Foto: Shutterstock
Ikvienam laiku pa laikam ir nepieciešams uzlādēt baterijas, atgūstot zudušo enerģiju un dzīvesprieku. Bet, kā to paveikt, ja esi introverta personība un vislabāk jūties vienatnē, tomēr vēlies gūt jaunus iespaidus? Lūk, dažas idejas, kā arī mūsu lasītāju komentāri par nodarbēm, kas ļauj patiešām izbaudīt vienatnē pavadīto laiku. Starp citu, tās lieti noderēs arī tām, kuras cilvēku pūlī jūtas kā zivis ūdenī. Atceries – reizēm tomēr ir vērts pabūt arī tikai ar sevi!

Tiecies ar sev tuviem cilvēkiem

Introverti cilvēki iedvesmu un spēkus var atgūt, ne tikai atpūšoties vienatnē. Savstarpējās enerģijas apmaiņa ar sev patīkamiem cilvēkiem sniegs piepildījumu un uzlabos noskaņojumu, tāpēc laiku pa laikam ieplāno tikšanās reizes ar tuvākajiem draugiem un paziņām, neatstājot jūsu attiecības novārtā.

"Lai gan reizēm šķiet, ka es krietni vairāk gribētu pavadīt laiku vienatnē, un man ir milzu slinkums doties ārpus mājām, katra reize, kurā tiekos ar draudzenēm, ir lieliska un liek aizmirst pirmītējo vilcināšanos.

Mēs varam runāt stundām ilgi, un tieši viņu klātbūtnē es atveros. Ja small talk runas manī rada šausmas, tad neviltotas un dziļas sarunas liek patiešām izbaudīt šo savstarpējās mijiedarbošanās procesu un vēlāk justies kārtīgi uzlādētai," atklāj farmaceite Māra (26).

Realizē savas idejas un izmēģini jaunas nodarbes

Tā var būt gan fotografēšana un ēst gatavošana, gan adīšana un kāda mūzikas instrumenta spēlēšana, dārzkopība, pieaugušo krāsojamo grāmatu krāsošana vai mandalu zīmēšana – viens no patīkamākajiem veidiem, kā atgūt enerģiju, īpaši tad, ja esi introverta personība un labprātāk laiku pavadi vienatnē, ir, izmēģinot jaunas nodarbes un radot kaut ko saviem spēkiem. Pārbaudi savas spējas un pacietību un paplašini ierastos apvāršņus! Prieks un gandarījums par paveikto rosinās jaunu spēku, enerģijas un ideju pieplūdumu.

"Mans hobijs ir fotografēšana. Varu paņemt fotoaparātu un stundām ilgi klaiņot pa pilsētas ielām, ķerot mirkļus, cilvēkus un noskaņu. Šādi laiks paskrien nemanot, man izbaudot pašai savu sabiedrību un vienlaikus arī priecīgo neziņu – iespējams, tieši šajā fotografēšanas reizē būs izdevies kāds meistardarbs, ar ko vēlāk palepoties," savā pieredzē dalās administratore Zanda (28) .

Kā būt cilvēkos, neesot drūzmā?

Ja nereti raizējies, ka pārlieku maz laika pavadi cilvēkos, tomēr doma par izklaidēšanos pārbāztā bārā vai tev ne pārāk tīkamu cilvēku kompānijā uzdzen šermuļus, izvēlies vienu no zelta vidusceļiem.

Piemēram, dodies uz kādu muzeju, apmeklē kino vai sasildies Botāniskā dārza Tropu mājā! Starp citu, arī ierastais gājiens uz tirgu nedēļas nogalē var kļūt par patīkamu piedzīvojumu – dažādu gardumu nobaudīšana un izvēle, kāds ziediņš košākam mājoklim, pakaulēšanās ar pārdevējiem, krāsu un smaržu jūklis un vienlaikus – neviena cilvēka, ar kuru tev būtu obligāti jāaprunājas piespiedu kārtā. Lielisks plāns patīkami pavadītam laikam.

Izkusties

Lai arī kā mūsos dusošais slinkuma velniņš negribētu mūs pārliecināt, ka dīvāna deldēšana ir krietni tīkamāka nodarbe par, piemēram, izskriešanos svaigā gaisā, fiziskās aktivitātes tomēr ir viens no galvenajiem un efektīvākajiem veidiem, kā atjaunot nosēdušās baterijas. Izmēģini jogu, pilates, skriešanu, skvošu vai jebkuru citu sporta veidu, ar ko varēsi nodarboties vienatnē, vienlaikus gūstot kārtīgu devu endorfīnu.

Atbrīvojies no liekajām mantām

Iespējams, kādai tas šķitīs dīvaini, tomēr liela daļa introvertu cilvēku savu mājokli uzkopj ar prieku, tā atgūstot enerģiju un it kā sakārtojot arī iekšējo pasauli. Ja apzinies, ka piederi šim personības tipam, visticamāk, tavs mājoklis ir tava pils un miera templis vienlaikus, kur jūties vislabāk. Uzkop vidi sev apkārt, atbrīvojies no visa liekā, iededz sveces un vāzēs izkārto svaigus ziedus – prieks par kārtību un mājīgo noskaņu tevi uzmundrinās acumirklī.

"Vairumam cilvēku, kurus pazīstu, mājas uzkopšana sagādā galvassāpes. Man tā, savukārt, ir īsta meditācija. Es ar prieku slauku putekļus, kārtoju plauktus un veicu ģenerāltīrīšanu, piemēram, skapī. Tā kā mājās pavadu daudz laika, man ir būtiski, lai tā būtu kārtīga un apkārtējā vide – harmoniska. Tas ir lielisks enerģijas atjaunošanas un savas iekšējās pasaules sakārtošanas rituāls," atklāj ergoterapeite Anete (32).

Dodies izbraukumā

Tu vari vienlaikus baudīt gan brīvības sajūtu, gan distancēties no cilvēkiem, dodoties garākā izbraukumā. Ja esi gana drosmīga, tas var būt brauciens pa tuvējām Eiropas valstīm, pārvietojoties ar automašīnu. Taču arī nedēļas nogale, kas pavadīta dažādās Latvijas pilsētās, tev tās apceļojot vienatnē, sniegs gandrīz tikpat lielu enerģijas lādiņu.

Starp citu, idejas īsākiem un garākiem izbraukumiem nedēļas nogalēs tepat Latvijā atradīsi šeit.

Aizmirsties grāmatu lappusēs

Ikviens, kurš laiku pa laikam ļaujas lasīšanas priekam, piekritīs – apziņa, ka vari uz mirkli aizmirst apkārtējo pasauli, ienirstot grāmatas lappusēs, ir viena no patīkamākajām sajūtām, kāda iespējama. Nodrošinies ar lasāmvielu, atvēli sev brīvu laiku un neļauj ne negaidītiem telefona zvaniem, ne e-pastiem atraut tevi no šīs tik lieliskās nodarbes!

Dažas idejas grāmatām, ko vērts izlasīt ne tikai vienu reizi, bet arī atkārtoti, atradīsi šeit.

Esi ar savām domām

Ikdienas steigā vien retu reizi ļaujamies tādai vaļībai kā savu domu apkopošana, mērķu izvērtēšana un vienkārša pasapņošana. Tomēr laiku pa laikam pabūt vienatnē ar savām domām ir vitāli svarīgi, ja vēlies dzīvot harmonisku un laimīgu dzīvi.

Ikvienam no mums ir nepieciešams laiks, ko pavadīt vienatnē – nelaupi sev šos tik dārgos brīžus un ļauj pie sevis atgriezties iztērētajai enerģijai. Izslēdz telefonu un datoru, aizmirsti par sociālajiem tīkliem un nepaveiktajiem darba pienākumiem. Paņem velosipēdu vai ar kājām dodies garākā pastaigā un ļauj savam prātam doties nelielā ceļojumā! Mēs garantējam – tu neapmaldīsies.

Izpēti savas dzimtas koku

Lai gan interese par savas dzimtas pagātni un tās cilvēku likteņiem ir teju katram, vien retais atrod laiku, lai sava ciltskoka izpētei pievērstos pamatīgāk. Tomēr gūtās zināšanas, emocijas un iespaidi viennozīmīgi ir tā vērti. Iespējams, savu sakņu pētīšanu vari sākt jau šonedēļ?

"Pētot savu ciltskoku, iekritu pamatīgā azartā. Uzzināt omīšu vecāku un pat vecvecāku dzīves stāstus bija patiešām aizraujoši. Šķiet, tā guvu arī lielāku izpratni pašai par sevi, savu būtību un izcelšanos. Viennozīmīgi iesaku šo "uzdevumu" paveikt katram. Kas var būt labāks par glāzi vīna, labu mūziku un pagātnes elpas sajušanu, iepazīstot senlaiku liecības? Pēc šī izzinošā ceļojuma jutos uzlādēta un enerģijas pilna," spriež valsts pārvaldes darbiniece Dace (33).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!