Foto: LETA
Viens no ieteikumiem, lai mazinātu inficēšanās risku ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, ir izvairīšanās no tuva kontakta ar citiem cilvēkiem. Apkalpojošajā sfērā strādājošajiem par šo jautājumu rūpējas darba devējs. Kādus aizsardzības pasākumus jānodrošina un kādas ir darbinieka tiesības, ja tas netiek darīts, portāls "Delfi" skaidroja Valsts darba inspekcijā (VDI).

Darba devējam būtu jāizvērtē darba vidē pastāvošais iespējamais inficēšanās risks un jāizstrādā darba aizsardzības pasākumi, lai pēc iespējas mazinātu inficēšanās risku, piemēram, paredzot distancēties, ievērot tādas higiēnas prasības kā roku mazgāšana, dezinficēšana, norāda Valsts darba inspekcija Darba tiesību nodaļas pārstāve Dace Stivriņa.

"Par uzņēmumā ieviestajiem darba aizsardzības pasākumiem jāinformē nodarbinātie. Ja risks nav novēršams citā veidā, nodarbinātajam ir tiesības atteikties no darba veikšanas (Darba aizsardzības likuma 18. panta pirmās daļas 1.punkts)," tā Stivriņa. Pārstāve skaidro, ka darba devējam aizliegts sodīt darbinieku vai citādi tieši vai netieši radīt viņam nelabvēlīgas sekas tāpēc, ka darbinieks darba tiesisko attiecību ietvaros pieļaujamā veidā izmantoja savas tiesības.

"Papildus informējam, ka Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) tīmekļa vietnē www.spkc.gov.lv publicējis speciālistu sagatavotās rekomendācijas darba devējiem saistībā ar Covid-19 infekciju. SPKC aicina darba devējus iepazīties ar sagatavoto informāciju un informēt savus darbiniekus par rīcību, atgriežoties no Covid-19 infekcijas skartām teritorijām, uz kurām attiecināmi īpaši pasākumi, kā arī sniegt rekomendācijas personīgās higiēnas un profilakses pasākumu ievērošanai. SPKC turpina sekot epidemioloģiskās situācijas attīstībai un veiktajiem pasākumiem saistībā ar Covid-19 izraisīto uzliesmojumu pasaulē. Rekomendācijas darba devējiem pieejamas šeit. Rekomendācijas darba devējiem pieejamas arī drukātā formātā.

Stivriņa norāda, ka darba devēja veiktie darba aizsardzības pasākumi tiek kontrolēti tikai tad, ja tiek veikta uzņēmuma pārbaude. "Ja darba devējs nepilda uzņēmumā paredzētos darba aizsardzības pasākumus, darbiniekiem ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā ar sūdzību, lai Valsts darba inspekcija veiktu uzņēmuma pārbaudi," tā Stivriņa.

Uz jautājumu, kuras profesijas un darbi ārkārtējās situācijas laikā kļuvuši īpaši riskanti, Stivriņa uzsver, ka šādu profesiju un veicamo darbu uzskaitījuma nav. Tomēr VDI ieskatā lielāka varbūtība inficēšanās riskam ar Covid-19 pastāv profesijās un darbos, kuros pastāv kontakts ar klientiem.

Lai darbinieki paši sevi pasargātu no iespējamas inficēšanās, ieteikti, lūk, šādi aizsardzības pasākumi:

  • sekot savam veselības stāvoklim un nedoties uz darbu ar elpošanas ceļu infekcijas slimības pazīmēm (klepus, sāpes kaklā, paaugstinātā ķermeņa temperatūra);
  • bieži mazgāt rokas ar ūdeni un ziepēm, īpaši pēc tualetes apmeklējuma, sabiedrisku vietu apmeklēšanas, pirms ēšanas, pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi;
  • ja nav iespējas nomazgāt rokas, nepieciešams dezinficēt rokas ar spirtu saturošiem roku dezinfekcijas līdzekļiem;
  • izvairīties no pieskaršanās sejai (acīm, degunam un mutei) ar nemazgātām rokām;
  • izvairīties no tuva kontakta ar cilvēkiem, kuriem ir akūtas elpceļu infekcijas simptomi;
  • klepojot un šķaudot, nosegt muti un degunu ar vienreizlietojamo salveti, kuru pēc lietošanas izmest atkritumos, un pēc tam nomazgāt rokas;
  • ar sadzīvē lietojamiem dezinfekcijas līdzekļiem tīrīt un dezinficēt virsmas un priekšmetus, kuriem bieži pieskaras cilvēki;
  • regulāri tīrīt un vēdināt telpas.

Pārstāve norāda, ka šobrīd visu aktuālo informāciju, kas būtu jāzina gan iedzīvotājiem, gan nodarbinātajiem, gan darba devējiem par saslimšanu ar Covid-19, sniedz Slimību profilakses un kontroles centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!