Foto: Shutterstock

Kas gan būtu sievietes, ja tām nepatiktu izcelties, turklāt – deklarējot savas tiesības? Piedāvājam The Guardian veikto apkopojumu, kurā 2015. gada šķērsgriezumā izcelti seksisti, kas izpelnījušies ne tikai slavu par savām izdarībām, bet arī pamatīgu kritikas devu no sievietēm un apkārtējās sabiedrības kopumā.

Janvāris – pikantās krūtis

2015. gada sākumā pasauli satricināja dziedātājas Ritas Oras pārāk atsegtais un pikantais tērps šovā The One Show. Viņa bija izvēlējusies baltu žaketīti, zem kuras apakšā nebija pavilkts nedz krekliņš, nedz arī krūšturis. Viņas krūtis bija redzamas teju visā pilnībā, kas izsauca milzīgu ažiotāžu sabiedrībā.

Savukārt britu politiķis Naidžels Farāžs (Nigel Farage) janvārī paziņoja, ka māmiņām, kuras baro savu bērnu ar krūti, "vajadzētu sēdēt stūrī". Par šo politiķa gājienu asi reaģēja sabiedrisko attiecību kompānija The Sun, kas uzsāka kampaņu, kas bija vērsta pret politiķa izteicieniem.

Februāris – striptīzfilma

Video rullītī, kas bija veidots filmai Magic Mike XXL, bija izcelts apgalvojums, ka ''vīrieši tiek trivializēti vairāk nekā sievietes''. Tas, protams, feministēm lika saspuroties un atbildēt ar kādu no miljons argumentiem un piemēriem, lai pierādītu pretējo.

Foto: Shutterstock

Marts – supersieviete

Politiķe Reičela Rīvsa (Rachel Reeves) martā nāca klajā ar paziņojumu, kas satricināja un radīja neizpratni visā pasaulē. Proti, viņa paziņoja, ka, par spīti grūtniecībai, turpinās strādāt Lielbritānijas leiboristu partijā. Protams, tas uzreiz izsauca asu kritiku un tādus pārmetumus no sieviešu puses kā "dumjā sieviete" un "kā sieviete pret mātes jūtām var attiekties hobija līmeni''.

Aprīlis – Photoshop uzvaras gājiens

Tā kā tuvojās vēlēšanas Lielbritānijā, mediji kritizēja tās sievietes, kuras kandidēja vēlēšanās. Proti, to seju attēli tika pielikti ar Photoshop programmas palīdzību pie modeļu ķermeņiem. Tāpat tika veidotas dažādas karikatūras un citi izsmejoši plakāti, kā arī apspriesta viņu garderobe un matu sakārtojums. Viena no visvairāk apsmietākajām sievietēm bija skotu politiķe Nikola Stērdžone (Nicol Sturgeon). Protams, tā kā visa jezga bija par sievietēm, tad vīriešu - kandidātu garderobe netika apskatīta.

Maijs – sievietes un sports

"EA Sports" paziņoja, ka radīs FIFA videospēli, kurā būs iekļauta arī sieviešu komanda. Protams, šāds paziņojums vīriešu kārtas pārstāvjus iedzina panikā. Tika pausts nosodījums, sākot ar frāzēm "nesalauziet manas olas ar šo sūdu", līdz pat "sievietes jau tā ir sabojājušas pasauli. Tagad tās sabojās arī FIFA".

Jūnijs – sievietes un futbols

Jūnijs, tāpat kā maija mēnesis, turpinājās futbola zīmē. Šoreiz izcēlās FIFA Pasaules kauss futbolā, kas rīkots sievietēm. Anglijas futbola komanda, kas ieguva godalgoto bronzas medaļu, saskārās ar visai nepatīkamu pārsteigumu, proti, kāds no Anglijas oficiālā Twitter konta, kuru pārvalda Futbola asociācijas (FA) pārstāvji, bija ietvītojis ziņu, ka beidzot spēlētājas varēs "atkal kļūt par mātēm savām meitām un sievām – partneriem''. Jāteic, ka šī ziņa tika pēc kāda laika izdzēsta, jo saņēma pārāk skarbu kritiku. FA sociālo tīklu pārvaldītājs Džeimss Kelovs (James Callow) savā Twitter kontā oficiāli atvainojās par notikušo incidentu. Savukārt sociālo tīklu lietotāji turpināja izteikt aktīvas diskusijas par šo tvītu.

Jūlijs – rasistu vilnis

Serēna Viljamsa (Serena Williams), kura izcīnīja uzvaru Vimbldonas čempionātā, spēja ne tikai uzvarēt savas konkurentes, bet arī pārciest vilni ar naidīgiem un rasistiskiem komentāriem, kas bija vērsti viņas virzienā. Tāpat Viljamsa tika nepārtraukti salīdzināta arī ar savu konkurenti Mariju Šarapovu (Maria Sharapova).

Tajā pašā laikā ASV modes žurnāls US Glamour magazine publicēja rakstu "13 lietas, kas vīrietim liekas par grūtu priekš sievietēm". Kā viena no lietām bija minēta pat durvju atvēršana.

Augusts – mājsaimnieču nopelšana

Šajā mēnesī ar pavisam savdabīgu virsrakstu izcēlās izdevums Daily Mail. Proti, izdevums bija izvēlējies virsrakstu, kas sievietēm norāda "viņu īsto vietu" – "Nepietiekama mājasdarbu pildīšana sievietes padara resnas".
Tajā pašā laikā ar īpašiem izteikumiem izcēlās arī advokāte Šarlote Proudmena (Charlotte Proudman), kura savā LinkedIn profilā bija ievietojusi tik pievilcīgu bildi, ka visi viņai sāka sūtīt vēstules ar viņai veltītajiem komplimentiem par skaisto profila bildi.

Oktobris – mīts par feministu nāvi

Laikraksts The Spectator publicē rakstu, kurā paziņo, ka "feminisms ir miris. Cīņa ir uzvarēta. Laiks doties tālāk". Jāpiebilst, ka raksts publicēts trīs dienas pirms lielākās feministu konferences Londonā, kur piedalījās vairāk nekā 1000 dalībnieču.

Novembris – tamponu nodoklis

Džordžs Osborns (George Osborne), britu konservatīvās partijas politiķis un kanclers, paziņoja visu sieviešu vārdā, ka sievietes ir gatavas maksāt par vardarbības un izvarošanas gadījumiem caur tamponu nodokli. Proti, sievietes, kuras ir izvarotas, varēs saņemt konsultācijas, pateicoties ieviestajam tamponu nodoklim. Šis tamponu nodoklis pilnībā nosegs izmantoto konsultāciju izmaksas.

Decembris – neveiksmīgais sauklis

Singapūras iepirkšanās portāls Super Gurl pieļāva milzīgu kļūdu decembra mēnesī. Proti, "melnās piektdienas" izpārdošanas laikā tie publicēja saukli "izvaro mūs tagad".

Šis atgadījums lika Norfolkas novadam austrumu Anglijā izveidot informatīvus plakātus un kampaņu "Laiks pārtraukt izvarošanu" ("Time To Stop rape"), lai nekļūtu par izvarošanas upuri.

Tos izvietoja dažādos naktsklubos un bāros. Tur bija iekļauti tādi padomi kā "izplāno ceļu mājās," "paliec vienmēr kopā ar saviem draugiem," kā arī "apzinies savas robežas" un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!