Foto: Shutterstock
Neapšaubāmi, teju ikviens kaut reizi iedomās ir izspēlējis savas ideālās dzīves scenāriju, pēc kura, atgriežoties realitātē, šķietami sašļūkam, jo patiesība no sapņa atrodas pārāk tālu. Ir cilvēki, kas pēc šīm iedomām, sapni necentīsies īstenot, bet ir arī tādi, kas sāk dzīties pēc lietām, kas, viņuprāt, darīs viņus laimīgus. Taču emocionālās inteliģences pētnieks Treviss Bredberijs skaidro – aklā tiekšanās pēc laimes, visticamāk, tevi aizvedīs neceļos.

Viņš piemin kādu pētījumu, kurā atklāja, ka tie cilvēki, kas gūst vislielāko gandarījumu par darbā paveikto, nav tie, kas dienas aizvada smalkās biroju ēkās un zemapziņā savu darbu necieš. Tie ir tie, kas pret darbu attiecas kā pret savu aicinājumu, neskatoties uz to, kādi ir darba pienākumi.

Bredberijs uzsver, ka mums ir jābūt ļoti uzmanīgiem, ieviešot savā ikdienā dažādus paradumus, jo tie agri vai vēlu veido mūs kā cilvēku. Izvēloties tos, kas ikdienā vairāk palīdz nekā kaitē, varēsim augt, attīstīties, un būt laimīgi. Turpinājumā iepazīsties ar Bredberija uzskaitītajiem paradumiem, kas var palīdzēt uzlabot tavu kopējo dzīves kvalitāti.

Dari to, kas tev atgādina – kas esi

Gana daudz tiek runāts par to, ka nepieciešams atvēlēt laiku sev, taču ko patiesībā nozīmē ''laiks sev''? Tas ir laiks, kad darām to, kas mums patīk, ko mīlam un kas liek justies kā mums pašām. Tas ir laiks, kad visas ''maskas'' ir nokritušas un varam vienkārši būt. Neatkarīgi no tā, vai tu skrien, dejo, glezno, šuj vai dari jebko citu, svarīgākais ir atvēlēt laiku šiem mirkļiem. Tie ir neticami atjaunojoši.

Vairs nekādu telefonu vai citu viedierīču lietošanu gultā


Foto: Shutterstock
Šis ir viens no galvenajiem iemesliem sliktai miega kvalitātei un zemai produktivitātei, kuru lielākā daļa cilvēku neapzinās. Īsa viļņa garuma zilajai gaismai ir liela nozīme noskaņojuma, enerģijas līmeņa un miega kvalitātes noteikšanā. Rītos saules gaisma ir augsta zilās gaismas koncentrācija. Savukārt, kad acis tiek pakļautas tiešiem zilās gaismas stariem, tiek apturēta miegu izraisošā hormona melatonīna ražošana, kas liek mums justies modriem.

Pēcpusdienā saules stari zaudē zilo gaismu, kas ļauj organismam atsākt melatonīna ražošanu, kā rezultātā jūtamies miegaini. Vēlā vakarā smadzenes vairs negaida zilās gaismas iedarbību, tāpēc pret to ir ļoti jutīgas. Diemžēl lielākajai daļai cilvēku viena no mīļākajām nodarbēm īsi pirms miega ir lūkošanās telefonā vai citā viedierīcē, kas tieši sejā izstaro šo nevēlamo gaismu. Rezultātā melatonīna ražošana ir apgrūtināta, kā arī ir traucēta spēja aizmigt.

Šķiet, ikvienam ir zināms slikta nakts miera postošais efekts. Tāpēc, lai tu negatīvi neietekmētu savu miega kvalitāti, labākais, ko vari darīt, ir atteikties no telefona vai citas ierīces lietošanas pirms miega.

Novērtē mirkli un negaidi, ka tavas iedomas vai gaidas vienmēr piepildīsies


Foto: Shutterstock
Pateicība ir neatņemama iekšējā miera un labsajūtas sastāvdaļa – nevis bagātība, šiks, piedzīvojumi vai dārgas automašīnas, bet gan vienkāršs novērtējums tam, kas tev ir. Tiesa – tas, ka nevari katru vakaru dzert izsmalcinātu šampanieti un ēst ikrus, nenozīmē, ka tu nekad neizbaudi savas maltītes. Arī parastākais hotdogs un alus kopā ar draugiem dārza ballītē pavisam noteikti garšo tikpat labi. Tāpēc nemuļķo sevi, domājot, ka – lai tu justos laimīga, tev ir nepieciešams kaut kas, kas vēl šobrīd tev nepieder. Patiesībā – ja tu šobrīd nespēj novērtēt to, kas tev ir, arī vēlāk, iegūstot visu vēlamo, nespēsi pret to izjust pateicību.

Prasme apzināties, ka ne viss ir tā, kā mums šķiet vai kā esam gaidījuši, sasaucas ar prasmi novērtēt to, kas tev ir. Ļoti iespējams, kāds, kuru tu apskaud, jo viņa dzīve ir šķietami nevainojama, patiesībā aiz sava tēla slēpj nopietnas dzīves problēmas. Tas nozīmē – rādītais tēls var būt tikai mirāža. Tāpat tu, visticamāk, neesi ne gaišreģe, ne zīlniece, tāpēc tev jābūt atvērtai visām iespējām, jo noteikti būs dzīves pārsteigumu, kurus necerēji sagaidīt.

Dari pat tad, ja šķiet, ka neizdosies, bet pieturies pie reālistiskiem mērķiem


Foto: Shutterstock
Lielākā daļa rakstnieku neskaitāmas stundas pavada, veidojot stāsta varoņu un to dzīves sarežģījumu prāta vētras, kā arī uzraksta vairākas stāsta lapas, par kurām zina – tās nekad netiks publicētas. Viņi tā dara, jo apzinās, ka ideju attīstīšanai ir nepieciešams laiks. Diemžēl daudziem ir tendence idejas realizēšanu iesaldēt vien tāpēc, ka jau pašā sākumā zinām – tā nav ideāla un rezultāts varētu izskatīties slikti. Taču vai tu vari radīt kaut ko lielisku, ja tu pie tā nesāc strādāt, tādējādi nedodot iespēju idejām attīstīties? Autore Džodija Pikoulta par izvairīšanos no perfekcionisma saka: ''Tu vari rediģēt slikti uzrakstītu lapu, bet tu nevari rediģēt tukšu lapu.''

Tomēr, realizējot savas idejas, mēģini pieturēties pie reālistiskiem mērķiem. Šķiet, katrs pazīst vismaz vienu vai pats kaut reizi ir bijis tas, kurš apņemas 1. janvārī zaudēt svaru, uzsākt jaunus projektus, dzīvot veselīgāk u.tml. Tiesa – lieli, biedējoši, pat ambiciozi mērķi var būt neticami iedvesmojoši, bet tikai līdz brīdim, kad šī iedvesma beidzas, pēc kā seko vilšanās un vainas apziņa. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka tev turpmāk pilnībā jāaizmirst par lieliem mērķiem vai vispārīgi par to nospraušanu. Nē, turpini tos sev izvirzīt, bet mēģini turēties reālistiskās robežās.

Iemācies organizētību un pateikt 'nē'


Foto: Shutterstock
Cilvēki mēdz teikt, ka pasaulē ir labu ideju deficīts, taču patiesībā lielākais trūkums izjūtams brīvajā laikā, no kā daudz izšķiežam, jo neesam organizēti. Mēs divas vai trīs reizes kaut kam pieskaramies, pirms kaut ko ar to iesākam, piemēram, atveram elektroniskā pasta kastīti, ieraugām jaunas vēstules, bet atbildes atliekam uz vēlāku. Savukārt brīdī, kad visu noliekam kaut kur malā, viss vienmēr pamanās pazust un ir grūtāk atrodams nekā tad, ja mēs ar uzdevumu būtu tikuši galā uzreiz. Tāpēc iespēju robežās mēģini organizēt savu darbu un ikdienas dzīvi – atrodi laiku arī mazajiem un nepatīkamajiem uzdevumiem.

Runājot par prasmi pateikt ''nē'', Kalifornijas Universitātē veikts pētījums liecina – jo grūtāk tev ir pateikt ''nē'', jo lielāka iespējamība, ka tu izjutīsi stresu, pārpūli, pat depresiju, kā arī tas mazina paškontroli, kas daudziem cilvēkiem ir liela problēma. ''Nē'' ir spēcīgs vārds, no kura nevajadzētu baidīties. Brīdī, kad ir laiks pateikt ''nē'', emocionāli inteliģenti cilvēki izvairās no tādām frāzēm kā ''es nedomāju, ka varu'' vai ''es neesmu pārliecināts''. Tāpat paturi prātā, ka atsakot jaunām saistībām, tu lielāku nozīmi piešķir jau esošajām un vari tās izpildīt kvalitatīvāk, nekā uzņemoties kaut ko papildus. Tāpēc laiku pa laikam sev atgādini, ka ''nē'' pateikšana tev tikai palīdz izkopt paškontroli, kas nākotnē tikai noderēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!