Foto: PantherMedia/Scanpix
Nereti nākas aizdomāties par to, kā pašreizējā ekonomiski smagajā situācijā, kad lielākoties visi sūdzas, čīkst un žēlojas par finanšu krīzi – zemajām algām, darbavietu samazināšanu un dzīves dārdzību, vienai daļai tomēr izdodas izvairīties no gaušanās un, kā teicis Veidenbaums, par spīti grūtiem laikiem, atdzimt kā Feniksam no pelniem. Rodas jautājums, kur tad slēpjas turīgu cilvēku veiksmes noslēpums? Kā noskaidrojis "Interesnooo", veiksmes formula ir vienkārša un visiem zināma, bet ne vienmēr mēs protam un gribam to pielietot.

Veiksmīgi cilvēki, pat nonākot mazturīgo statusā, nesteidzas atvadīties no pierastā dzīves stila. Savukārt tie, kas sevi jau ir ieprogrammējuši neveiksmēm, apskauž tos, kas ir turīgāki un veiksmīgāki, pat nemēģinot kaut ko mainīt savā dzīvē, kā aizbildinājumu minot: "Man tāpat nekas nesanāks." Cilvēkus, kuri sevi ir ieprogrammējuši dzīvot uz nabadzības robežas vai pārtikt no iztikas minimuma, apvieno, lūk, kas: pirmkārt, nevēlēšanās papūlēties un – ,pasarg, Dievs!, pārpūlēties, iepriekš nezinot, vai šie pūliņi tiks attiecīgi novērtēti un arī atlīdzināti.

Otrkārt, viņus vada lepnums un bailes pazaudēt savu statusu un nolaisties līdz neprestižākam darbam. Savukārt tiem, kuri ir ieprogrammējuši sevi uz veiksmi, šādu baiļu un ierobežojumu vienkārši nav, tāpēc viņi pat pēc vissmagākā kritiena ātri vien atgūstas un atkal spēj veikli uzrāpties zirga mugurā. Ja pat kādu mirkli šķiet, ka būs jāpārtiek tikai no maizes un ūdens, pēc brīža viņu galdā jau atkal ir vīns un austeres. Mums ir divi noderīgi ieteikumi, lai tu varētu pamainīt savu attieksmi attiecībā pret dažādām dzīves situācijām un vērstu tās sev par labu.

Pirmais ieteikums

Lai naudas maks būtu biezāks nevis plānāks, ir jāmeklē arvien jauni ienākumu avoti. Reti kurš turīgs cilvēks strādā tikai vienā, lai arī labi atalgotā darbā. Tiek meklētas arvien jaunas un jaunas iespējas savienot dažādus pienākumus, kā arī iesaistīties dažādos izdevīgos projektos. Arī pensionāri nav izņēmums.

Lūk, piemērs! Kāda pensionēta juriste sāka pieskatīt kaimiņu bērnus – pavadīt un sagaidīt no skolas, pabarot, pēc tam arī palīdzēt sagatavot stundas. Šīs viņas aktivitātes, kā arī iepriekšējā darbavietā iegūtais rūpīgums un izdarīgums, tika pamanīts un novērtēts, sekojoši arī darba samaksa drīz vien pieauga.

Kāds cits vīrietis negaidīti zaudēja labi atalgotu nodaļas vadītāja darbu. Tā vietā, lai ilgstoši sēdētu mājās un sūrotos par netaisnīgo un grūto dzīvi, viņš jauna darba meklējumu starplaikos ar savu mašīnu sāka piestrādāt par kurjeru, piegādājot solīdiem klientiem uz mājām prestižu koncertu un teātru biļetes. Šādi viņš atkal bija nodarbināts (vairs nebija jādirn mājās, slīgstot depresijā), un vienlaikus arī mobils, jo pats varēja menedžēt savu laiku. Drīz vien, vīrietim par lielu pārsteigumu, bija skaidrs, ka gūtā peļņa kurjera amatā īpaši neatpaliek no viņa iepriekšējās darbavietas atalgojuma. Ieteikums visiem, kuri ir nonākuši finansiāli neapskaužamā situācijā – izvērtē savas spējas un paskaties uzmanīgi visapkārt, jo varbūt veiksme tevi gaida jau tepat aiz stūra. Atceries, ka veiksmīgi cilvēki nebaidās zaudēt savu statusu sabiedrības acīs un vienmēr izmanto dzīves piespēlētās, dažreiz pat visneiedomājamākās iespējas un nebaidās no likteņa izaicinājumiem.

Otrais ieteikums

Kāds grāmatvedis savu šķietami vienveidīgo un vienmuļo darbu veica ar tādu azartu, it kā uz pasaules nebūtu nekā interesantāka par bilances sastādīšanu un nebeidzamu urķēšanos ciparu kalnos. Viņš nenogurdams varēja stundām, un pat dienām ilgi, meklēt vispiemērotāko risinājumu pat šķietami nenozīmīgām grāmatvedības problēmām, tādēļ nav brīnums, ka klienti stāvēja rindā un bija gatavi maksāt daudz vairāk, nekā vidēji pieņemts, lai tikai varētu sadarboties ar šo azartisko profesionāli.

Cits piemērs ir kāda gados jauna darbiniece, kura dienu no dienas bez īpaša azarta veica vienveidīgus uzdevumus, noformējot rēķinus un pavadzīmes kādā prestižā dizaina kompānijā, līdz beidzot saprata, ka šeit gūtie novērojumi un pieredze viņai var lieliski noderēt sava biznesa uzsākšanai, un nepagāja ilgs laiks, kad tā arī notika.

Ja darbu neuztversi kā garlaicīgu slogu, bet paskatīsies uz to no cita skatu punkta, mēģinot pienākumus uztvert radoši, tad, ļoti iespējams, drīz vien darbs sāks atbildēt tev ar pretmīlestību. Ja tu iemīlēsi savu darbu, tad, nežēlojot laiku un enerģiju, meklēsi arvien jaunas iespējas, kas palīdzēs tev savu darbu paveikt arvien labāk. Profesionālās literatūras studēšana un stundām ilga buršanās internetā, meklējot noderīgu informāciju, agrāk vai vēlāk noteikti atmaksāsies – jo kaislīgāk "iedegsies" par to, ko dari, un mazāk domāsi par gaidāmo atalgojumu, jo ātrāk kļūsi par pieprasītu un augsti novērtētu nozares profesionāli. Tādēļ centies azartiski un ar izdomu veikt jebkuru, pat šķietami neprestižu un nenozīmīgu darbu, jo ar laiku tas noteikti tiks pamanīts un vainagosies arī ar finansiālās situācijas augšupeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!