Foto: Publicitātes foto

"Paliec mājās, paliec cilvēks!" – ar tādu vēstījumu 24. aprīlī startēs tiešsaistes konference, kurā sabiedrībā populāras personības un viedokļu līderi dalīsies savā pieredzē par šībrīža krīzes pārvarēšanu psiholoģiski, fiziski un sadzīviski. Starp lektoriem būs arī Laura Dennler, "Uguns skolas" vadītāja, cilvēka jaudas trenere un biznesa pārrunu stratēģe, sieva un divu bērnu mamma, kura uz dzīvi apmetusies Šveicē. Sarunā ar "Viņa" Laura dalās pārdomās par izmaiņām, kuras viesis šis laiks.

Tūlītēja ārkārtējās situācijas plāna izstrāde


Laura norāda, ka pirmā reakcija uz ārkārtēju situāciju ir atkarīga no tā, kāda tipa cilvēks katrs ir. Viņa uzreiz metusies pie ārkārtējās situācijas plāna izstrādes. Pirmā reakcija bijusi "OK, kas notiks ar ēdienu, ko būtu nepieciešams iegādāties, kas ir vajadzīgs drošības nodrošināšanai un kā rīkoties ar naudu". Tālāk jau sekoja citu ģimenes locekļu aptaujāšana par to, vai viss kārtībā, vai nepieciešama kāda veida palīdzība.

Ārkārtējo situāciju Laura, viņas vīrs un divi dēli saredz kā pamatīgu izaicinājumu, kas ir iemācījis kļūt par stiprāku komandu. Šis laiks liek vairāk rūpēties vienam par otru. Jebkuras "bedres" garastāvoklī viņi uztver par normālām esam. Ja tāda parādās, viņi pie sevis pārdomā, kas varētu likt justies labāk un tad to arī iespēju robežās sagādā. Galvenais esot neļaut šīm "bedrēm" ieilgt.

Visvairāk cieš bērni, kuriem pēkšņi ir liegts spēlēties ar draugiem, apciemot mīļos vecvecākus, kuri ir nopietnā riska grupā. Protams, videozvani arī Lauras ģimenē ir aktuāli, bet, kā viņa norāda, to nevar salīdzināt ar iespēju ar vectēvu uzspēlēt futbolu vai ar vecmāmiņu kārtis.

Ikdienas pārmaiņas


Ievērojamākās izmaiņas ikdienas solī ir tās, ka Laura vairs nedodas komandējumos, kas līdz šim bija tik pierasta lieta. Darbs gan viņai, gan vīram notiek mājās. Attiecīgi bērni, kuriem vienam ir astoņi gadi, bet otram trīs, neapmeklē ne skolu, ne dārziņu. Tieši tas veido lielāko izaicinājumu – savienot darbu ar rūpēm par bērniem. Visgrūtāk esot ar jaunāko ģimenes locekli, kuram pierašana pie jaunajiem dzīves apstākļiem ir ilgāka un ar kuru tomēr grūtāk sarunāt lietas.

Pirmās nedēļas laikā Lauras ģimene saprata, ka ļoti palīdz skaidrs dienas režīms, kurā ir detalizēts laika plānojums, iekļaujot katram svarīgās aktivitātes un nodarbes. Tas liek visiem justies apmierinātiem un nekas netiek izlaists vai aizmirsts. Plānu visi kopīgi izstrādā svētdienas vakarā uz visu nedēļu.

Pēcpusdienās viņi visi kopā obligāti dodas ārā, pie dabas. Ierasto baseinu viņi ir nomainījuši pret tuvumā esošo ezeru. Jau pirms krīzes viņi piekopa aukstās peldes. Visinteresantāk esot vērot, ka tieši bērni kļuvuši cītīgāki šajā jomā un ir kārtīgi norūdījušies.

View this post on Instagram

I was excited to bike to the lake &take off my winter clothes. That action made passers-by stare at us in confusion, but in our 3rd Swiss winter outdoor swimming season we’ve got used to it &don’t feel bothered. In fact- we hope that one day we’ll meet like minded people who’ll be happy to join us. It was a lot of fun to play with #goprohero7 camera while surrounded by snowy trees &getting the perfect swimming spot freed up by family of swans. @micheldennler is such a great playmate that at the end of all that fun our toes were ice cold. Luckily our hands were fine because the bicycle bar gloves by @ravalbikeaccessories have been our best outdoor purchase in 2018. Now when back home i’m still surfing on that powerful energy wave that carries me long after each ice-cold swim. If you ever feel like joining us for a powerful energy swim-fun when you &we are more or less in the same geographical location- we’d be honored &excited!
A post shared by Laura Dennler (@laura_dennler) on Jan 11, 2019 at 9:59am PST

Pozitīvismu grūtajos laikos radi tikai tu pats


Piemēram, Laura otrajā pandēmijas nedēļā izdzēsa no telefona lietotni "Facebook". Viņa to gan lieto darba konta vajadzībām. Viņai tas palīdz ierobežot ziņu un viedokļu uzņemšanu no cilvēkiem, kuri nereti izplata sazvērestības teorijas, nepārtraukti ir negatīvi un uzbrūkoši citiem. Būtībā Laura pieskata, lai interneta vidē uzņemtā informācija viņai nekaitētu. Ikdienā aktuālas ir tikai oficiālās statistikas mājaslapas, kuras arī viņa apmeklē tikai pāris reizes nedēļā, lai turētu roku uz pulsa.

Viņa pozitīvismu gūst arī no biežas komunikācijas ar konstruktīviem, uz pozitīvu rīcību vērstiem cilvēkiem, kas grūtās situācijās nevis nolaiž rokas un vaimanā, bet gan orientēti uz risinājumiem un ar asu prātu.

Nākotne pēc krīzes


Uz jautājumu, kā viņa redz nākotni pēc krīzes, Laura pasmejas un saka, ka, pirmkārt, viņa redz, ka nākotne būs. Šī nav pirmā nopietnā krīze viņas dzīvē – izjusta gan 2008.gada lielā finanšu krīze, gan personiskajā dzīvē izdzīvota bīstama veselības krīze.

Lauras pārliecība ir tā, ka pēc katras krīzes viņa un viņas ģimenes locekļi kļūst spēcīgāki, spējīgāki, gudrāki, un ir pamats domāt, ka šis scenārijs atkārtosies arī šoreiz. Brīžos, kad virsū nāk neziņa, viņa sev atgādina, ka tā ir iespēja tikt vaļā no liekā, nevajadzīgā, traucējošā, tā vietā attīstot sevi un savu ģimeni.

Citiem Laura ieteiktu sevi maksimāli sargāt no nevajadzīgas, negatīvas un trauksmi radošas informācijas. Kā katras ģimenes, draugu loka, darba kolektīva prioritāti viņa ieteiktu likt iespēju kļūt par spēcīgāku komandu, par labākiem partneriem viens otram. Tāpat Laura iesaka dienas vai nedēļas griezumā katram cilvēkam parūpēties par sevi, atklājot un sagādājot sev to, kas palīdz justies labi. Svarīgākais šajā laikā izturēties ar lielu sapratni pašiem pret sevi un citiem.

View this post on Instagram

„How can you live with so strong woman as Laura?“ That‘s 1 question Michel @micheldennler gets from participants after our every event. In fact what ladies really want to know is: „How can a man live WITH ME (insert your name) as I am a strong woman too and I want a happy relationship?“ . Last night we put kids to sleep, lit up fire, sat on sofa, opened my Instagram account and went LIVE to share what we use in our relationship where life with a strong woman means: HER MAN IS AS STRONG (or even stronger). Any man. Not just Michel. Your man. Your partner. HE IS STRONG. Whether you and he know it or not. . The story will be on my Instagram account until today‘s 22:00, then it‘s gone. . Do you want us to do another live video where we share what works for us? Was this video helpful for you? . (Picture was taken at our last training where i wore an ear cuff my sister Elga Zarina made for me.)

A post shared by Laura Dennler (@laura_dennler) on Sep 9, 2018 at 10:01pm PDT


24. aprīlī interneta vietnē "Palieccilveks.lv" no pulksten 10 līdz 18 norisināsies cilvēcības konference "Paliec mājās - Paliec cilvēks!", kurā uzstāsies vairāk nekā 20 dažādu nozaru pārstāvji un viedokļu līderi. Paralēli izglītojošajai un iedvesmojošajai programmai konferences programmā paredzēta arī dažādu mākslinieku uzstāšanās, sporta nodarbības, bērnu fizioterapijas un līderības paraugstundas, kā arī kopīgas ēdienu gatavošanas pauzes. Vairāk informācijas: "Palieccilveks.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!