Foto: Shutterstock
Mūsu dzīves ir saistītas ar mērķu sasniegšanu – vēlamies zaudēt svaru, absolvēt augstskolu, pēc tam iegūt labu profesiju, apprecēties, laist pasaulē bērnus… Taču, ja vēlamies sasniegt, nevis tikai izvirzīt mērķus ilgtermiņā, ir jāsaprot, ka ceļš uz vēlamo prasīs pūles, enerģiju un reālu darbību.

Kā mērķus padarīt sasniedzamus?

  1. Izvirzi konkrētus un izaicinošus mērķus. Izrādās, ka cilvēki visvairāk sasniedz tieši tad, kad izvirzītie mērķi ir konkrēti un izaicinoši. Izvirzot viegli sasniedzamus mērķus, mēs bieži tos izpildām virspusēji un nepiepūloties. Izvairies no vairāku mērķu izpildes vienlaicīgi – koncentrējot domas viena mērķa izpildīšanai, tā veiksmīga sasniegšana ir daudz reālāka, nekā vairāku mērķu sasniegšana vienlaikus.
  2. Nosaki jēgpilnus mērķus. Sasniegt mērķus, kuri cilvēkam ir svarīgi un emocionāli nozīmīgi, būs daudz vieglāk, nekā tādus, kuri neko neizsaka. Pirms mērķa izvirzīšanas apdomā, vai rezultāts, kuru sniegs mērķa izpilde, tevi patiešām rūp.
  3. Izvirzi reālus mērķus. Saprast to, cik daudz sasniegt ir tavos spēkos, bieži var būt visai liels izaicinājums. Pat ja esi droša par to, ko vari paveikt, pēc mērķa izvirzīšanas ir noderīgi to kritiski un loģiski pārdomāt, lai saprastu, vai tiešām tā sasniegšana konkrētajā situācijā ir iespējama. Piemēram, izvirzi mērķi pusgada laikā iemācīties teicami spēlēt klavieres, saprotot, ka šādu prasmju attīstīšanai būs vajadzīgs krietni ilgāks laiks.
  4. Tici saviem spēkiem. Novērtējot savas spējas par zemu, mēs bieži arī izvirzām pārāk zemus mērķus. Daži cilvēki uzskata, ka viņu spējas ir ierobežotas, nemaz nemēģinot tās attīstīt. Nevajag baidīties no jaunu prasmju iegūšanas un neveiksmju piedzīvošanas – stājies pretī izaicinājumiem un ar neatlaidību ej uz izvirzīto.
  5. Vizualizē sevi sasniedzot mērķi. Jo reālāk vari iedomāties to, kādas sajūtas tevi pārņems pēc mērķa sasniegšanas, jo labāk. Vizualizēto pēc tam pieraksti savā dienasgrāmatā, turpat vari arī dažās rindkopās aprakstīt to, ko tieši esi sasniegusi un kādēļ šī mērķa sasniegšana liek justies labāk. Izmanto tagadnes formu, lai iztēlotos, ka mērķis jau pašlaik ir sasniegts.
  6. Sniedz sev atskaites par padarīto. Daudz vieglāks ceļš uz mērķi būs tad, ja pati sev atskaitīsies par padarīto. Veido atskaites par to, kāds progress mērķa sasniegšanā ir sasniegts, un – kas vēl ir priekšā. Sasniedzot mazās uzvaras, atceries sevi par tām apbalvot.
  7. Informē apkārtējos. Par izvirzīto mērķi informē sev apkārtesošos cilvēkus, jo nereti tieši tas rada vēl lielāku motivāciju mērķu sasniegšanā.

Mērķi un pamatvajadzības


Zinātnieki norāda, ka cilvēki ir vairāk motivēti sasniegt tādus mērķus, kas iet roku rokā ar tādu pamatvajadzību apmierināšanu kā autonomija, saistības un kompetence, teikts portālā "Psychology Today". Motivācija ir ļoti svarīgs un lietderīgs spēks mērķu sasniegšanai, tieši tādēļ izvirzot tādus mērķus, kas apmierinās ne tikai vēlmes, bet arī vajadzības, ir lielāka iespēja, ka šī mērķa sasniegšanai esi gatava ziedot laiku, pūles un enerģiju, piedzīvojot un tiekot galā arī ar šķēršļiem.

Sava uzņēmuma dibināšana kalpos kā autonomijas vajadzību apmierinājums, jo varēsi brīvi strādāt pie tā, ko pati no sirds vēlies. Savukārt partnera atrašana un attiecību uzsākšana būs saistību apmierināšana. Izvirzot mērķi sasniegt amata paaugstinājumu, tiks apmierināta kompetences vajadzība. Ja pirms mērķa izvirzīšanas noteiksi, vai mērķis kalpo arī vajadzību apmierinājumam, skaidrāk iezīmēsies tas, cik liels gandarījums tiks iegūts par mērķa izpildi.

Gatavojies izaicinājumiem!


Jau vārdi "ilgtermiņa mērķis" liek nojaust, ka ceļš līdz vēlamajam rezultātam būs ilgs, tieši tādēļ cilvēkam jāapbruņojas ar lielu centību, apņēmību un neatlaidību. Turklāt esi gatava, ka ceļš nebūs rozēm kaisīts – nāksies saskarties gan ar fiziskām, gan emocionālām problēmām.

Iespējamās problēmas. Paredzot problēmu situācijas un iespējamos šķēršļus, kas varētu palēnināt vai pat apstādināt mērķa sasniegšanas procesu, vari jau laicīgi izstrādāt rezerves plānus, lai šīs problēmas atrisinātu un veiksmīgi izpildītu mērķi.

Uzmanības noturēšana. Tieši izklaidība visbiežāk ir viens no galvenajiem šķēršļiem mērķa sasniegšanā. Iespējams, ka daži posmi ceļā uz mērķa īstenošanu būs garlaicīgi un smagi, un šādos posmos uzmanības noturība ir ļoti svarīga. Izvērtē visus faktorus, kuri ikdienā traucē dažādu, arī mazu mērķu sasniegšanā. Piemēram, ja pārāk daudz laika pavadi sociālajos medijos, viedtālrunī lejupielādē aplikāciju, kas ierobežos interneta patēriņu vai sociālajos medijos pavadīto laika ilgumu. Ja mērķa sasniegšanai traucē apkārtējā vide, piemēram, troksnis remontdarbu dēļ, izmanto austiņas un klausies nomierinošu mūziku, apslāpējot fona skaņas.

Apzinies izaicinājumus. Velti laiku, lai izanalizētu faktorus, kas ietekmēja iepriekš izvirzīto mērķu nesasniegšanu. Pieraksti to uz lapiņas un pēc tam apdomā, kā rīkosies, lai šādas situācijas vairs nepieļautu. Centies būt konkrēts – ja iepriekš tieši zema pašapziņa bija traucēklis mērķa sasniegšanai, izdomā reālu veidu, kā ar to cīnīsies šoreiz. Piemēram, veicot pašapziņas celšanas vingrinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!