Foto: Publicitātes attēli
Ar mērķi atbalstīt meitenes, kurām finansiālu iemeslu dēļ nav pieejamas higiēnas preces, “Latvijas Sarkanais Krusts” sadarbībā ar “Always” uzsāk labdarības akciju #ZiedoMeitenēm – laikā līdz 2. novembrim par katru iegādāto “Always” iepakojumu ikvienā tirdzniecības vietā visā Latvijā, tiks ziedotas higiēniskās paketes meitenēm no maznodrošinātām ģimenēm.

"Procter & Gamble" jaunākais pētījums atklāj skaudru ainu – viena no sešām meitenēm Latvijā ir kavējusi skolu menstruāciju dienās tāpēc, ka finansiālu apstākļu dēļ viņu ģimenes nevar atļauties iegādāties attiecīgos higiēnas produktus. Labdarības akcijas ietvaros saziedotos higiēnas produktus meitenēm no mazturīgām ģimenēm visā Latvijā nogādās Latvijas Sarkanais Krusts, izmantojot palīdzības sniegšanas tīklu caur reģionālajām un vietējām nodaļām. Akcijas organizatori paredz, ka tiks saziedoti vairāk nekā 200 000 šo higiēnas produktu.

"Ikdienā izglītojam jauniešus visā Latvijas teritorijā par dažādām sociāli būtiskām tēmām, tai skaitā rūpēm par savu fizisko un mentālo veselību. Personīgā higiēna ir sensitīva tēma, tādēļ uzskatām, ka nepieciešams nodrošināt jaunietēm nevien piemērotu izglītošanu un diskusijas, bet arī emocionālu un praktisku atbalstu," uzsver biedrības "Latvijas Sarkanais Krusts" sociālās integrācijas eksperte, projektu vadītāja Aija Strazda.

"Menstruācijas daudzās valstīs joprojām ir tabu tēma, izraisot virkni negatīvu seku. Pat pilsētās meitenes mēdz kavēt skolu un citas aktivitātes higiēnas produktu trūkuma dēļ. Dažkārt šī problēma tiek ignorēta, jo joprojām pastāv uzskats, ka šāds kavējums ir attaisnojams. Ja nav pieejami higiēnas produkti, meitenes izmanto tualetes papīru vai auduma atgriezumus, tomēr tas ievērojami ietekmē viņu komfortu un pašnovērtējumu. Kavējot skolu, meitenes zaudē saikni ar draugiem un spiestas kavēt arī dažādus pasākumus un pulciņus, kas savukārt ir būtiska pusaudža vecuma sastāvdaļa. Latvijā ar šo problēmu ir saskārusies viena no sešām meitenēm," stāsta ginekoloģe Anna Krumpāne no Daugavpils.

Labdarības akcijas mērķis ir ne tikai palīdzēt, ziedojot produktus, bet arī atbalstīt meitenes viņu ceļā uz pārliecinātu sievišķību. Labdarības akcijas vēstnese, modele Karlīna Caune aicina: "Ir jābeidz kautrēties runāt par mēnešreizēm un izlikties, ka tās neeksistē. Visur un visām sievietēm ir reizes, kas ir ne tikai dabisks, bet arī ļoti maģisks process, jo palīdz ienest jaunu dzīvību šajā pasaulē. Ir laiks mums visām mainīt savu attieksmi un kļūt par pozitīvu un izglītojošu piemēru jaunajām meitenēm, lai mēnešreizes viņām nav šķērslis iet un darīt, un atklāt savu patieso potenciālu!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!