Foto: Publicitātes foto
Turpinot aizsākto rakstu sēriju par dažādu ģērbšanās stilu specifiku atbilstoši to etiķetei, šoreiz piedāvājam ieskatu tik populārājā "business formal" stilā un tā priekšnoteikumos. Uzzini, kā izskatīties sievišķīgi un mūsdienīgi, arī strādājot darba vidē, kas paredz konservatīvu un klasisku apģērbu.

Ģērbšanās stilu "business formal" nereti mēdz dēvēt arī par "business professional", un visbiežāk tas sastopams profesionālajā vidē, noteiktu amatu pārstāvjiem ievērojot darba specifikā paredzēto ģērbšanās etiķeti.

Tiesa, "business professional" ģērbšanās stils nebūt nav draudzīgs aktuālās modes tendenču izpausmēm, tomēr, arī ievērojot tā pamatprincipus, iespējams izveidot gaumīgu, sievišķīgu un mūsdienīgu tēlu, izvairoties vien no tradicionālā bikškostīma vai svārku un žaketes valkāšanas.

To vietā vari izvēlēties mūsdienīgas, tomēr gana klasiskā stilā ieturētas kleitas, zīmuļsvārkus, piegulošas žaketes, oriģinālas blūzes un šobrīd tik aktuālās klasiska piegriezuma bikses līdz potītēm.

Izvēloties apģērba krāsas, priekšroku vēlams dot neitrālai vai pasteļtoņu paletei, izvairoties no košām un kliedzošām krāsām. Darba vidē lieliski iederēsies melna, tumši zila, bēša, pelēka, grafīta krāsa, savukārt no koši rozā un laima krāsas, kā arī citiem drosmīgiem toņiem, savukārt, ieteicams atturēties.

Tāpat izvairies no uzkrītošu aksesuāru valkāšanas, to vietā izvēloties askētiskas un elegantas rotaslietas, kā arī klasiska stila rokassomiņas un apavus.

Svārkiem un kleitām ieteicams pieguļošs, tomēr ne pārlieku apspīlēts fasons, kā arī to garums noteikti nedrīkst būt īsāks par ceļgalu.

Valkājot blūzi, rūpējies, lai caur to nespīdētu apakšveļa, apģērbs būtu kārtīgi izgludināts, tīrs un vienmēr ielikts biksēs vai svārkos – virs tiem krītošas blūzes, lai gan izskatās mūsdienīgi un atbilst aktuālajām modes tendencēm, labāk atstāj brīvdienām vai neformālām tikšanās reizēm ar kolēģiem pēc darba laika beigām.

Izvēloties apavus, rūpējies, lai tie būtu kopti un nenovalkāti. Augstpapēžu kurpēm noteikti nevajadzētu būt ar augstāku papēdi par septiņiem centimetriem, kā arī izvēlies klasiskas formas apavus, siksniņu sandales valkājot brīvdienās un pasākumos ārpus darba vides.

Līdzīgi ir arī ar grimu un matu sakārtojumu – tam jābūt koptam un neuzkrītošam, izvēloties dabiskus toņus kosmētikā, kā arī vienkāršas frizūras.

Protams, iepriekš minētie ieteikumi nebūt nenozīmē pilnīgu atteikšanos no mūsdienīga un sievišķīga stila. Ņemot vērā dažus vienkāršus ieteikumus, arī darba vidē iespējams izskatīties lieliski, nebūt neatgādinot vecmāmiņu.

Bikses līdz potītēm kombinē ar pagarinātu žaketi, akcentējot vidukļa līniju.

Tā vietā, lai izvēlētos bikškostīmu vai svārkus ar žaketi vienotā tonī, spēlējies ar kontrastiem, valkājot, piemēram, grafīta krāsas žaketi ar bordo krāsas svārkiem vai biksēm. Protams, tradicionālie "business formal" stila ģērbšanās etiķetes priekšnoteikumi paredz saskaņotu kostīmu valkāšanu, taču, atzīsim, mūsdienās tik daudz kas ir mainījies! Kāpēc jaunas vēsmas, ievērojot vajadzīgo etiķeti, neieviest arī biznesa vidē?

Ja šķiet, ka apģērbs ir pārlieku garlaicīgs, akcentē to ar smalku, krāsainu jostu, apliekot to ap vidukli – šādi koptēlam nekavējoties tiks piešķirta tam tik vajadzīgā "rozīnīte".

Tāpat, līdztekus jau minētajām askētiskajām ķēdītēm un auskariem, vari atļauties oriģinālākas stilistikas rotaslietas, ko vajadzības gadījumā varēsi paslēpt zem piedurknes, tiekoties, piemēram, ar strikti konservatīvi priekšniecību vai klientiem.

Lūk, pāris stila ideju, no kurām vari aizgūt iedvesmu sava ikdienas tēla veidošanā!

Avoti: www.elle.com, www.glamour.com, www. vogue.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!