Foto: Publicitātes foto

Aigars ir eksperts IT drošības jautājumos un uzņēmumā "Accenture" strādā kopš drošības nodaļas izveides pirmsākumiem. Ikdienā viņš nodarbojas ar IT drošības jautājumiem, sniedz konsultācijas un apmācības dažādu kursu un konferenču ietvaros. Visvairāk Aigaru aizrauj tieši testēšana, kas, balsoties uz profesijas specifiku, dažreiz ļauj legāli iejusties arī interneta hakera lomā.

Interese par datoriem ir bijusi vienmēr

Aigara interese par IT nozari aizsākās pusaudža gados – viņam bija 12 gadi, kad vecāki uzdāvināja pirmo datoru. Sākumā tas tika likts lietā spēļu spēlēšanai, taču, ņemot vērā, ka arī tuvu Aigara draugu interesēja kas vairāk par spēlēm, abi sāka eksperimentēt ar mājaslapu veidošanu, apgūstot programmēšanas pamatus pašmācības ceļā. Jaunā aizraušanās ar laiku noplaka, taču vidusskolā, kad bija jāsāk domāt par nākotnes studiju virzienu, Aigars nešaubījās, ka turpinās iesākto IT ceļu.

"IT bija galvenais un patiesībā vienīgais, kas nāca prātā, jo interese par datoriem man ir bijusi vienmēr, līdz ar to tā bija diezgan loģiska izvēle. Izdomāju, ka vajadzētu pamēģināt studēt ārzemēs, un šo iespēju atradu Skotijā – iestājos Aberdīnas Universitātē, programmā "Datorzinātnes"," par iegūto izglītību stāsta Aigars. Pēc četriem mācību gadiem ar bakalaura grādu kabatā jaunais IT speciālists sāka lūkoties pēc darba iespējām un sākumā izskatīja abus variantus turpmākajai karjerai – gan Skotijā, gan Latvijā. Galu galā Aigars atgriezās Latvijā un sāka strādāt IT uzņēmumā "DPA".

"Darba gaitas uzsāku praktikanta pozīcijā starp divām nodaļām – infrastruktūru un drošību. Pateicoties diviem lieliskiem, pieredzējušiem kolēģiem Didzim un Lienei, viņu zināšanām, atbalstam, es ne tikai daudz iemācījos, bet arī diezgan ātri izdarīju izvēli fokusēties tikai uz IT drošību," atceras Aigars.

Pēc trīs gadiem Aigaru uzrunāja uzņēmums "Accenture". Tas bija laiks, kad uzņēmuma drošības nodaļa Latvijā vēl tikai sāka veidoties, un jaunais amats solīja iespēju būt klāt tās attīstības pirmsākumos, kas Aigaram šķita ļoti aizraujoša doma. Savukārt par profesionālo pārliecību gādāja sajūta, ka viņš ir paguvis uzkrāt salīdzinoši lielu pieredzi un iegūt plašu skatījumu uz IT drošības jomu kopumā. Aigara amata nosaukums "Accenture" – IT drošības nodaļas asociētais vadītājs. Savukārt darba projektos viņš visbiežāk ir drošības konsultants, kura pienākumu specifika un loma mainās atkarībā no katra projekta – darba ikdiena uzņēmumā "Accenture" saistās no dažāda apjoma IT projektiem, kuru mērķi mēdz būt dažādi. Piemēram, iepriekšējā projektā Aigars bija IT drošības testēšanas vadītājs. Ņemot vērā, ka viņam ir pieredze arī citās IT drošības apakšjomās, visai bieži Aigars sniedz konsultācijas par IT drošības prasībām, kā arī vada IT drošības apmācības. Uzņēmumā "Accenture" Aigars strādā jau piekto gadu.

Drošības loma nākotnē tikai palielināsies

Runājot par IT drošību kopumā, Aigars ir novērojis, ka pieprasījums ir liels un, visticamāk, turpinās pieaugt – straujā tehnoloģiju attīstība nemaz nepieļauj citu variantu.

"Ir skaidrs, ka visa pasaule kļūst arvien digitalizētāka. Jo vairāk informācijas būs digitālajā vidē, jo vairāk tā būs jāsargā," pārliecināts ir Aigars.

Uzņēmumi, kas jau ir izvēlējušies digitālo ceļu un nodrošinājušies ar IT drošības pasākumiem, izvēlas savus pakalpojumus attīstīt un arvien uzlabot, kas rada vajadzību pēc jaunas drošības sistēmas izveides un prasību izvērtēšanas.

"Uzskatāms piemērs varētu būt finanšu jomā, kad banka izvēlas uzlabot savu internetbanku, izveidot konkurentu versijai līdzīgu vai vēl labāku internetbanku. Visas nepieciešamās korekcijas prasa lielu uzmanību no IT drošības puses, jo katra izmaiņa varētu būt potenciāls drošības risks. Šāda veida projektos bez drošības speciālistiem neiztikt," skaidro Aigars.

Vienlaikus viņš ir pārliecinājies, ka IT drošības joma ir ļoti interesanta nozare, kā arī plašs virziens, kas neaprobežojas tikai ar tehniskām lietām, jo iekļauj arī, piemēram, Vispārīgās datu aizsardzības regulas (GDPR) jautājumus jeb datu aizsardzību. Visvairāk Aigaru aizrauj tieši IT drošības testēšana mājaslapās, kas pavisam legāli ļauj iejusties hakera ampluā.

"Viens no uzdevumiem šajā profesijā var būt, piemēram, kādas internetbankas uzlaušana, lai pārliecinātos par tās drošības līmeni. Tā ir iespēja uz brīdi kļūt par ētisko hakeri – tas ir tāds unikāls pienākums," smaidot atklāj Aigars.

Piedalās arī dažādās izglītības un sabiedrību izglītojošās aktivitātēs

Lai palīdzētu uzlabot kopējo sabiedrības, kā arī IT speciālistu zināšanu un izpratnes līmeni par drošības jautājumiem, Aigars paralēli darba pienākumiem ikdienā atrod laiku piedalīties dažādās izglītojošās aktivitātēs. Uzņēmuma sadarbības ietvaros ar Latvijas augstskolām Aigars ir veidojis un lasījis ar IT drošību saistītas lekcijas Latvijas Universitātē, Rīgas Tehniskajā universitātē un Vidzemes Augstskolā. Drošības speciālistam patīk arī piedalīties dažādās nozares konferencēs, lai dalītos zināšanās ar citiem IT speciālistiem, piemēram, TAPOST. Tāpat pērn Aigars piedalījās kampaņā #DomāDigitāli, kurā sniedza padomus uzņēmējiem tiešsaistes pamata drošības jomā.

Aigars pauž, ka darbs IT drošības lauciņā nozīmē nepārtrauktu zināšanu pilnveidi, lai pārzinātu ne tikai drošības risinājumus un pieejas, bet arī zinātu par kibernoziedznieku izmantotajām metodēm. Pandēmija ir radījusi jaunas iespējas un motivāciju darboties arī kibernoziedzniekiem, veicinot ievērojamu interneta garnadžu aktivitāšu pieaugumu, gan izmantojot jau zināmās ievainojamības un krāpšanās metodes, gan radot jaunus, komplicētus kaitniecības paņēmienus.

Vēl viens svarīgs faktors, kas ir ietekmējis šī brīža situāciju interneta drošības jomā un attiecas uz uzņēmumiem ar lielu darbinieku skaitu, ir darba pienākumu pildīšana attālināti, liekot lielāku uzmanību pievērst IT drošībai. Pieņemoties spēkā pandēmijai, daudzi lielie uzņēmumi nolūkā nodrošināt biznesa nepārtrauktību bija spiesti attālinātā darba iespējas sniegt ievērojamam skaitam darbinieku, taču izkristalizējās tendence, ka darbinieki pārsvarā pieslēdzas privātiem tīkliem un darbam mēdz izmantot vairākas ierīces.

Starptautiskā elpa – arī dzīvojot Latvijā

Strādājot "Accenture", Aigars novērtē iespēju darboties lielos un starptautiskos projektos, kas sniedz iespēju iegūt jaunu pieredzi, strādāt ar kolēģiem un klientiem citās valstīs, bet turpināt dzīvot Latvijā. "Tādējādi ir iespējams sajust starptautisko elpu un projektu apjomus, kā arī būt informētam par aktuālajām tendencēm biznesā. Daudziem IT speciālistiem ir būtiski, lai darbs būtu interesants, reizēm izaicinājumu pilns, lai turpinātos izaugsme, kā arī būtu redzami rezultāti," uzskata Aigars.

Viņš arī novērtē uzņēmuma ieguldījumu izglītībā, piemēram, IT izglītības fondā "Start(IT)", kas ir izstrādājis materiālus datorikas apguvei Latvijas skolās, kā arī to, ka regulāri tiek rīkotas programmēšanas skolotāju apmācības, lai Latvijā veidotos spēcīga programmēšanas skolotāju kopiena. Tāpat "Start(IT)" ir oficiālais mākslīgā intelekta kursa "Elements of AI" partneris Latvijā (sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti), kas izvirzījis mērķi kursa apguvē iesaistīt vismaz 1% Latvijas sabiedrības. "Accenture" arī regulāri sadarbojas ar Latvijas augstskolām, kā arī citiem ekosistēmas dalībniekiem, lai investētu izglītībā un sekmētu IT speciālistu skaita pieaugumu Latvijā.

Drošības speciālists dzīvo kopā ar draudzeni, kura arī šobrīd strādā attālināti, līdz ar to viņi viens otru labi saprot, kā arī attālinātais darbs sniedz iespēju vairāk laika pavadīt kopā. Brīvajā laikā Aigaram patīk nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, klausīties mūziku un apmeklēt kino. Ne mazāk būtiska loma viņa dzīvē ir ģimenei un draugiem – viņš smaidot piebilst, ka tuvajiem cilvēkiem neatsaka, ja ir nepieciešams speciālista padoms vai ar datoru ir kādas ķibeles.

Aigars ir novērojis, ka stereotipi par darbu IT jomā ir mazinājušies, jo IT nozare sniedz iespēju ikvienam atrast sev piemērotu lomu, ko var attīstīt un pilnveidot, tomēr sabiedrībā kopumā būtu nepieciešams plašāks ieskats un skaidrojums par dažādām IT profesijām un digitālajām prasmēm. Tāpēc viņš aicina arī citus speciālistus vairāk iesaistīties dažādās izglītojošās aktivitātēs, tādējādi sekmējot IT nozares prestižu. Nākotnē Aigars redz sevi IT nozarē, jo darbs ir interesants, sniedz izaugsmes iespējas, kā arī dāvā gandarījuma sajūtu par paveikto.

Vairāk par karjeras un mācību iespējām uzņēmumā "Accenture" uzzini bootcamp.lv.

IT nozares potenciāls dod iespēju savu vietu atrast motivētiem cilvēkiem neatkarīgi no dzimuma, vecuma, izglītības vai līdzšinējās darba pieredzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!