna. Viņasprāt, liels pluss ir arī tas, ka mācības notiek vakaros, līdz ar to ir iespēja tās apvienot ar pienākumiem citās dzīves jomās, bet pasniedzēji ir zinoši, pieredzes bagāti un profesionāli programmētāji.

"Accenture" – darbavieta, kurā nav rutīnas

Diāna gan neslēpj, ka pirms mācību uzsākšanas jutusi bažas, kā tas būs – pamest iepriekšējo darba pozīciju vadošā amatā un sākt visu no nulles, ņemot vērā, ka viņas izglītība un darba pieredze ir pavisam citā specialitātē.

Darba diena sākas 9 no rīta, tad seko sapulce ar komandu, kurā tiek izrunāti un izvirzīti dienas plāni, apzināts aktuālais projektā, bet tālāk notiek darbs pie programmēšanas un citiem pienākumiem.

"Piedalos lielā un interesantā projektā. Papildus darbam projektā esmu arī iesaistījusies dažādās uzņēmuma mārketinga aktivitātēs. Darba uzdevumi ir ārkārtīgi dažādi, un katra diena ir citāda. Tikko sāk likties, ka sāku saprast, kas notiek, nākamais uzdevums jau ir pilnīgi atšķirīgs no iepriekšējā un pētīšanas, mācīšanās, meklēšanas process jāsāk no sākuma. Bet tas ir interesanti, jo rutīnas nav nemaz, katru dienu var mācīties jaunas lietas un uzkrāt pieredzi," uzskata Diāna.

Programmētājai lielāko profesionālo gandarījumu sniedz katram klientam piegādātās funkcionalitātes vai programmu izmaiņas, kurās viņa ir līdzdarbojusies.

"Zinot, ka klientam tas sniedz pievienoto vērtību biznesam, tas ceļ manu profesionālo labsajūtu. Programmētājiem ir tāds joks: "Kas programmētājiem liek justies vareniem? 3. vietā ir nauda, 2. vietā – statuss, bet 1. vietā ir labot kļūdas citu cilvēku kodā,"" smaidot stāsta Diāna.

"Man gribētos ticēt, ka esmu diezgan mērķtiecīga. Parasti esmu ļoti motivēta lietas novest līdz galam. Man patīk gandarījuma sajūta, kas seko pēc tam. Mēģinu izvirzīt lielus, ambiciozus, pat grandiozus mērķus un virzīties tiem pretī," atklāj Diāna.

Lai gan šā brīža projekta komandā viņa ir vienīgā sieviete, "Accenture" darba vidē valda dzimumu līdztiesība, un arī ar iesīkstējušiem stereotipiem par IT nozari Diānai ikdienā nenākas saskarties.

""Accenture" tiek vērtētas darbinieka kvalitātes, kas ir zināšanas, pieredze, prasmes. Ļoti daudz kas ir atkarīgs no darba kultūras, rezultātiem, motivācijas un proaktivitātes. Esot sievietei IT jomā, es nejūtu dzimuma ietekmētas atšķirības ne atalgojuma, ne izaugsmes iespēju kontekstā," pārliecinājusies Diāna.

Zīmīgi, ka, vēl tikai interesējoties par darba iespējām IT nozarē Latvijā, Diāna jau bija noskatījusi "Accenture" VEF biroju kā savu potenciālo darbavietu. "Mans sapnis vienmēr ir bijis strādāt lielā, starptautiskā uzņēmumā. Man ir svarīgi, ka uzņēmums nodrošina fantastiskas iespējas mācīties un profesionāli augt. Pirmkārt, darbiniekiem nepārtraukti tiek piedāvātas jaunākās apmācības programmas, kā arī sertifikācija. Otrkārt, regulāri tiek sekots līdzi, kas tieši konkrētajam cilvēkam padodas un sanāk un kur tieši viņa karjera varētu virzīties visveiksmīgāk. Treškārt, apkārt ir labākie savas jomas profesionāļi, kas ikdienā dalās savā pieredzē un zināšanās," akcentē Diāna.

Līdzsvarot darbu un privāto dzīvi palīdz laika plānošana un atbalsta komanda

Programmētāja Diāna ir arī mamma divām meitām, 9 gadus vecajai Martai un 2 gadus vecajai Elzai. Lai ikdienā būtu vieglāk noturēt veselīgu balansu starp darbu un privāto dzīvi, Diāna pieturas pie trīs atslēgas vārdiem – motivācija, precīza laika plānošana un atbalsta komandas.

"Man ir precīzi saplānota katra diena. Ja, piemēram, vecākajai meitiņai ir burāšanas treniņš, tad ņemu datoru līdzi un pieslēdzos darbam treniņa laikā. Ja mazākā meitiņa saslimst, varu strādāt attālināti no mājām. Uzņēmums ir ļoti pretimnākošs, ne reizi neesmu jutusi diskomfortu vai nosodījumu, ja, piemēram, sapulces laikā mazākā meitiņa kaut ko runā fonā. Mēs visi esam cilvēki, mums ir pienākumi dažādās dzīves jomās," viedoklī dalās Diāna un saka lielu paldies arī "atbalsta komandai" – bērnu tētim, saviem vecākiem un brīnišķīgajai auklītei.

Diāna atklāj, ka pirms karjeras uzsākšanas IT nozarē ar nelielu šaubu dvesmu uzdevusi sev jautājumu – vai es varēšu apvienot jauno profesiju ar diviem maziem bērniem mājās?

"Tagad zinu, ka noteikti! Šī ir viena no pateicīgākajām jomām. Es strādāju 30 stundas nedēļā un elastīgi saplānoju savu darba laiku tā, lai man būtu ērti. No manis tiek gaidīts rezultāts, bet tas, kā es to sasniedzu, ir manā pārziņā. Es varu aizvest bērnu uz pulciņu un pēc bērnudārza vai skolas sagaidīt mājās ar siltām pusdienām," attālinātā darba plusus uzskaita Diāna.

Kopā ar bērniem pavadītais laiks viņai ir ārkārtīgi vērtīgs un sniedz dzīves piepildījuma sajūtu, taču viņa izjūt nepieciešamību vismaz 15 minūtes dienā pabūt pilnīgi viena, vislabāk – dodoties pastaigā gar jūru. Brīvajā laikā Diānai ļoti patīk ceļot, "Bikram" joga, golfs un slēpošana, kā arī klausīties izglītojošas audio grāmatas. Viņai ļoti tuva ir klasiskā mūzika, it īpaši itāļu pianista un komponista Ludoviko Einaudi un itāļu tenora Andrea Bočelli daiļrade. Neizpaliek arī kopīgas aktivitātes un atpūtas pasākumi kopā ar kolēģiem, piemēram, došanās laivu braucienos vai tikšanās kādā kafejnīcā, kad vienam otru ir iespēja labāk iepazīt neformālā gaisotnē un parunāties par jebko citu, izņemot darbu.

"Sievietes ir ārkārtīgi gaidītas IT nozarē"

Diāna pauž, ka šobrīd ir ļoti labvēlīgs laiks, lai sieviete veidotu karjeru IT jomā, un tam ir vairāki iemesli.

"Sāksim ar iedrošinājumu sievietēm, ka pirmā programmētāja pasaulē bija sieviete Ada Lavleisa. Arī šobrīd globāli "Accenture" vada (pusmiljons darbinieku 51 pasaules valstī) sieviete vārdā Džūlija Svīta, kuru 2020. gadā laikraksts "Fortune" ierindoja 1. vietā kā visietekmīgāko sievieti biznesā, bet žurnāls "Forbes" kā 14. ietekmīgāko sievieti pasaulē. Mēs to varam!" iedrošina Diāna.

"Tāpat tuvāko 7 gadu laikā iztrūkums pēc augstākās kvalifikācijas speciālistiem STEM (dabas zinātnes, inženierzinātnes, matemātika un tehnoloģijas) virzienos var pieaugt līdz pat 14 tūkstošiem (norādīts pētījumā "Latvijas darba tirgus prognozes līdz 2040. gadam"). Tātad pieprasījums pēc IT speciālistiem darba tirgū ir milzīgs! Kāpēc neizmantot šo informāciju sev par labu?" aizdomāties aicina Diāna un piebilst, ka IT nozares perspektīvo raksturu apliecina fakts, ka daudzas profesijas pamazām zaudē savu nozīmīgumu vai rezultāta kvalitāti un nākotnē to uzdevumi vairāk vai mazāk tiks automatizēti.

Šīs profesijas varbūt nepazudīs pavisam, bet noteikti transformēsies, pilnveidosies, papildināsies ar jaunām funkcijām. Ir jāsaprot, ka tehnoloģiskais progress skar gandrīz jebkuru darbības jomu, tāpēc iegūt IT zināšanas ir ļoti noderīgi. Kā savulaik teica Rainis: "Pastāvēs, kas pārvērtīsies!""

Viņa piebilst, ka IT nozare ietver ļoti plašu profesiju klāstu un ikviens tās potenciālais darbinieks var atrast sev piemērotāko specialitāti, piemēram, kā projektu vadītājs, testētājs, sistēmu vai biznesa analītiķis, "front-end" vai "back-end" programmētājs, dizainers utt. Diāna uzskata, ka tehnoloģiskais progress un procesu automatizācija ir krietni atvieglojusi arī mūsu ikdienu, tādējādi palīdzot ietaupīt laiku un enerģiju. Tāpat arī ne mazāk būtisks ir lomu sadalījums ģimenē, kas, viņasprāt, gadu gaitā ir mainījies.

"Manuprāt, vairs nav tāda jautājuma: "Vai sievietes var ieiet IT pasaulē?" Viņas jau šeit ir un būs arvien vairāk. Tas ir tikai laika jautājums!" rezumē Diāna.

Vairāk par karjeras un mācību iespējām uzņēmumā "Accenture" uzzini bootcamp.lv un shegoestech.lv.

IT nozares potenciāls dod iespēju savu vietu atrast motivētiem cilvēkiem neatkarīgi no dzimuma, vecuma, izglītības vai līdzšinējās darba pieredzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!