Foto: Shutterstock
Katrā ģimenē naudas plānošana notiek citādi. Vienā ģimenē naudas maku "tur" sieviete, kādā citā – vīrietis, bet var gadīties, ka pāris izdevumus dala uz pusēm. Iespējams, ka katrs strādājošais tērē savu naudu, savstarpēji vienojoties, kurš par ko maksās. Ir dzirdēti dažādi varianti.

Ģimenes budžeta sastādīšanas plāns ir atbildīgs uzdevums, tomēr pret to vajadzētu izturēties rūpīgi, lai ekonomētu naudu un dienā pirms algas nebūtu jāaizņemas desmitnieks no kaimiņa. Kā pareizi saplānot budžetu, lai plāns patiešām strādātu? Ir jāizvēlas tev ērtākā budžeta stratēģija, jāapzinās savi tēriņi, jāsakārto grāmatvedība un jāplāno pat tad, ja tas nav viegli. Tā būs vienkāršāk izvairīties no liekām finansiālām problēmām nākotnē.

Lai gan budžeta plānu veidi ir neskaitāmi daudz, finanšu konsultante Miranda Markīta piedāvā savas četras stratēģijas, kuras tu varētu izmanto, plānojot izdevumus, tev tikai jāizvēlas sev visatbilstošākā. Ielūkojies, vai kāds no tiem derēs tev!

Budžeta stratēģijas veidi

Klasiskā stratēģija

Klasiskais piegājiens ir šāds: tu sagatavo papīra lapu un pildspalvu, pieraksti, kādi ir tavi ienākumi, un sastādi sarakstu, kur un kam tu ko plāno tērēt – par apģērbu vai par pārtiku, un atvēli katrai kategorijai konkrētu naudas summu, ne vairāk kā vari atļauties. Ja tu kādu reizi izklaidēm atvēli vairāk laika un līdz ar to arī naudas, atceries, ka citi izdevumi tev būs jāsamazina, jo nedrīkst aizmirst, ka primārie vienmēr ir obligātie maksājumi – maksa par kabeļtelevīziju, internetu, mobilo telefonu, komunālajiem maksājumiem un tā tālāk.

"Nulles" stratēģija

Šis paņēmiens labi derēs tiem, kuriem ir "cieta" alga, kas mēnesi no mēneša nemainās, un nekādi citi ienākumi nav paredzēti. Jēga šai stratēģijai ir tāda, lai mēneša beigās, kad ir pienācis "atskaites brīdis", naudas pārpalikumi būtu "pa nullēm", bet ne mīnusos, un tu zinātu, kur esi iztērējusi katru centu. Izveido atsevišķu kontu un seko līdzi tam, lai ikmēneša izdevumi, piemēram, par apģērbu vai pārtiku nemainītos.

Konvertu stratēģija

Šī stratēģija derēs tiem, kas izvēlas rīkoties ar skaidru naudu. Katru mēnesi noņem no konta konkrētu naudas summu un saliec naudu pa konvertiem. Uz katra konverta jābūt rakstītam, kam tēriņi paredzēti – dzīvoklim, produktiem, izklaidēm, transportam, rūpēm par sevi un tā tālāk. Tajā brīdī, kad nauda aploksnē beidzas, jābeidzas arī tēriņiem, turklāt tev ir iespēja naudu arī pārlikt no aploksnes uz aploksni, bet nedrīksti vairs naudu ņemt nost no konta. Tas tev liks tērēties prātīgāk un apsvērt nākamo pirkumu nepieciešamību.

Prioritāšu stratēģija

Ļoti lokana un pateicīga stratēģija, taču tā prasa rūpīgu iedziļināšanos. Ir jānosaka tēriņu prioritātes – īre, apdrošināšana, komunālie maksājumi, kredītmaksājums, maksa par studijām, labdarība, un, ja ir iespēja, internetbankā jāizveido automātiskie maksājumu uzstādījumi, no kuriem svarīgākie tiek apmaksāti vispirms. Pēc šīs metodes ar vieglu sirdi var tērēt atlikušo naudu, nebaidoties, ka nauda pietrūks pašam svarīgākajam. Šī stratēģija ir lieliski piemērota jauniem un impulsīviem cilvēkiem, jo vienu mēnesi var iztērēt visu atlikušo naudu izklaidēm, citu – apģērbam.

Ienākumi un izdevumi: esi reāliste!

Sāc pierakstīt visu, par ko tu tērē naudu pēdējos trīs mēnešus. Ja tas nav iespējams, sāc pierakstīt no šodienas, taču laicīgi tam sagatavojies. Pierakstu izveidei ir nepieciešams laiks, bet tie ir vajadzīgi, jo, tikai visu pierakstot un uzskaitot, tu iegūsi pilnu pārskatu par savām finansēm. Kāpēc vajadzīgi trīs mēneši? Jo citi tēriņi un pirkumi gadās retāk nekā reizi mēnesī – piemēram, mašīnas tehniskā apskate vai zobārsts. Esi godīga pret sevi un centies neko neizlaist. Ja vēlies izveidot reālu budžeta plānu, pašapmāns nepalīdzēs.

Budžeta plāns

Foto: Shutterstock
Budžeta plānu visā pasaulē, protams, ir ļoti daudz, turklāt jāatceras, ka "tērē, kamēr vēl nauda ir" par plānu nosaukt nevar. Tev ir jāizvēlas, kas tev šķiet vispiemērotākais, un pēc tam pāris mēneši jāizmēģina. Var gadīties, ka plāns būs jānomaina uz citu. Lūk, populārākie varianti.

Noteikums 50/30/20

Sekojot šim noteikumam, visi izdevumi dalās trīs kategorijās. Obligātie maksājumi, kuri sastāda 50 procentus no budžeta – piemēram, komunālie pakalpojumi, pārtika, apģērbs. Svarīgi maksājumi, kas tomēr nav prioritāte, sastāda 30 procentus no budžeta – kabeļtelevīzija, internets, mobilais telefons, kā arī ieguldījums nākotnē, kas sastāda 20 procentus – kredīts, uzkrājumi, pensiju fonds.

Fiksētie un nefiksētie tēriņi

Saskaņā ar šo noteikumu, budžets dalās divās kategorijās: fiksētie un "peldošie" tēriņi. Daļa no tiem, piemēram, auto apdrošināšana, hipotēka, ir fiksētie tēriņi, pārējais – pārtika, izklaides – pēc nepieciešamības.

"Zobi vadzī"

Ja tev ir pašai neliels uzņēmums vai tu esi līgumstrādniece, vai arī tu esi atkarīga no pārdotā procentiem, proti – tavi ienākumi katru mēnesi ir mainīgi, var pamēģināt šo metodi. Jāsastāda plāns, kas ir balstīts uz absolūti nepieciešamiem tēriņiem, bez kuriem tu nevari izdzīvot. Viss, ko tu saņem pa virsu, ir jāuzskata kā bonuss, ar ko tu vari rīkoties pēc saviem ieskatiem.

Sakārto grāmatvedību

Tagad, kad tu būsi tikusi skaidrībā ar saviem izdevumiem un sapratīsi, cik tu tērē un kā ir tērēt pārdomāti, jāatrod instruments jeb veids, kā tu vari sekot saviem izdevumiem pēc iespējas pārskatāmāk un ērtāk. Tā varētu būt aplikācija telefonā vai piezīmju grāmatiņa un pildspalva. Tev ir iespēja izvēlēties daudz un dažādas piedāvātās programmas, kas ir atrodamas telefonā vai datorā, tikai atrodi sev vispiemērotāko!

Liec plānam strādāt

Nedomā, ka viss uzreiz sāks darboties pēc plāna kā pulkstenis. Paies laiks, kamēr tu šo pašas izvēlēto sistēmu ieviesīsi dzīvē. Vairākus mēnešus tu vari meklēt ērtāko tev budžeta plānošanas metodi, kamēr atradīsi īsto, kā arī var gadīties, ka kaut ko aizmirsīsi pierakstīt vai nepareizi sastādīsi budžetu, taču tas viss ir normāli, un adaptācijas periodam nevajadzētu kļūt par iemeslu, lai tu nolaistu rokas. Tam ir vajadzīgs laiks, lai izstrādātos jaunie finanšu paradumi.

Pat pēc tam, kad paradumi izstrādāsies, neapstājies pie sasniegtā. Regulāri izmēģini jaunas metodes, instrumentus un resursus, lai plānotu budžetu. Ja tu visu darīsi pareizi, tava finansiālā situācija uzlabosies, un tu sapratīsi, ka vari izmēģināt jaunas metodes.

"Ekonomika ir pastāvīga nodarbe, kas jāuzrauga arī tad, ja tev ir liekas finanses," uzsver finanšu konsultante Miranda Markīta portālā "7ya".

Kā budžetu plāno daudzbērnu māmiņa un pensionāru ģimene

Foto: Shutterstock
"Es esmu izstrādājusi savu sistēmu, kā plānot budžetu, un tā, visticamāk, atbilst konverta stratēģijai. Katru nedēļu es no konta izņemu naudu, ko drīkstu tērēt nedēļas garumā – pārtikai, apģērbam un citiem izdevumiem. Tā es daru katru nedēļu. Protams, vispirms samaksāju komunālos maksājumus un visus obligātos maksājumus par māju, tajā skaitā – arī veicu kredītmaksājumu vienreiz mēnesī," stāsta māmiņa Zane, kura viena audzina četras atvases.

"Es pelnu labi, tomēr vienmēr rēķinu savus izdevumus un ar naudu nemētājos. Starp citu, man svarīgi ir veidot uzkrājumus, un es katru mēnesi konkrētu naudas summu novirzu uzkrājumu kontā, tā sacīt – nebaltai dienai, turklāt absolūti visi mani izdevumi ir uzskaitīti datorā."

Pensionāre Astrīda stāsta, ka viņa ar vīru "tur kopīgu maku". "Mēs katrs no savas pensijas saliekam kopā vienā aploksnē naudu, ko drīkstam tērēt, vispirms, protams, nosedzot obligātos maksājumus. Mēs nedzīvojam grezni, bet, paldies Dievam, mums visam pietiek. Jāsaka, ka, protams, divatā ir vieglāk plānot ģimenes budžetu, bet nav ne jausmas, kā cilvēki iztiek, ja viss jāmaksā vienam, ņemot vērā mūsu "lielās" pensijas," viņa stāsta.

"Lai gan mums abiem ar vīru pensijas pārskaita uz kontu, mēs esam raduši izņemt skaidru naudu jau tajā pašā dienā, kad tā ir ieskaitīta. Tā ir vieglāk rēķināt. Manam vīram vispār nav uzticības virtuālajai naudai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!