Foto: Shutterstock

Lai izceltu Latvijas zinātnieces, zinātniskās dinastijas un viņu devumu, no 14. līdz 20. oktobrim UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicina piedalīties UNESCO nedēļā 2019 "Spožie prāti: sievietes zinātnē".

"Ikvienam ir pazīstamas izcilas personības, kuras, veltot savu dzīvi zinātnei, sniegušas ieguldījumu Latvijas valsts veidošanās un nostiprināšanās procesā, kā arī sekmējušas Latvijas atpazīstamību citviet pasaulē. Aiz katras šādas personības stāv cilvēkstāsts, ģimene un vide, kurā tā uzaugusi un kas veidojusi to gadiem loloto ceļu zinātnē," stāsta UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika, piebilstot, ka šis ir arī "L'oreal Baltic stipendiju programmas "Sievietēm zinātnē" piecpadsmitais jubilejas gads Latvijā.

Viens no UNESCO uzdevumiem ir stiprināt saikni starp zinātniekiem, zinātnes politikas veidotājiem un sabiedrību, kā arī pilnveidot zinātnes komunikācijas jautājumus, lai vienkāršā, uzskatāmā un saprotamā veidā izglītotu sabiedrību par tai aktuālām tēmām un ilgtspējīgi risinātu cilvēces izaicinājumus. Tādēļ šogad UNESCO nedēļas tēma ir "Spožie prāti: sievietes zinātnē", kurā ikviens aicināts vēstīt par spilgtām zinātniecēm un zinātnieku dinastijām, apkopojot cilvēkstāstus, rīkojot tikšanos ar zinātniecēm, kā arī veidojot tematiskas aktivitātes un izstādes, ielūkojoties sava novada, reģiona, skolas, iestādes, muzeja vēsturē simts gadu griezumā. Lai izceltu šos dzīvesstāstus, iedvesmojot citus sekot viņu pēdās, ikviens aicināts dalīties ar šiem stāstiem sociālajos tīklos, izmantojot mirkļbirku #unesconedēļa2019 un #spožieprāti.

UNESCO nedēļas laikā 16. oktobrī Rīgā norisināsies arī tematiska publiska domapmaiņa "Ar iedvesmu par zinātni", kurā viedokļos dalīsies dažādu zinātnes nozaru pārstāves un kurai varēs sekot tiešraidē tiešsaistē.

UNESCO nedēļa Latvijā ik gadu norisinās kopš 2011. gada. Tā ir platforma dažādu institūciju un nozaru sadarbībai, starptautiskas un nacionālas pieredzes, viedokļu un ideju apmaiņai, kā arī jaunu iniciatīvu īstenošanai, iedvesmojoties no UNESCO izceltajām vērtībām gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!