Ikviens, ja vien tas būtu iespējams, vēlētos, lai viss dzīvē iet no rokas. Tiesa, mēs nevaram pilnībā izvairīties no rīcības, kas vēl nav pazīstama, līdz ar to pastāv iespēja kļūdīties vai ciest neveiksmi. Taču ir ieradumi, kurus esam pārbaudījušas uz savas ādas neskaitāmi daudz reižu, līdz ar to liekas gana droši turpināt tos piekopt. Bet arī ar vispārbaudītākajām metodēm mēdz gadīties visādi, un dažkārt pēc padarītā nākas atzīt – gribēju kā labāk, sanāca kā vienmēr...

Iespējams, arī tu piekop ikdienišķus un šķietami pozitīvus ieradumus, nemaz nenojaušot, ka tiem varētu būt arī negatīvas sekas. Turpinājumā, iedvesmojoties no portāla ''Healthy'', piedāvājam iepazīties ar dažiem no labajiem ieradumiem, kas kādā brīdī var arī atspēlēties.

''Limonādes pagatavošana no citroniem''

Šķiet, ikviens ir dzirdējis teicienu: ''When life gives you lemons, make lemonade'' (no angļu val. – ''Ja dzīve tev piespēlē citronus, pagatavo no tiem limonādi''). Taču tas ne vienmēr ir labākais variants.

Prasme, kuru ir noslīpējuši daudzi laimīgi cilvēki, ir ''izziņas pārvērtēšana'' – spēja savas domas par konkrētu situāciju pārvērst tādās, kas palīdz justies labāk. Tas mēdz labi strādāt noteiktos scenārijos, kur mums ir maza iespēja kontrolēt situācijas iznākumu. Tomēr kāds pētījums atklāj – šīs prasmes pielietošana situācijās, kuras tu vari kontrolēt, var izraisīt vairāk stresa un pat depresiju.

Kāpēc? Tas var atturēt cilvēkus no rīcības, kas atrisinātu radušās problēmas, stāsta Alisone Troja, asociētā psiholoģijas profesore Franklina un Māršala koledžā Pensilvānijā. Iedomājies situāciju, kur tavas un partnera attiecības ir uz sabrukuma robežas, jo tu esi ļoti izšķērdīga. Ja izziņas pārvērtēšanas prasme liek tev domāt, ka tas, ko tu dari, nav nepareizi, visticamāk, tu neiemācīsies samazināt savus izdevumus. Pārspīlēta vai neatbilstoša sevis nomierināšana var kļūt destruktīva.

Tiešs acu kontakts

Tiesa, gana daudz tiek runāts, ka skatīšanās sarunas biedra acīs veicina uzticēšanās un patiesuma sajūtu, bet, ja tu mēģini, piemēram, draugu pierunāt kopā ar tevi lēkt ar izpletni, skatienu labāk novērst. Kādā pētījumā pētnieki izmantoja acu skatiena izsekošanas tehnoloģijas, kas palīdzēja atklāt – runātāji, kas uzturēja izteiktu acu kontaktu, bija mazāk ietekmīgi, neskaitot gadījumus, kur auditorija runātāja viedoklim vai piedāvājumam piekrita jau sākotnēji.

''Acu kontakts var liecināt par ļoti daudz ko, sākot ar simpātijām un beidzot ar vēlmi otru iebiedēt,'' skaidro pētījuma vadošā autore Frančesa Čena, Britu Kolumbijas Universitātes psiholoģijas asociētā profesore. Lai prognozētu reakciju, vispirms jāapsver sava auditorija un sarunas būtība: draudzīgās situācijās acu kontakts var ''savienot'' cilvēkus. Savukārt sacīkstēs, konkurencē to var saistīt ar dominanci.

Dzīves iemūžināšana sociālajos tīklos

Fotoattēlu uzņemšana, lai saglabātu atmiņas, patiesībā var kavēt pilnīgu šo mirkļu izdzīvošanu un samazināt tavu spēj konkrēto brīdi pēcāk atminēties, secināts Fērfildas Universitātes veiktajā pētījumā. Tā dalībniekiem tika lūgts pievērst īpašu uzmanību konkrētiem muzeja eksponātiem – tos fotografējot vai vienkārši apskatot. Nākamajā dienā tie, kas uzņēma fotogrāfijas ar eksponātiem, grūtāk spēja atpazīt priekšmetus, ko viņi iemūžināja.

''Mēs uzņemam fotogrāfiju un neapzināti pie sevis it kā nodomājam: ''Tas ir izdarīts, tagad nākamā lieta...'' Līdz ar to mēs neiesaistāmies informācijas un mirkļa ''apstrādē'', kas varētu palīdzēt konkrēto brīdi saglabāt atmiņā,'' stāsta Linda Henkele, Fērfildas universitātes psiholoģijas profesore un pētījuma vadošā autore.

Nemitīga 'es' uzsvēršana

Foto: Shutterstock
Iespējams, tu domā, ka cilvēkiem, kas daudz ikdienā izmanto ''es'' formu, ir veselīgs pašnovērtējums, pašapziņa. Bet Teksasas Universitātes pētnieki veica vairākus pētījumus, kas palīdzēja secināt – cilvēki, kas bieži lieto ''es'' formu, ir mazāk pārliecināti par sevi nekā tie, kas šo formu lieto reti. ''Personu vietniekvārdi (es, tu, mēs...) atspoguļo to, kam mēs pievēršam īpašu uzmanību,'' stāsta Teksasas universitātes psiholoģijas profesors un pētījumā autors Džeimss Pennebeikers.

''Es'' formas lietotāji, iespējams, skatās uz savu iekšējo sajūtu, pārliecību, jo ir kūtri, nedroši vai noraizējušies par izdabāšanu citiem. Turpretim par sevi pārliecinātāki ļaudis, kas biežāk izmanto ''tu'' formu, lielāku izmanību pievērš ārpasaulei (apkārt notiekošajam) un meklē pozitīvu atgriezenisko saiti.

Veselīgas diētas plānošana

Kāda 50 pētījumu analīze atklāj – pārāk liela domāšana par to, ko ēst, var sadragāt tavus mērķus attiecībā pret izmaiņām dzīvesveidā. Jo vairāk mēs prātojam par savām izvēlēm, jo vieglāk iespējams atrast iemeslus, kāpēc esam ''pelnījuši'' atkāpties no izveidotā plāna, skaidro Utrehtas Universitātes psiholoģijas pētniece un pētījumu analīzes autore Džesija Hjūbertsa.

''Runājot par ēdienu un fitnesu, cilvēku labajiem nākotnes nodomiem ir kaitīga ietekme uz viņu ēšanas uzvedību pašreiz,'' viņa saka. ''Cilvēki visdrīzāk ēdīs neveselīgu maltīti, ja vēlāk tai pašā dienā ieplānots doties uz sporta zāli.'' Lai tomēr sasniegtu savu mērķi, var palīdzēt pieturēšanās pie konkrētas ēšanas rutīna un stingra sekošanai tai, pēc iespējas mazāk domājot par izmaiņām tajā. Piemēram, vienas un tās pašas veselīgās brokastis katru dienu, pastaiga no darba līdz mājām vai otrādi.

Dzīvošana tikai tagadnē

Visiem zināma gudrība vēsta – nevajag dzīvot pagātnē. Taču Dienvidhemptonas universitātes veiktajā pētījumā secināts, ka nostaļģijas sajūta un atmiņas par seniem laikiem var palielināt optimismu attiecībā uz nākotni. Kā mūsu prātos pagātne un nākotne ir saistītas? Nostaļģiskās atmiņas liek mums izjust lielāku saikni ar citiem cilvēkiem, atklāj pētījuma vadošā autore Wing-Yee Cheung.

''Pētījumos mēs atklājām, kas nostaļģija vispirms veicina sociālo saikni, kas pēcāk palielina pašcieņu, kas savukārt palielina optimismu,'' viņa stāsta. Citiem vārdiem – kad atceries brīdi, kā pamatskolā pastaigājies pa parku sadevusies rokās ar skolas populārāko zēnu, tu jūties labi par pagātni, labāk par tevi tagadnē un cerīga par to, kas sagaida nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!