Cilvēkiem ir interesanta spēja noticēt tam, kas nav patiess, un pēcāk visu savu dzīvi organizēt ap šo kļūdaino pārliecību. Piemēram, tūkstošiem gadu cilvēki domāja, ka pasaule ir plakana. Dzīve ar kļūdainu pārliecību nedaudz līdzinās spēles spēlēšanai ar nepareiziem noteikumiem – tas bieži vien rada lielu neapmierinātību un mokas, vienlaikus ierobežojot tavas spējas gūt panākumus.

Dženisa Vilhauera, psiholoģe, portālā ''Psychology Today'' uzskaita četrus ļoti izplatītus, bet kļūdainus domāšanas modeļus, kuri psiholoģes praksē pēdējo 15 gadu laikā ir izraisījuši lielu distresu daudziem viņas pacientiem.

Es nevaru būt laimīgs, kamēr mana vide un tajā esošie cilvēki nemainās

Lielākā daļa cilvēku pieņem, ka emocijas izraisa konkrēti notikumi un pieredze viņu dzīvē, piemēram:

  • Mans partneris ar mani izšķīrās – tāpēc esmu nelaimīga;
  • Es zaudēju darbu – tāpēc esmu nomākta;
  • Mans priekšnieks bija ļoti rupjš pret mani – tāpēc esmu dusmīga.

Kognitīvās terapijas pamati mums rāda, ka tava vide un/vai tajā esošie cilvēki, neatkarīgi no tā, cik slikti tie varētu šķist, nav tas, kas tev liek būt nelaimīgai. To ietekmē tas, ko tu uzskati par patiesību attiecībā pret to, kas nosaka tavas jūtas pret citiem. Lūk, viens un tas pats notikums, skatoties uz to ar atšķirīgu domāšanu, rada dažādas emocijas:

  • Mans partneris ar mani izšķīrās. Pārliecība – neviens cits mani nekad nemīlēs, tāpēc es esmu nelaimīga;
  • Mans partneris ar mani izšķīrās. Pārliecība – viņš bija neveiksminieks, un es priecājos, ka esmu brīva no viņa, līdz ar to jūtos laimīga un atvieglota.

Kļūdainas pārliecības – ārējā vide kontrolē to, kā tu jūties, – rezultātā liela daļa cilvēku pavada daudz laika, cenšoties kontrolēt vidi sev apkārt un tajā esošos cilvēkus, jo uzskata, ka tā jutīsies labāk. Bet mēģinājums kontrolēt ārējo pasauli, kuru tu patiesībā spēj ietekmēt vien minimāli, jau pašā sākumā ir zaudēta cīņa. Ja tu patiešām vēlies kontrolēt savas emocijas, koncentrē savu enerģiju izziņai par to, kā vari pārvaldīt savu domāšanu.

Man vajadzētu būt kaut kur citur


Foto: Shutterstock
Patiesībā tu vari būt tikai tur, kur esi šobrīd. Daudzi cilvēki tērē neiedomājami daudz enerģijas, padarot sevi nelaimīgus, jo salīdzina sevi ar citiem un uzskata, ka viņiem vajadzētu atrasties kaut kur citur. Piemēram, ''man vajadzēja studēt augstskolā; man jau tagad vajadzētu iegādāties māju; man vajadzētu braukt labākā automašīnā; man būtu jābūt tievākai...''.

Iemesls, kāpēc tas ir kļūdains domu modelis, ir tāds, ka mēs visi sākam savu dzīvi no dažādām pozīcijām un ar atšķirīgu pieredzi, ģimeni, bioloģiju, ģenētiku utt. Dzīve nav sacensības, un mēs visi nesākam vienlaicīgi un no viena un tā paša starta. Šāda veida savstarpējā konkurence neļauj tev novērtēt tos sasniegumus, kurus esi panākusi, ņemot vērā tavus individuālos dzīves apstākļus un iespējas.

Tas, ko domā citi cilvēki, ir svarīgāks par manu viedokli


Foto: Shutterstock
Ir tieši pretēji – tavs viedoklis par tevi pašu ir vissvarīgākais. Jā, mums visiem patīk citu novērtējums par mums, un, jā, kad otrs izsaka komplimentu, tas liek justies lieliski. Tā kā ir tik patīkami, ka to apstiprina citi cilvēki, viņu viedokļi bieži kļūst svarīgāki, nekā tevis pašas viedoklis par sevi. Tas laika gaitā var izraisīt vēlmi ''rāpot pa sienām'' vien tādēļ, lai citi cilvēki tevi pozitīvi novērtētu. Taču mēģinājums iepriecināt visus citus, tādējādi mainot to, kas tu esi vai ko tu dari, ir kā cīņa ar vējdzirnavām. Galu galā tu tāpat sastapsies ar tiem, kuriem nav iespējams izpatikt, vai arī atskārtīsi, ka viena cilvēka iepriecināšana beigu beigās var neiepriecināt kādu citu.

Vissvarīgākais ir tas, ka tu iemācies novērtēt savu viedokli par to, kas tu esi un ko dari. Un tas nebūt nenozīmē būt narcisam, kā tu, iespējams, varētu domāt. Narcisms izriet no ''saknē'' esošas nedrošības par sevi un bieži ietver sevis uzskatīšanu par labāku pār citiem. Tas, ka tev patīk tas, kas tu esi, nozīmē, ka tu sevi un citus vērtē vienlīdzīgi, nevis to, ka tu necieni vai pat pazemo kādu citu.

Sevis vērtēšana ir ļoti vienkāršas patiesības atzīšana – tava pasaules pieredze sākas ar tevi. Novērtējot sevi, tu velti laiku, lai kļūtu par to, kas vēlies būt, nevis par to, ko vēlas kāds cits. Kad tu dari to, kas patiesi ir piemērots tieši tev, un rūpējies par sevi, tev tuvie cilvēki par tevi priecāsies. Savukārt tiem, kuriem rūp tikai tas, ko tu dari, lai viņi būtu laimīgi, visticamāk, nav vietas tavā dzīvē.

Pasaule ir sadalīta labajā un ļaunajā, pareizajā un nepareizajā


Foto: Shutterstock
Nav universāla pareiza vai nepareiza veida, kā par kaut ko domāt. Mums visiem ir uzskati, kuriem dodam priekšroku, par to, kā vajadzētu būt būvētai pasaulei un kā citiem vajadzētu uzvesties. Šī ir mūsu pašu personīgā noteikumu grāmata, kuru esam izstrādājuši, pamatojoties uz mūsu simpātijām, vēlmēm un vērtībām. Tāpat mums ir tendence pašatlasīties grupās, kurām ir līdzīgi viedokļi, kā rezultātā mēs varam it kā pārliecināties, ka mūsu izvēles ir pareizas, bet tas, ko izvēlas citi, ir nepareizi.

Patiesībā katram cilvēkam ir tiesības uz savu personīgo noteikumu grāmatu, un atšķirīgas noteikumu grāmatas nozīmē dažādus viedokļus, kur visiem savā veidā ir vienāda nozīme. Pat tādā jautājumā kā: "Vai nogalināt cilvēku ir pareizi vai nepareizi?'' ir daudz un dažādu viedokļu. Daļa cilvēku uzskata, ka tas jebkurā gadījumā ir nepareizi, citi uzskata, ka nāvi ir pelnījuši tie, kas darījuši ļaunu citiem sabiedrības locekļiem, bet vēl dažu uzskati šajā jautājumā, iespējams, atšķiras vēl citādāk. Tiesa, šādiem uzskatiem nevajadzētu iejaukties vai tiešā veidā ietekmēt otra dzīvi.

Ieciklējoties uz to, ka kaut kas ir pareizs vai nepareizs, var radīt daudz negatīvu emociju, piemēram, dusmas, aizkaitinājumu un depresiju. Efektīvāk ir iemācīties vērot citu rīcību nevērtējošā veidā. Noņemot labās, sliktās, pareizās un nepareizās ''birkas'', tu pasargā sevi no tādu situāciju emocionālās ietekmes, kuras parasti ir ārpus tavas kontroles. Tā vietā centies koncentrēties uz to, ko tu vari kontrolēt, tostarp tavas domas un uzvedību, neatkarīgi no tā, ko citi izvēlas darīt, kā arī cieni citu tiesības būt tādiem, kādi viņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!