Foto: Shutterstock
Klāt visu gaidītie maģiskie vasaras saulgrieži. Jāņi nav iedomājami bez galda ar daž ne dažādiem gardumiem un veldzējošiem dzērieniem. Tāpat, kā gan bez kaut maza ugunskura! Šis ir laiks, kad pat skeptiskākie šlāgermūzikas nicinātāji uzgriež skaļāk kādu lustīgu pašmāju ziņģi un dejas notiek līdz rītausmai. Bet skaistu, smaržīgu un cēlu odziņu svinībām piešķir vainadziņi.

Jāteic, vainadziņus nepeļ ne sievietes, ne vīrieši. Protams, vīriem vainadziņi var nebūt tik izcakoti un raibi, pārsvarā tie būs brangi ozollapu vainagi, kuriem, iespējams, šur tur varēs manīt kādu puķīti. Nav teikts, ka tāda paša stila vainagu nevarētu nēsāt arī dāmas. Tā arī ir vainagu burvība – tos katrs var veidot pēc savas izjūtas un vēlmēm. Svarīgi vien divi elementi – aplis jeb kosmosa bezgalības simbols un visdažādākās jāņuzāles.

Brīnišķīga pievienotā vērtība jau tā skaistajam vainagam ir tā, ka pīšanā roku pielicis pats nēsātājs. Bet nereti gadās, ka šī darbiņa darīšanu uzticam draudzenēm, mammām, kaimiņienēm vai vispār kādai svešai sievai ziedu veikalā vai tirgū. Galvenais iemesls – zināšanu trūkums un bailes, ka nesanāks tik skaisti. Protams, arī citu veikums ir brīnišķīgi skaists, bet varbūt ir laiks sevi izaicināt un šogad tomēr pamēģināt ņemt ziedus, diegu un šķēres savās rokās?

Galvas rotas tapināšanai nav jābūt nemaz tik sarežģītai, kā liekas. Nepārdzīvo, ja tev tuvumā nav bagātīgas, vairākus hektārus lielas pļavas – bieži vien vainadziņam nevajag nemaz tik daudz un arī pilsētvidē var atrast visādus derīgus labumus. Jāatzīmē, ka nevajadzētu arī pirmajā reizē censties lēkt pāri savai varēšanai. Tāpēc esam sagatavojuši tev īsu video pamācību, kurā parādīti trīs vienkārši veidi, kas pa spēkam ikkatram, lai tiktu pie Līgo svētku skaistākās rotas – vainadziņa.

Lieliskākais ir tas, ka, piemēram, video redzamā trešā vainadziņa tapināšanai tev nevajadzēs daudz laika – vien desmit minūtes. Svarīgi puķītes pirms tam sadzirdināt ar ūdeni, lai tām ilgāks mūžs. Nereti vainadziņus apdzied dažādās tautasdziesmās, kā arī tie pieminēti svētku ticējumos. Bet kārtīgi apdomā, vai tavu vainadziņu var dot ēst, piemēram, gotiņai. Tāpat atceries, ka vainaga biezumu regulē ziedu daudzums, kas ik pa laikam tiek pievienots. Ja pīsi tikai vienu ziedu, tad vainags būs plānāks, bet, ja reizē paņemsi divus vai trīs – galvas rota būs bagātīgāka.

Lai lustīga svinēšana!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!