Foto: Shutterstock
Kaut arī darbs IKT (informācijas un komunikācijas tehnoloģiju) nozarē lielākoties ir labi apmaksāts un mūsdienās tehnoloģiju zināšanas noder gandrīz jebkuras jomas speciālistam, Latvijā sieviešu īpatsvars IKT nozarē joprojām ir neliels. Lai akcentētu sieviešu sasniegumus un potenciālu darboties šajā jomā, Latvijas informācijas un komunikāciju tehnoloģiju asociācija (LIKTA) un biedrība "Riga TechGirls" Starptautiskajā sieviešu dienā 8. martā parakstīs sadarbības memorandu.

Memorands paredz kopīgiem spēkiem šogad īstenot virkni izglītojošu pasākumu un iniciatīvu arvien aktīvākai sieviešu iesaistei tehnoloģiju jomā. Kā viena no nozīmīgākajām LIKTA un "Riga TechGirls" kopīgajām iniciatīvām plānota speciālas “Platīna peles” balvas pasniegšana gada nogalē par nozīmīgiem sasniegumiem sieviešu piesaistē tehnoloģiju jomai. IKT nozare Latvijā turpina augt, iemantojot aizvien nozīmīgāku lomu valsts ekonomikā. Šāda izaugsme arī pieprasa vairāk IT nozares talantu, un pagaidām tendence rāda, ka sievietes šajā jomā iesaistās mazāk.

Līdzās sadarbības memoranda parakstīšanai 8. martā plānota arī virkne kopīgu pasākumu sievietēm un meitenēm tehnoloģijās.

"Riga TechGirls" kopā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) 8. martā atklās hakatonu "Women. Technology. Sustainability". Tā ietvaros visas nedēļas garumā tiešsaistē organizēs vairākas tehnoloģiju darbnīcas. Savukārt nedēļas nogalē no 12. līdz 14. martam – hakatona norises laikā – gan profesionāļi, gan iesācēji 48 stundās ne vien iepazīs tehnoloģiju risinājumu radīšanas pieredzi, bet arī izstrādās jaunas tehnoloģiju iespējas vides, veselības, energoefektivitātes un inženierijas, motivēšanas, darba organizācijas un strādāšanas no mājām ilgtspējai.

Lai veicinātu meiteņu interesi par tehnoloģiju iespējām skolās un citās izglītības iestādēs, "Riga TechGirls" sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību Latvijā, "Swedish Institute" un "KTH" 8. martā organizēs diskusiju un darbnīcu ciklu "TEKLA workshop and dialogue 2021". Šī cikla ietvaros "Riga TechGirls" vadīs darbnīcu par radošo programmēšanu, kur aicinātas pieteikties meitenes vecumā no 11 līdz 15 gadiem. Savukārt diskusijas “Kur rodas TechMeitenes?” laikā mācībspēki, skolotāji un politikas veidotāji meklēs risinājumus, kas palīdzētu iesaistīt vairāk meiteņu IKT jomā.

Ieviesta speciāla balva

Kā nākamo kopīgo pasākumu no 22. līdz 26. martam LIKTA (Latvijas Informācijas un Komunikācijas tehnoloģijas asociācija) sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju organizēs Eiropas Digitālo nedēļu Latvijā ar tiešsaistes pasākumu “Digitālā nedēļa 2021”. Tās ietvaros katru dienu notiks dažādi izglītojoši pasākumi, piemēram, par e-pakalpojumu izmantošanu, digitālo identitāti un drošību, jauniešu iespējām IKT jomā.

LIKTA un "Riga TechGirls" sadarbības ietvaros šogad tiks ieviesta arī speciāla “Platīna peles” balva par nozīmīgiem sasniegumiem sieviešu piesaistē tehnoloģiju jomai, kas tiek pasniegta ikgadējā LIKTA konferencē gada nogalē. Tādējādi abas organizācijas vēlas izcelt labākās iniciatīvas, uzņēmumus, iestādes un cilvēkus, kuri veicinājuši sieviešu iesaisti tehnoloģijās un ar savu piemēru varētu iedvesmot arī citus.

Parakstot sadarbības memorandu, "Riga TechGirls" un LIKTA apliecina, ka sieviešu iesaiste IKT jomā ir abpusēja prioritāte, un apņemas aktīvi veicināt sieviešu interesi un iesaisti tajā. Līdz ar to šogad un arī turpmāk tiks īstenotas vēl vairākas citas abu organizāciju kopīgas iniciatīvas un pasākumi, lai veicinātu sieviešu digitālās prasmes, iespējas iesaistīties tehnoloģiju nozares darba tirgū un potenciāli būt pašām arī tehnoloģiju radītājām, tostarp veidojot arī pašām savus jaunuzņēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!