Foto: AP/Scanpix
Otrdien, 21. oktobrī, 82 gadu vecumā miris leģendārais un neskaitāmu šovbiznesa personību un slavenību iemīļotais modes dizainers un ikonisko tērpu autors Oskars de la Renta, kura tērpi rotājuši gan aktrisi Odriju Hepbernu, gan vairākas Amerikas Savienoto Valstu pirmās lēdijas un demonstrēti neskaitāmos sarkanā paklāja iznācienos.

Kā vēstī "Daily Mail", modes mākslinieka nāves iemesls ir 2006. gadā diagnosticētais vēzis, un de la Renta mūžībā aizgājis savās mājās Konektikutas štatā.

Mākslinieka nāve satriekusi gan modes pasaules pārstāvjus, gan viņa domubiedrus, kolēģus un klientus, kuru lokā ir arī aktiera Džordža Klūnija dzīvesbiedre Amala. Tieši viņas tērps – greznā kāzu kleita, kas tika prezentēta pāra kāzās pirms nepilna mēneša, bija de la Rentas pēdējais darbs, ar ko dizainers cieņpilni atvadījies no modes pasaules, lai savus šedevrus turpinātu radīt nu jau citā pasaulē.
Foto: Vogue/Annie Leibovitz

Kā medijiem atklāj mākslinieka pārstāvji, de la Renta miris draugu, tuvinieku un ģimenes mīluļu – dizainera suņu mīlestības ieskauts. Savukārt modes mākslinieka radītā zīmola darbību turpinās de la Rentas kolēģi un tuvinieki.

Mākslinieks dzimis 1932. gadā Dominikānas Republikā, tomēr 18 gadu vecumā pārcēlies uz Madridi, lai studētu glezniecību. Studijas nepabeidzot, de la Renta sekoja savam patiesajam aicinājumam un devās uz Parīzi, lai apgūtu modes mākslinieka amatu. Tur dizainers kļuva par Spānijas modes mākslinieka Kristobala Balensjagas mācekli un sadarbojās ar leģendāro zīmolu "Lanvin".

Modes pasaulē savu vārdu de la Renta pirmo reizi ierakstīja sešdesmito gadu sākumā, radot leģendāro Džekijas Kenedijas kleitu un dibinot savā vārdā nosaukto modes zīmolu, un uzsākot ceļu pretim slavai un neskaitāmu sieviešu pielūgsmei.

Modes mākslinieks bijis Velsas princeses Diānas tērpu autors, un viņa šūtās kleitas valkāja arī citas Amerikas Savienoto Valstu pirmās lēdijas – Nensija Reigana, Betija Forda un Lora Buša.

Foto: Alpha-Dave Chancellor/The Life Picture Collection/Gett

Tāpat de la Renta bija tuvs draugs arī Hilarijai Klintonei, kura 1997. gada inaugurācijas ballē ieradās mākslinieka radītā krāšņā kleitā. Viņa tērpus saviesīgos pasākumos demonstrēja arī Mišela Obama un aktrise Sāra Džesika Pārkere kulta seriālā "Sekss un lielpilsēta", kā arī virkne citu Holivudas aktrišu un arī Amerikas šovbiznesa zvaigžņu.

Foto: HBO MAXPPP/Film Magic
Foto: Vogue
De la Rentas modes māksliniekam rokrakstam raksturīgi apjomīgi svārki, košas bagātīgas krāsas, kā arī sievišķīgas un drosmīgas detaļas.

Tāpat par klasisku stila ikonu kļuvuši ne tikai de la Rentas krāšņie vakartērpi, bet arī kostīmi, kas ik dienas redzami Ņujorkas augstāko aprindu sieviešu garderobē.

Vakartērpu un neatkārtojamo kleitu karalis savos darbos prasmīgi izcēla ikkatras valkātājas auguma līnijas un sievišķību, prasmīgi paspilgtinot un uzsverot unikālo skaistumu, kas sievietei piemīt.

Šai sakarā leģendārs ir de la Rentas visbiežāk pieminētais citāts: "Īpašības, ko es sievietēs apbrīnoju visvairāk, ir pašpārliecinātība un laipnība."

Tieši šo vārdu, dzīvesprieka, attieksmes un apbrīnojamā talanta dēļ mākslinieks iemantoja neskaitāmu sieviešu cieņu un mīlestību visā pasaulē. Arī mēs, izsakot līdzjūtību, leģendārajam vakartērpu karalim vēlam vieglas smiltis! Lai skaisti tērpi arī tur, debesu modes kulisēs, Oskar!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!