Foto: Shutterstock
Produktivitāte, protams, nav vienā dienā apgūstama māksla, bet ir vairāki veidi, kā vismaz iet tās virzienā. Būt produktīvai nenozīmē strādāt bez atelpas, bet gan izdarīt lietas maksimāli efektīvi. Tas nenozīmē piepildīt savu darāmo lietu sarakstu pilnu ar bezjēdzīgiem uzdevumiem, bet gan izšķirot, kas no paveicamā ir patiešām būtisks.

Diemžēl nav tāda maģiskā veida kā nepārtraukti un vienmēr būt produktīvai, kā raksta "Womanitely" — tas nemaz nav iespējams vai vajadzīgs. Katrai no mums var būt pa sliktajām dienām, bet ar pozitīvu attieksmi un pāris viltībām mēs tiešām varam paveikt daudz vairāk.

Samazini plānošanai atvēlēto laiku

Pārāk liela koncentrēšanās un domāšana par paveicamajiem uzdevumiem patērē daudz laika un daudz enerģijas. Lai gan bieži vien lietas nav paveicamas bez plānošanas, ne vienmēr tai ir jābūt tik rūpīgai vai tik skrupulozai. Dažreiz tomēr būtu daudz vērtīgāk, ja patērēto laiku ieguldītu jau darīšanā, sāc darboties uzreiz, necenšoties rast atbildes uz visiem iespējamajiem jautājumiem pirms tam – ļaujies procesam un risini lietas "uz sitiena".

Koncentrēšanās uz pozitīvo

Kļūdīties ir tikai cilvēcīgi, un tas nenozīmē pasaules galu. Ja koncentrējamies uz negatīvo, ir lielāka iespēja, ka kaut kas patiešām arī noies greizi. Turklāt negatīva attieksme var novest pie lieka stresa, šaubām un nedrošības. Ja koncentrēsies uz pozitīvo, domāsi labas domas gan par pašu procesu, gan savām spējām – arī rezultāts būs labāks.

Nosvini mazās uzvaras

Lielie un milzīgie projekti nes vislielākos panākumus, bet bieži vien tie var šķist tāli, nepaveicami un neaizsniedzami. Centies, piemēram, nedēļā paveicamo uzdevumu sadalīt vairākos mazos uzdevumos, kuri paveicami, teiksim, pāris stundās. Kad mazais mini uzdevums paveikts, nosvini to ar kādu atpūtas vai kafijas pauzi, kādu saldumiņu vai desmit minūšu telefona sarunu ar draudzeni.
Ja pat mazajam un, šķietami, vieglajam uzdevumam sāk trūkt motivācijas, ir jāatrod veids, kas turpina tevi motivēt, piemēram, uzdevuma vēl sīkāka sadalīšana un sevis atalgošana ar kādu tik iepriecinošu pasākumu, kas piešķiru tev motivāciju strādāt cītīgāk un paveikt uzdevumu.

Negaidi iedvesmu

"Es nevaru izdarīt to un to, jo man nav iedvesmas." "Es to darīšu tad, kad man būs iedvesma." "Labāk to izdarīšu rītdien, jo tad man būs lielāka iedvesma." Tipiskas atrunas, lai atliktu dienā paredzētos uzdevumus uz vēlāku laiku. Tā vietā, lai gaidītu mistisko iedvesmu — rīkojies. Izslēdz internetu, televizoru, radio, novērs visus iespējamos traucēkļus un koncentrējies tikai un vienīgi uz paveicamo uzdevumu. Nemeklē aizbildinājumus, bet rīkojies, un iedvesma atnāks pati!

Necenties paveikt neiespējamo

Mēs neesam supervaroņi un, lai kā mēs censtos, nevaram visu paveikt vienas pašas. Pārstrādāšanās un pārcenšanās var novest pie zemas enerģijas, samazinātām koncentrēšanās spējām vai pat pie izdegšanas sindroma. Ja tev ir nepaveicams garš darbu saraksts, izšķiro, kuri jāpaveic uzreiz, bet kuri var pagaidīt un kurus iespējams vari deleģēt kādam citam. Nebaidies lūgt palīdzību!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!