Foto: PantherMedia/Scanpix
Dažkārt mēdz būt tā, ka, pildot rutīnas pienākumus un vienveidīgu darbu, acis pašas par sevi veras ciet, tu zaudē koncentrēšanās spējas un pieļauj daudz kļūdu. Kā no tā izvairīties un kā koncentrēties darbam? To mums stāsta "Woomy".

Cēloņu meklēšana

Pirmkārt, ir jāsaprot sava noguruma cēloņi. Var gadīties, ka tu pārāk vēlu ej gulēt vai arī vienkārši esi pārāk noslogota, tev nākas strādāt ne tikai vakaros, bet arī nedēļas nogalēs un atvaļinājumā. Iespējams, ka tev neizdosies apmānīt savu organismu un ir vajadzīga atpūta.

Padomā, paskaties apkārt, var būt, ka tev apkārt ir kolēģi, kas nomāc ar savu klātbūtni, viedokli un uzspiež tev savu nostāju. Pamēģini novērsties un piedāvā savam darba kolektīvam kaut vai ieslēgt enerģiskāku mūziku, lai nav jāstrādā klusumā un kas var palielināt darbaspējas.

"Sliktā pārtika"

Domā vairāk par sevi. Centies nedzert šķīstošo kafiju, smēķē mazāk (vai nemaz) un neēd tādus produktus kā, piemēram, čipsus, ceptus kartupeļus, makaronus un ātri pagatavojamas zupas. Tādi produkti noslogo kuņģi, aknas un nieres, samazina tavas darbaspējas un rada miegainību.

Sarakstam vari pievienot arī alkoholiskos dzērienus, kas ne tikai samazina tavu uzmanību, bet arī palielina tavu nervozitāti. Nevienam darba devējam nepatiks tāds darbinieks, kas darba vietā nav ar skaidru domāšanu.

Dzērieni enerģijai

Foto: Shutterstock

Ir daudz zinātnieku, kas pēta saistību ar miegu un atpūtu, un viņi pat ir radījuši enerģijas dzērienus, kas cīnās pret nogurumu. Tomēr tie rada nopietnus blakusefektus, ne velti arī pie mums neiesaka dzert enerģijas dzērienus personām, kas jaunākas par 18 gadiem, bet pieaugušajiem ļoti uzmanīties, lai tos nepārdozētu, jo tā riskē ar paaugstinātu asinsspiedienu, sirds un asinsvadu problēmu saasināšanos.

Dzer tējas un dabīgo kafiju, var apēst arī gabaliņu tumšās šokolādes, kas sniegs enerģiju. Tie ir produkti, kas palīdz saglabāt mundrumu un palielina darbaspējas. Kafiju un melno tēju gan speciālisti iesaka nelietot vairāk kā četras tasītes dienā, ar noteikumu, ja ar veselību viss ir kārtībā un nav hronisku sirds, nieru vai kādu citu saslimšanu.

Saldumi

Ja vēlies apēst kādu saldumu, apēd enerģijas batoniņu ar graudiem vai kaltētām ogām vai gabaliņu melnās šokolādes. Labs enerģijas avots un našķis būs arī rieksti, ko gan nedrīkst ēst pārāk daudz - ar sauju riekstu dienā būs gana. Tas tev dos spēku un enerģiju. Savukārt no smalkmaizītēm un treknas barības labāk atteikties. Ja miegainības sajūta nepāriet, mēģini "atslēgties": paņem pauzi, aizej uz veikalu vai aplej puķes.

Protams, palīdzēs arī sporta aktivitātes. Ja tev ir iespēja uztaisīt sporta pauzes darbā, neatsakies no tā, jo tās ne tikai aizdzīs miegu, bet uzlabos tavu veselību un jutīsies lieliski. Vingrojumi var būt šādi: piesēdieni, stiepšanās un pievilkšanās. Derēs jebkuri. Tos var veikt pat viss darba kolektīvs, klausoties jautru un uzmundrinošu mūziku. Tas ne tikai aizdzīs miegu, bet atjaunos attiecības kolektīvā. Centies ievērot visus noteikumus, un nekāda miegainība nespēs traucēt tavu darba dzīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!