Foto: Ekrānuzņēmums

Šonedēļ televīzijas kanāla STV Pirmā raidījumā "Starp mums runājot" viesojās meksikāņu izcelsmes keramiķis Hosē Havjērs Mansura Garsia. Viņš atklāja, kādi ir tie vārdi, kas jāzina, lai Latvijā izdzīvotu ārzemnieks, un nosauc tikai mums unikālas lietas, runā par laikapstākļiem, par keramiku un dzīvi Latvijā kopumā.

Havjērs stāsta, ka nevar izdzīvot Latvijā vai jebkurā citā valstī, zinot tikai pāris sarunvalodas vārdus: "Valoda ir jāsaprot kopumā." Meksikānim ir izdevies iemācīties latviešu valodu, un viņš vispār latviešus uzskata par unikāliem. Tikai Latvijā ir sastopamas šīs īpašās, bet mums ikdienišķās, lietas – rupjmaize, dzintars, Dziesmu svētki, Jāņi un skaistās latviešu sievietes.

Pie Latvijas laikapstākļiem gan laikam Havjērs nekad nevarēšot pierast, kaut gan dzīvo šeit jau pāris desmitu gadu. "Vasarā domāju, ka esmu beidzot pie tiem pieradis, bet, kā pienāk rudens, atkal pārdomāju," smejas meksikānis. "Tāpēc es strādāju virtuvē, tur vienmēr ir silti."

Kad Havjērs pirms daudziem gadiem ieradās Latvijā, viņu sajūsmināja Rīgas skats, braucot pāri Vanšu tiltam, un licies, ka skaistāka pilsēta nav redzēta – kā no pasakas. Tāpēc palicis Latvijā un sācis strādāt kā keramiķis. Vietējiem esot bijis ļoti interesanti, kā viņš darbojies, jo siltumnīcā audzējis gan arbūzus, gan melones.

Havjērs priecājas, ka cilvēki Latvijā daudzo gadu laikā ir mainījušies – drūmums ir pāraudzis lielākā pozitīvismā, un cilvēki ir kļuvuši krāsaināki: "Man ļoti patīk, kā mēs maināmies, jo es mainos kopā ar Latviju," patriotiski nosaka Havjērs.


Visu sarunu šovu "Starp mums runājot" ir redzams katru otrdienu plkst. TV kanālā "STV-Pirmā".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!