Foto: Shutterstock

9. jūnijā Veselības ministrija (VM) informēja, ka no 10. līdz 30. jūnijam ikvienam būs iespēja saņemt valsts apmaksātu Covid-19 testu. Šāds lēmums pieņemts, lai pēc ārkārtējās situācijas beigām, mazinoties ierobežojumiem, sabiedrībā būtu plaša testēšana, kas ļautu savlaicīgi atklāt iespējamu slimības uzliesmojumu. Taču 10. jūnijā, sazvanot ''Centrālo laboratoriju'', izrādās – testu iespējams veikt tikai tiem, kam bijis inficēšanās risks. Pēc tam, kad vērsāmies pie VM ar jautājumiem par radušos situāciju, saņēmām solījumu, ka tā nekavējoties tiks labota. Tāpat ministrija publicēja atvainošanos ikvienam, kas bija saņēmis atteikumu.

VM norādījusi, ka uz valsts apmaksāto Covid-19 testu iepriekš obligāti jāpiesakās, zvanot pa tālruni 8303 darba dienās laikā no pulksten 8 līdz 20. Klausot norādījumiem – 10. jūnijā īsi pēc pulksten 10 zvanījām uz norādīto tālruni, kur zvana sākumā balss ieraksts paziņo: ''Aptuvenais gaidīšanas laiks viena minūte,'' bet pēc ieraksta atskan mūzika. Diemžēl arī pēc piektās minūtes atbildi nesaņemam. Turpinot zvanīt ik pēc pusstundas, aptuveni četru stundu laikā ar astoto reizi izdodas sazvanīt ''Centrālo laboratoriju''.

Laboratorijas darbiniecei paužot vēlmi veikt valsts apmaksāto Covid-19 testu, saņemam atbildi: ''Viss nav precīzi izstāstīts. Mēs bez ārsta nosūtījuma varam pieņemt personas, kas ir bez simptomiem un pēdējo 14 dienu laikā ir uzturējušās ārvalstīs vai kurām ir aizdomas par inficēšanos ar Covid-19. Varam jūs arī pieņemt, ja jums ir saslimšanas simptomi.'' Šāda atbilde šķietami jebkurā varētu raisīt apjukumu, jo pieejamajā informācijā norādīts, ka testa veikšana būs pieejama ikvienam, tātad arī tiem, kam nav simptomu un nav bijis risks inficēties.

''Centrālās laboratorijas'' darbiniecei pārjautājot, vai tas nozīmē, ka pieejamā informācija ir neprecīza, viņa stāsta: ''Saistībā ar šo mēs vēl šodien saņēmām noteikumus par to, kādus pacientus varam uzņemt bez ārsta nosūtījuma. Tāpēc, jā, ja esat bijusi ārvalstīs pēdējo 14 dienu laikā, ir kontakts ar cilvēkiem, kas ir inficējušies, vai šobrīd slikti jūtaties, varam jūs pierakstīt bez ārsta nosūtījuma.''

Lai saņemtu skaidrojumu par atteikumu, kas ir pretrunā ar pieejamo informāciju, sazinājāmies ar VM komunikācijas speciālisti Annu Strapcāni, kura skaidro – laboratorijas darbiniekiem tikusi sniegta nekorekta informācija par testu veikšanu, tāpēc, iespējams, ir cilvēki, kas saņēma atteikumu testa veikšanai. Strapcāne norāda, ka laboratorijai šobrīd ir nodota korekta informācija, tāpēc turpmāk šādām situācijām nevajadzētu rasties. Kā arī pauž, ka VM savu sociālo tīklu kontos publicējusi atvainošanos par radušos situāciju, uzsver, ka testu iespējams veikt ikvienam, kurš to vēlas, un uzskaita faktorus, kurus pārdomāt pirms testam pieteikties. Tie ir:

  • Ja tev ir saslimšanas simptomi;
  • Ja nesen esi bijis ārzemēs;
  • Ja apmeklēji dažādus pasākumus un vietas, kur bija daudz cilvēku un nebija iespējams pilnībā ievērot piesardzības pasākumus.

Arī Veselības ministre Ilze Viņķele savā "Twitter" kontā raksta: ''Atvainojamies par organizatoriskām kļūdām un aicinām aktīvi izmantot valsts apmaksātas testēšanas iespēju.''


Savukārt par iespējām saņemt atbildi, zvanot uz 8303, laboratorijas ārste Jana Osīte norāda, ka dienas sākumā zvanu pieplūdums bijis ļoti liels, jo daudzi vēlas šo iespēju izmantot, tāpēc var būt situācija, kur kāds atbildi uz zvanu nesaņem. Viņa norāda, ka pēc pusdienlaika laboratorija saņem mazāk zvanu, tāpēc, zvanot tad, atbildi vajadzētu saņemt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!