Foto: Shutterstock
Pirmskāzu laikam raksturīgas ne tikai prieka un pacilātības sajūtas, bet arī simtiem jautājumu par gatavošanos jāvārda teikšanai, svinībām, attiecību stiprumu un īstumu. Vai blakus ir īstais cilvēks? Vai šis ir īstais laiks kāzām?

Kad simtiem "vai" pinas domu labirintos, palīdzēt var grāmata, kurā tiek uzdoti līdzīgi jautājumi vai vienkārši sniegti padomi, kā parūpēties par attiecībām vai organizēt mīļas un personiskas kāzas.

Turpinājumā piedāvājam iepazīties ar 10 portāla Precos.lv apkopotām grāmatām par un ap kāzu, attiecību un laulību dzīves tematiku – lielākoties atradīsi romānus, taču piedāvātas arī iedvesmas un padomu grāmatas, kas palīdzēs iedziļināties sevī, uzdot īstos jautājumus un, ļoti ceram, arī atrast īstās atbildes.

"Seši vīri, kas būtu nepieciešami katrai sievietei."

Autors: Dr. Stīvens Kreigs.

"Pāri, kas aug un mainās kopā, paliek kopā." Dr. Kreigs iedala laulību sešos dažādos posmos. Ar dzīvesgudrību un labsirdīgu humoru viņš aplūko tradicionālos mītus un izaugsmes iespējas, kas raksturīgas katram posmam. Kad cilvēks satiek otro pusīti un izveido ģimeni, viss tikai sākas.

Grāmatas autors ir pārliecināts, ka laulības izdošanās nav atkarīga no īstā cilvēka atrašanas, bet gan no tā, vai vīrs un sieva laulības laikā spēj kļūt par īstajiem cilvēkiem. Izmantojot Dr. Kreiga saskarsmes instrumentus, darāmo darbu sarakstus un pārmaiņas veicinošos uzdevumus, pāri uzzinās, kā mainīties, lai spētu balstīt viens otru visos dzīves posmos.

"Kāzu iedvesmas grāmata. Stāsti par mīlestības svinēšanu."

Kāzas ir viens no īpašākajiem notikumiem cilvēka mūžā, un katrs šo dienu iztēlojas atšķirīgu. Kāds vēlas laulāties meža ielokā, cits – uz salas ezera vidū. Sapņi mēdz būt visdažādākie, un kāzu diena ir īstais mirklis tos piepildīt! Kāzu iedvesmas grāmata aicina ielūkoties sapņos, kas jau ir piepildījušies.

Šajā grāmatā atradīsiet gan praktiskus padomus, gan neparastas idejas, kas pavērs pavisam citu skatījumu uz kāzu dienas organizēšanu un svinēšanu. Grāmatā apkopoti Latvijas vadošo nozares speciālistu viedokļi un ieteikumi, kā arī krāšņi foto un odziņas no vairāk nekā 30 kāzām.

"Kaut es to būtu zinājis pirms kāzām! Mīti un patiesība par laimīgu laulību..."

Autors: Gerijs Čepmens.

Pirms plānojat kāzas, sagatavojieties laulībai! Vai gribat zināt, kas jūs sagaida, kad pie altāra būsiet pateikuši jāvārdu? To jūs varat uzzināt šajā grāmatā! Laulība no mums prasa lielu ieguldījumu, bet, pienācīgi tai gatavojoties, paši būsim ieguvēji. Neatkarīgi no tā, vai šobrīd esat viens vai romantiskās attiecībās, šī grāmata var kļūt par jūsu ceļvedi attiecībās un palīdzēt saprast, vai esat gatavs precēties un kad.

Ja esat saderinājušies vai neilgi precējušies, tā palīdzēs jums pārbaudīt jūsu attiecību pamatu un iegūt zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas, lai veidotu veiksmīgu laulību.

Foto: Shutterstock

"Bīstamais sakars: Simona de Bovuāra un Žans Pols Sartrs."

Autore: Kerola Sīmora-Džonsa.

Viņi (franču intelektuālis, filozofs, rakstnieks un domātājs Žans Pols Sartrs un Simona de Bovuāra, franču rakstniece un feministe) noslēdza "Mīlestības manifestu": būt kopā, bet vienlaikus palikt brīviem. Tas pēc trešā atraidītā bildinājuma bija Sartra ierosinājums.

Simona, kuru pilnībā apmierināja šāds attiecību modelis, izvirzīja tikai vienu vienīgu noteikumu: būt atklātiem vienmēr un visā – gan daiļradē, gan arī intīmajā dzīvē. Viņiem nebija kopīgu māju, ģimenes pavarda, oficiālu laulību, bērnu. Savu eksistenciālisma doktrīnu viņi īstenoja savā personīgajā dzīvē. Viņi bija vienoti 50 gadus, un viņu kapu vietas ir blakus.

"Laulību sižets."

Autors: Džefrijs Jūdžinidess.

Pabeiguši studijas, jaunieši kā līksmes pārpilns zvirbuļu bars šaujas augšup dzīvē. Mičels Grammatikus, nopietnais reliģijas pētnieks, mistiķis un mīlētājs dodas apceļot pasauli, Grieķijā, Fracijā un Kalkutas drūmākajos nostūros meklējot sevi pašu un cerot uz dievišķu atklāsmi vai vismaz Madlīnas mīlestību.

Madlīna sūta pieteikumus maģistratūras studijām Jeilā un uz citām prestižām universitātēm, bet augšup viņu ceļ mīlestība pret Leonardu.

Leonards ir saņēmis stipendiju darbam zinātniskā laboratorijā Keipkodā un cīnās ar iekšējiem dēmoniem sevī un citos.

Dž. Jūdžinidesa jaunākā romāna sižets ir vienkāršs, stāstījuma maniere - izklaidējoša, liekot atminēties studiju gadus un jaunības neprātības, bet vienlaikus lasītājs attopas, ka ir ierauts attiecību, pārdomu un notikumu virpulī. Jo vēstījums ir arī par ikvienu no mums, ikvienu, kurš mīlējis, meklējis savu ceļu dzīvē un vēlējies kļūt laimīgs.

"Parīzes sieva."

Autore: Paula Makleina.

Čikāga, 1920. gads. Hadlija Ričardsone ir kautrīga divdesmit astoņus gadus veca sieviete, kura teju vairs necer sagaidīt mīlestību un laimi. Un tad viņa sastop Ernestu Hemingveju – enerģisku, dedzīgu un kvēlu ambīciju pārpilnu jaunekli.

Pēc brāzmaina romāna un kāzām jaunais pāris dodas uz Franciju. Taču krāšņā džeza laikmeta Parīze, mājvieta neskaitāmiem māksliniekiem un rakstniekiem, kuri pārtiek no alkohola un tenkām, nav īstā vieta ģimenes dzīvei un uzticībai. Ernesta un Hadlijas laulība sāk šķobīties, bet dēla piedzimšana tikai paplašina viņu starpā radušos plaisu.

Foto: Shutterstock

"Šampanietis brokastīs."

Autore: Džūda Devero.

Eliksa, kura nule kā pārcietusi šķiršanos no mīļotā vīrieša, dodas uz provinci, lai kādu dienu pavadītu gadsimtiem senā muižā. Vairāku iemeslu dēļ viņa pieņem kādu savādu piedāvājumu un apņemas izplānot savas labākās draudzenes kāzas.

Šķērslis Eliksas ceļā uz pagātnes samezglojumu risināšanu ir izskatīgais, bet nepiedodami augstprātīgais arhitekts Džērids Montgomerijs. Atklājuši, ka viņu dzīves ir nesaraujami saistītas ar ģimenes iepriekšējo paaudžu vētrainajiem likteņiem, Eliksa un Džērids tomēr ir spiesti atrast kopīgu valodu.

"Baltās kāzas."

Autore: Millija Džonsone.

Trīs jaunas sievietes satiekas maģiskajā vietā – līgavu sapņu veikalā "Baltās kāzas", un, sev par izbrīnu, konstatē, ka pamazām kļūst par labām draudzenēm. Iepriekš, aizņemtas katra savā ikdienas skrējienā, viņas neattapa pavaicāt pašu svarīgāko – kas es esmu un ko es patiesībā vēlos? Nu viņas vairs negaida no gaisa nokrītam laimi, bet rīkojas – tās būs kāzas, kuras nekad neaizmirsīs!

"Neatrodamā."

Autore: Džiliana Flinna.

Kas patiesībā tu esi? Ko mēs esam nodarījuši viens otram? Šos jautājumus Niks Danns sev uzdod piektās kāzu gadadienas rītā, kad pēkšņi pazūd viņa sieva Eimija. Policija tur aizdomās Niku. Eimijas paziņas pastāsta, ka viņa baidījusies no vīra. Niks apgalvo, ka tā nav taisnība. Policisti, pārmeklējot māju, atrod savādas norādes. Un kāds nemitīgi zvana uz Nika mobilo telefonu... Kas tad patiesībā noticis ar Nika skaisto sievu?

"Tik balta sirds."

Autors: Havjers Mariass.

Ģimenes pusdienu laikā Terēza, kura nesen apprecējusies, aiziet uz vannasistabu, atpogā blūzi un iešauj sev sirdī. Kāpēc viņa atņem sev dzīvību tik drīz pēc medusmēneša? Pēc daudziem gadiem šis noslēpums nedod mieru tikko laulību noslēgušajam Huanam, kura tēvs savulaik bijis precējies ar Terēzu.

Huans, tuvodamies patiesības izzināšanai, sāk izvērtēt savas attiecības un vērtības un pārdomāt, vai maz ir būtiski uzzināt, kas patiesībā noticis. "Tik balta sirds" ir romāns par patiesību un likteni, par pateikto un noklusēto, par laulību, slepkavību un aizdomām, par sirdīm, kas ir baltas savā nezināšanā, bet pamazām iemanto krāsu, uzzinot to, ko nemaz nevēlas zināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!