Izsapņot savu kāzu stāstu ir lieliski – grezna kleita, elegants svētku dekorējums, sapulcēta visa ģimene, šiks mielasts un norises vieta. Tomēr dzīvē nereti ir mirkļi, kad josta jāsavelk ciešāk un arī savā lielajā dienā jāpadomā, kā neizdot tik daudz līdzekļu. Tāpēc kāzu budžeta veidošanas ieteikumos, kur taupīt un kur ne, dalās pieredzējusī kāzu organizatore, dekoratore un "Mintdeco" vadītāja Iluta Piternika.

"Precamies taču reizi mūžā!" – tā uzskata daudzi, taču, pienākot brīdim, kad par katru kāzu pozīciju jāizdod līdzekļi, vēders var sagriezties no to apmēra. Nereti pat pāri līdz galam neizprot, ko nozīmē laulību svētku rīkošana, raizes atstājot uz pēdējo brīdi. Tomēr skaidrs ir viens – atbilstoši savām vēlmēm par kāzām būs jāizdod lielāka vai mazāka summa, taču kāzu budžets nav jāuzskata par biedu, jo ir vairāki veidi, kā ietaupīt. Savukārt tikpat daudzās pozīcijās ar taupības pasākumiem būtu jābūt uzmanīgiem.

Vienas dienas kāzas

Viena no aktualitātēm, kas kāzu rīkošanas tendence ir jau ilgāku laiku, ir šo svētku organizēšana vienā dienā, piemēram, atsakoties no viesu izguldīšanas un rīta brokastīm. Daudzi pāri šobrīd kāzas rīko pa dienu, svētkus noslēdzot kādā izsmalcinātā restorānā un pēc tā dodoties uz mājām. "Šīs vienas dienas kāzas bez nakšņošanas un brokastīm ir būtisks ietaupījums. Citi pēc ceremonijas turpat pie baznīcas veido divu trīs stundu pasākumu ar kūku un šampanieti, un tas ir arī viss. Tur nevajag ne vakara vadītājus, ne mūziķus, ne dīdžejus, ne klātus galdus un baigo dekorēšanu," pieredzē dalās Iluta. Nereti pēc šādiem "pop up" stila burziņiem pāris dodas taisnā ceļā uz lidostu – kāzu ceļojumā.

Kāzu dekorēšana – uz radinieku un draugu pleciem

Viena no izmaksu ziņā dārgākajām pozīcijām kāzu budžetā ir dekorēšana. Ziedu veidošana kompozīcijās, sveču un dažādu dekoru izvietošana ceremonijas un ballītes vietā – tās ir tikai dažas no svētku daiļošanas sastāvdaļām, ko taupības nolūkos pāris var uzdot nodrošināt kādam no tuviniekiem, draugiem vai pat uzņemties pats. Tomēr Iluta iesaka rūpīgi apdomāt šo pozīciju.

"Populārās vietās kāzas notiek vienas pēc otras, un tad, ja ir apņemšanās paša spēkiem dekorēt, ir jāuzdod jautājums – kā draudzenes, kas pa dienu iet uz tavām kāzām, tajā pašā dienā var dekorēt?" piemēru min kāzu organizatore. Turklāt daudzās svinību vietās iepriekšējā dienā nav nemaz iespējams tikt iekšā. "Tas ir ekskluzīvi, ja var tikt iekšā iepriekšējā dienā," norāda Iluta. Viņa piemin, ka lielākajai daļai šķiet, ka dekorēšana ir divu stundu darbs, taču tā nemaz nav.

Arī ar dekorēšanas elementu iegādi pašiem taupības pasākumi var neizdoties, jo kur to visu pēc kāzām likt? "Šobrīd kāzās mēģina arvien mazāk apgrūtināt radiniekus, vedējus, ciemiņus – likt viņiem dekorēt kāzas ir bezmaksas darbaspēka izmantošana," atzīst kāzu organizatore, "dekorēšana ir dārgs pakalpojums, bet šobrīd reti kura līgava spēj izsapņots savas kāzas bez tās."

Vēl cits jautājums: ja ir vēlme veidot dekorus pašu spēkiem, iesaistot viesus, – kā tas kopā izskatīsies? Iluta norāda, ka taupības nolūkos pāri nereti aicina kāzu viesus dāvināt, piemēram, baltas krāsas ziedus, ko vēlāk saliek vāzēs un izmanto kompozīciju vietā. "Ne jau visiem ir zaļie pirkstiņi un radošās rokas – tas ir viens. Bet otrs, pat ja es pēc tik daudzām kāzām mēdzu uztraukties par jaunu vietu dekorēšanu, tad kā ir tiem cilvēkiem, kas nekad to nav darījuši?" retoriski piebilst kāzu organizatore.

Dzīvā mūzika

Bieža kāzu sastāvdaļa ir enerģiskas dejas līdz rīta gaismai. Tomēr, lai nolīgtu profesionālu grupu un parūpētos par apskaņošanas elementiem, var nākties šķirties pat no 2000 eiro. Kā norāda Iluta, te ietaupīt var palīdzēt dīdžeja nolīgšana, kas izmaksātu aptuveni 200 līdz 300 eiro, kas ir būtiska starpība, salīdzinot ar dzīvās mūzikas grupu. Tomēr izvēle paliek pāra rokās – var gadīties, ka paziņu un draugu lokā ir pietiekami labi mūziķi, kas piekrīt ballītei par mazāku samaksu.

Video un fotogrāfijas

Kāzu organizatore norāda, ka daudzi atsakās no video veidošanas brīžos, kad pārskata budžetu. Tas var būt viens no taupības variantiem, taču viņa iesaka noteikti netaupīt fotogrāfa pozīcijai. "Tagad ir tik daudz "wannabe" (imitētājs – red.) fotogrāfu, kuri ir gatavi bez maksas to darīt, jo viņiem vajag pārus, lai varētu sākt veidot portfolio, – ar to arī jābūt uzmanīgiem," atklāj Iluta. Viņa uzsver, ka skaisti iemūžināts mirklis pie jūras nenozīmē izdevušās kāzu dienas fotogrāfijas – ir jābūt pieredzei, praksei, stresa noturībai, kā arī labām iemaņām, vēlāk attēlus apstrādājot.

Svinību vieta

Tāpat jāvērš uzmanība, ka neskaitāmām svinību vietām cenrādis veidojas atbilstoši nedēļas dienām. Piemēram, no pirmdienas līdz ceturtdienai viena maksa, bet piektdienās un sestdienās – cita. Nav noslēpums, ka lielākā daļa pāru kāzas izvēlas svinēt tieši nedēļas nogalē, kas izmaksās dārgāk. Savukārt, piemēram, laulības noslēgšana un ballīte nedēļas vidū var būt lētāka.

Līdzīgi ir arī ar izvēlēto sezonu. Piemēram, ziemā kāzas rīkot būs izdevīgāk. Tomēr, ar ko jārēķinās, organizējot lielo dienu vēsajā sezonā, lasi šajā rakstā.

Vēl ietaupīt iespējams, izvēloties ceremonijas un ballītes vietu vienkopus, piemēram, vienā muižā. Tad nav tik daudz līdzekļu jātērē, piemēram, dekorēšanai, jo elementus iespējams izmantot vairākkārt. Tāpat mazākas izmaksas būs ēdinātājiem, piemēram, transportēšanas izdevumi. Tie attiecīgi vienā atrašanās vietā varēs servēt gan uzkodas un šampanieti pēc ceremonijas, gan svētku vakariņas.

Mazāk viesu, mazāk izdevumu

Iluta atklāj, ka mūsdienu kāzu tendence ir arī viesu skaits – šobrīd modē ir salīdzinoši mazas kāzas 20 līdz 30 cilvēkiem. Šāds formāts ļauj arī ietaupīt, jo katra viesa izguldīšana, paēdināšana un padzirdīšana ir papildu izmaksas. Viņa norāda, ka pāri šobrīd ļoti izvērtē, ko aicinās savā kāzu dienā: "Kāzas ir ļoti intīms pasākums. Vai uz tām tiešām jāaicina visi darba kolēģi vai otrās pakāpēs māsīcas un brālēni, kuri dzīvē nav pat satikti..."

Kāzu auto

"Es uzskatu, ka par kāzu auto arī nav jātērē līdzekļi," norāda kāzu organizatore. Viņa iesaka pajautāt radiniekiem, draugiem, iespējams, kādam ir glauna vai seno laiku automašīna, ko var izmantot lielajā dienā. Savukārt retro mašīnu īre var sasniegt pat 300 līdz 400 eiro. "Es pāriem saku: "Ja jums galīgi nav, kur naudu likt, varat īrēt!" atzīst Iluta.

Viesu dāvanas

Tāpat daudzi pāri izvēlas saviem viesiem pasniegt mazākas vai lielākas dāvaniņas, kas nereti ir saldumu paciņas vai atmiņas veltes no viņu kāzu dienas. Kāzu organizatore norāda, ka pašas kāzas jau ir kā skaista dāvana viesiem. Savukārt veidotās dāvanas nereti tā arī paliek mētājamies uz galda vai aizmirstas svinību vietas numuriņā.

Radošas idejas, kā vēl ietaupīt

Šobrīd aktuāli kāzu ballītē veidot atsevišķu bāra daļu, kurā tiek pasniegti pāra iecienītie vai klasiskie kokteiļi. Tomēr šāda aktivitāte var sadārdzināt budžetu. Iluta iesaka būt radošiem, piemēram, izveidot stilizētu bāra daļu, savukārt gardos kokteiļus gatavotu prasmīgākie un aktīvākie viesi. Tāpat būtisku ietaupījumu var sniegt atteikšanās no vakara vadītāja, tā vietā jau laicīgi sadalot aktivitātes vairākām viesu grupām – daļa rūpētos par deju sacensībām, citi par erudītu viktorīnu vai improvizācijas spēlēm.

Kāzu organizatore norāda, ka tiem pāriem, kas vēlas paši organizēt kāzas, ieteicams iepriekš sagatavoties un uzzināt visu nepieciešamo informāciju no pieredzējušiem svinību rīkotājiem. Nereti tikai pēdējā brīdī var saprast, cik daudz un dažādu izdevumu kāzu organizēšanā nepieciešams. Tāpat tādā veidā iespējams novērst nepārdomātus un steidzīgus lēmumus, piemēram, noalgojot kādu, kas "uzbūvējis kosmosa cenu" tikai pāra nezināšanas dēļ. "Tas nav tas pats, kas rīkot savas dzimšanas dienas svinības. Ir daudz iesaistīto, daudz detaļu un nianšu," norāda Iluta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!