Foto: PantherMedia/Scanpix

"Labdien! Man ir problēma - bailes no jebkādas sociālas darbības, piemēram, ēst sabiedrībā, nokļūt uzmanības centrā, runāt pa telefonu citu klātbūtnē. Bailes pavada sarkšana, svīšana, iekšēji drebuļi. Kā man rīkoties?" portālam DELFI jautā lasītāja.

Atbild M.psyc Benita Griškeviča

"Labdien! Normāls satraukums pirms uzstāšanas un paciešamas sociālās bailes ir visai izplatītas, un tās, lai arī rada zināmu diskomfortu, tomēr neietekmē cilvēku dzīvi tik lielā mērā, lai sāktu vadīt un noteikt rīcību, veidojot izvairīšanās uzvedību. Piemēram, slavenā dziedātāja Marija Kallasa esot pirms uzstāšanās bailēs drebējusi, gaidot savu uznācienu uz skatuves.

Jūs rakstāt par daudz nopietnākiem traucējumiem, un var iedomāties, cik mokoša Jums ir ikdienas dzīve un ierobežotas iespējas gūt gandarījumu no saskarsmes un pašizpausmes.

Apmēram astoņi procenti cilvēku izjūt šādas bailes, bet sieviešu un vīriešu attiecība to vidū ir 3:2. Dzīves laikā simptomu intensitāte var mainīties, bet sākums tiem parasti meklējams bērnībā vai pusaudža gados. Mums ikvienam kaut kādā mērā ir svarīgs citu viedoklis, bet sociālās fobijas gadījumā cilvēks gaida nosodījumu un kaunu un cieš no bailēm kļūdīties, piedzīvot izgāšanos. Bailes ir tik spēcīgas, ka izpaužas ķermeņa reakcijās.

Viegli iedomāties, ka šobrīd Jūs vēlētos kādas instrukcijas, kas sniegtu ātru palīdzību un atvieglojumu. Droši vien Jums ir savs paņēmienu arsenāls, kā mēdzat sevi ietekmēt un tomēr būt sabiedrībā. Varbūt veicat ar sevi mierinošu iekšēju dialogu un īpaši noskaņojaties, bet varbūt jau lietojat zāles…

Relaksācijas un vizualizācijas tehnikas, elpošanas vingrinājumi darbojas samērā ātri, tie var atvieglot simptomus, tomēr ne vienmēr ikdienas situācijas ir pieejami. Bez tam kļūda nav ķermenī, bet psihē, ķermenis tikai reaģē. Piemērots risinājums ir psihoterapija, lai sajustos droši un iemantotu jaunu skatījumu uz sevi.

Jūsu prāts zina, ka bailēm un raizēm nav pamata, būtu jāveic zināms darbs, lai Jūs un Jūsu ķermenis to akceptētu un dzīvotu objektīvajā realitātē. Tas ir vairāk vai mazāk ilgstošs process."

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!