Foto: Shutterstock
Sākoties mācību gadam un uzrodoties jauniem spēkiem profesionālajā jomā, iespējams, pavīd kāda apņemšanās par vēl jaunām un augstām virsotnēm, kuras vēlētos sasniegt. Protams, daudzi teiks, ka viņiem nav tam atbilstošās spējas, bet vai tomēr? Lūk, pazīmes, kas liecina – tu esi lieliska līdere, kam sekot vēlēsies visi!

Pozitīvisms

Kāds 2015. gadā veikts pētījums apstiprina to, ka laimīgajiem un pozitīvajiem daudz vairāk piemīt tās spējas, kas padara viņus par labiem komandas līderiem.

Tas noteikti skaidrojams ar to, ka pozitīvie spēj iedvesmot arī pārējo komandu, rodot daudz lielāku kopēju spēku un dzinuli.

Interesanti, ka šajā pētījumā atklājās, ka tieši pozitīvisms ir pat daudz svarīgāks nekā tas, ka cilvēks ir ekstraverts jeb sociāli aktīvs un uz āru vērsts. Tas gan nenozīmē, ka uzreiz nepieciešams mākslīgi radīt smaidu un smieties par katru joku.

Nepiemīt bailes no pārmaiņām

Jaunie biznesmeņi ir daudz efektīvāki un produktīvāki nekā vecākie kolēģi – tas atklāts kādā pētījumā, kuru veikuši Džeks Zengers un Džozefs Folkemens. Pētījumā analizēti 65 tūkstoši līderi.
Kāpēc tā? Kā izrādās, viņi daudz vieglāk pieņem dažādas pārmaiņas, jo pieredzes bagāžā vēl nav dažādu sūru piedzīvojumu, kas sagrautu optimistisko nākotni.

Tu esi diezgan garlaicīga

Tāpat "Business Insider" uzsver, ka labiem līderiem piemīt briedums un pieaugošo gars – viņi mēdz būt nosvērti, stabili un sapratīgi.

Jā, labākie vadītāji būs vairāk piezemēti, nekā trakulīgi un aizraujoši, tāpēc daudziem var šķist, ka šādas personības var būt arī nedaudz garlaicīgas, tomēr svarīgi saprast, ka šādi cilvēki ir jānovērtē.

Godīgums

Lai tu būtu laba līdere, tev jābūt arī godīgai un taisnīgai. Ja rīkosies neētiski, to noteikti ievēros citi un nevēlēsies vairs ar tevi sastrādāties.

Tomēr psihologs Trevis Bredberijs teic, ka ir vairāki "slazdi", kuros var iekrist un tas būtiski var ietekmēt nākotni. Viens no tiem – jebkurā situācijā nevajadzētu uzstājīgi reklamēt, ka esi uzmanības centrā, lielīt sevi. Tā vietā labāk vienmēr meklē veidus, kā būt labākai un uzklausīt citu komentārus. Vēl viena darbība, no kuras vajadzētu izvairīties, ir pārāk liela cenšanās padarīt darbus citu vietā – ļauj cilvēkiem darīt savu darbu un nejaucies tur, kur neviens tevi nav aicinājis.

Tu daudz strādā un esi apzinīga

Vairāku gadu garumā veiktie pētījumi apliecina, ka strādīgi un apzinīgi cilvēki ir labi līderi. Piemēram, 2002. gadā veiktais pētījums atklāja, ka ekstraverti un apzinīgi cilvēki pat ir vislabākā kombinācija, lai tevi patiešām novērtētu.

Nākotnes vīzija

Citā Zengera un Folkmena pētījumā atklājās, ka tieši tiem līderiem, kuri sevi atrod tādās jomās, kas prasa šķipsniņu radošuma, ir svarīgi, ka viņi redz gala rezultātu.

Tomēr tas ir vieglāk pasakāms, nekā izdarāms. Arī grāmatu autore Suzanna Beita atklāj, ka pie viņas bieži vien vēršas līderi ar grūtībām vizualizēt savu nākotni, kā arī to, kas ir svarīgs un aktuāls. Stratēģija, ko Beita vienmēr iesaka – neizplūst detaļās. Savu lielo ideju jāietērpj vien 25 vārdos, pasakot galveno – pašu ideju, iznākumu un labumu, ko no šī projekta varēsi gūt sev.

Cieņa

Pētījumā, kurā tika iekļauti 20 tūkstoši darbinieku visā pasaulē, atklājās, ka viena no svarīgākajām īpašībām, ir cieņa vienam pret otru. Pētījuma autore raksta, ka tie cilvēki, kuri jūtas tā, it kā vadītājs viņu respektētu, biežāk vēlas turpināt savu ceļu kopā ar viņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!