Foto: Shutterstock
Vai tev ir gadījies, ka, ieejot veikalā ar domu nopirkt no rīta beigušos zobu pastu vai kafiju, no tā izej ar divām pilnām iepirkumu somām? Ja tas notiek regulāri vai salīdzinoši bieži, tad jāsāk aizdomāties, vai nesirgsti ar tā saukto šopoholismu jeb iepirkšanās māniju, kurai jau ir rasts pat zinātnisks apzīmējums – omniomānija. Spontāna iepirkšanās nereti rada neparedzētu tukšumu naudas maciņā un lielas problēmas ģimenes attiecībās, tādēļ jāķeras pie katra salmiņa, kas palīdzētu tikt galā ar šo mūsu gadsimtam raksturīgo kaiti.

Pirmo reizi par atkarību no iepirkšanās sāka runāt 19. gadsimta beigās, kad parādījās pirmie universālveikali, kas pārsteidza ar to, ka šeit mājsaimnieces ne tikai varēja nopirkt visu vienuviet, bet arī uz kādu laiku atslēgties no ģimenes rūpēm. Diez vai kāds toreiz prognozēja, ka šīs universālās iepirkšanās vietas, kas mūsdienās jau tiek dēvētas par supermārketiem, radīs tādu atkarību, kas psihiatriem un citiem šīs jomas speciālistiem liks ķerties pie izplatītās parādības (šopoholisma) padziļinātu pētīšanas, un, ļoti iespējams, ka tā tuvākā vai tālākā nākotnē tiks atzīta par psihiski maniakālu novirzi.

Lūk, daži portāla "Passion" speciālistu ieteikumi, kuri, cerams, palīdzes apvaldīt vēlmi bezjēdzīgi iepirkties vai vismaz liks laikus apstāties, lai uzdotu sev jautājumu: "Vai man to visu tiešām vajag?"

Pieraksti izdevumus

Ejot iepirkties, ņem līdzi piezīmju blociņu, kurā pieraksti visus pirkumus un to cenas, kā arī iedomātos pirkumus. Sadali sarakstu trijās daļās: pirmajā – neatliekamie pirkumi (maize, piens, tualetes papīrs u.c.), otrajā – pirkumi, bez kuriem varēja arī iztikt (rozā nagu laka, jauna kosmētikas somiņa u.c.), trešajā tas, ko gandrīz nopirki, bet laikus pārdomāji. Ja jau reiz pierakstīji to, ko ļoti gribēji nopirkt ,bet tomēr nenopirki, ir sperts pirmais solis savas it kā nepārvaramās tieksmes – pirkt visu, kas ienāk prātā un iekrīt acīs, – savaldīšanā. Apsveicami! Šādi pieraksti dos tev iespēju redzēt un salīdzināt, cik naudiņas ir iztērēts tiešām lietderīgi, cik dažādiem nieciņiem, un cik, ak, šausmas!, varēji iztērēt vēl, ja nebūtu dzelžaini un savlaicīgi sev pateikusi: STOP!

Iztēlojies ienaidnieku

Tas, ka šopoholisms ir ģimenes budžeta ienaidnieks, ir pats par sevi saprotams. Bet kādam, bez šaubām, tas ir izdevīgs. Iztēlojies kādu sevišķi nepatīkamu radījumu pumpaina un pinkaina veča izskatā, kurš ar kārām, sasvīdušām rokām velk ārā no tava maciņa sūri un grūti nopelnītos eiro. Brr!

Foto: Shutterstock

Šis pats riebeklis tad arī ir starptautiska uzņēmuma boss, kam pieder vesela virkne veikalu tīklu, un kurš droši vien brēc uz savu sekretāri, krāpj sievu, izdzen līdz pēdējiem sviedriem savus padotos kādā Kambodžas ražotnē un draudzējas ar līdzīgiem nepatīkamiem tipiem. Atceries, ka katru reizi, kad pērc kādu piespraudi vai svārkus, tu liec savu sūri, grūti pelnīto naudiņu tieši viņa netīrajā kabatā.

Neņem līdzi lielu naudas summu

Centies ņemt līdzi nelielas summas skaidrā naudā, bet kredītkartes labāk atstāj mājās, lai nekristu liekā kārdinājumā. Paseko, lai līdzpaņemtā summa būtu adekvāta ikdienas pirkumiem, bet ar nelielu rezervi (transports, iesaiņojums, steidzami medikamenti, piemēram, pret galvassāpēm). Pat visrūdītākais šopoholiķis būs spiests piebremzēt, ja kabatā nebūs neizsīkstošs naudas daudzums.

Atsakies no kredītkartēm

Par to, kā viltīgi kreditori izsūc vieglprātīgus kredītņēmējus, varētu uzrakstīt veselu grāmatu kalnu. Ir daudz lētticīgu cilvēku, kam banku un citu aizdevēju viltīgie piedāvājumi liekas izdevīgi un vilinoši. Vietā atgādināt sakāmvārdu "Kur aitas, tur arī cirpēji". Pelnot mēnesī 500 eiro, bet kredītkartes limitu noformējot uz tūkstoti, tu sāc dzīvot tā, it kā alga būtu vismaz 1500. Skaisti! Šī ilūzija pazūd tikai tad, kad sākas zvani no bankas par neatdotiem parādiem. Tas, savukārt, rada stresu, kas bieži vien tiek mazināts ne tikai ar alkohola, bet arī ar šopingošanas palīdzību. Rodas apburtais loks, no kura izkļūt būs grūti...

Pielaikotās drēbes atstāj laikošanas kabīnē

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vispatīkamākais iepirkšanās procesā laikam tomēr ir nevis brīdis, kad maksā par pirkumu (eiforija tad var arī pazust), bet gan pirkuma izvēlēšanās moments, it īpaši tas attiecas uz apģērbiem, tāpēc izbaudi šo procesu: ieej veikalā, apčubini materiālu, pielaiko, papriecājies un... atstāj kabīnē, lepni paceltu galvu dodoties uz izeju.

Meklē alternatīvus prieka avotus

Ar ko vēl var aizstāt iepirkšanās kultu un tās sagādātos eiforijas mirkļus? Varianti ir. Tā, piemēram, varētu būt pastaiga parkā, sporta zāles apmeklējums, dubultais kapučīno, filma ar Bredu Pitu galvenajā jomā utt. Katru reizi, kad rodas vēlme it kā pilnīgi nevainīgi pastaigāties pa veikaliņiem un lielveikaliem, labāk maini virzienu – dodies uz kafejnīcu vai kino, kas noteikti liks piemirst par sākotnējiem nodomiem.

Attālini uzmācīgo iegribu

Foto: Shutterstock

Ja tomēr kāda lieta ir tik ļoti iepatikusies, neatsakies no tās uz mūžīgiem laikiem. Vienkārši apsoli sev, ka noteikti to nopirksi rīt, pēc pāris dienām vai nedēļas. Bieži vien vēlme spontāni nopirkt kāroto lietu, ja tiek savlaicīgi apvaldīta, pēc laika jau vairs nešķiet aktuāla. Ļoti iespējams, ka pēc pāris dienām doma par kārotajiem džinsiem ar augsto jostas vietu vairs nešķitīs tik lieliska, jo, pieslēdzot veselo saprātu, tev būs skaidrs, ka nākamsezon šāda piegriezuma bikses jau atkal būs izgājušas no modes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!