Foto: Shutterstock
Neparedzamie laikapstākļi, gaismas trūkums, gada nogalei raksturīgais stress, steidzot pabeigt pēdējos darbus, dāvanu gādāšana tuviniekiem un citas raizes gluži likumsakarīgi var radīt nomāktību un dzīvesprieka trūkumu, neraugoties uz aizrautību par svētku tuvošanos.

Ja Ziemassvētku dziesmas, ko arvien biežāk dzirdam radio, kā arī plāni par gaidāmo brīvdienu pavadīšanu nebūt neuzlabo noskaņojumu, iepazīsties ar Theactivetimes.com apkopotajiem ieteikumiem, kā efektīvi mazināt ziemai raksturīgo grūtsirdību!

Rītos dodies ārpus mājas

Pat tad, ja izmanto iespēju strādāt attālināti, ņem vērā, ka labam noskaņojumam un enerģijai vitāli svarīga ir dienasgaisma. Tāpēc no rītiem būtu vēlams vismaz 30 līdz 40 minūtes pavadīt ārā, ideālā variantā, mērojot ceļu no mājām līdz darbam kājām, ja tas iespējams.

Savukārt, ja rīta cēlienu tomēr nākas pavadīt mājās, uzturies pēc iespējas gaišākās telpās, piemēram, ieturot brokastis un strādājot pie loga, iesaka eksperti.

Vairāk dienasgaismas

Dabiskā apgaismojuma un dienasgaismas pozitīvā ietekme uz veselību ir apstiprināta neskaitāmos pētījumos. Atvelc aizkarus vai žalūzijas un parūpējies, lai mājās vai birojā tā varētu pēc iespējas brīvāk ieplūst telpās!

Ja vēlies lielākas pārmaiņas, vari arī pārkrāsot telpu sienas gaišākās krāsās, tādējādi tām labāk atstarojot gaismu. Jāpiebilst, ka šādi uzlabosies ne tikai tavs noskaņojums, bet, iespējams, arī maciņa stāvoklis, tev saņemot mazāku elektrības rēķinu – vairāk dabiskās dienasgaismas ļaus vēlāk iedegt mākslīgo apgaismojumu telpās.

Ēd veselīgāk

Visticamāk, jau zini, ka ēdienam ir būtiska nozīme ne tikai mūsu fiziskās, bet arī garīgās labsajūtas nodrošināšanā. Ja ciet no nomāktības un enerģijas, kā arī dzīvesprieka trūkuma, izvēlies produktu, kuru sastāvā ir nevis augsts vienkāršo ogļhidrātu daudzums, bet nepiesātinātajām taukskābēm un olbaltumvielām bagātus produktus! Starp citu, vairāk par ēdienkarti laimīgam noskaņojumam vari izlasīt šeit!

Esi kustībā

Kā liecina Hārvarda Universitātē veikts pētījums, piecreiz nedēļā dodoties pastaigā vismaz 30 minūšu garumā vai trīsreiz nedēļā – stundas garumā, turklāt soļojot ātrā solī, efektīvi tiks mazināta nomāktība un pat vidēji smaga depresija. Ja ar fiziskajām aktivitātēm nodarbosies dienas gaišajā laikā, nevis apmeklēsi trenažieru zāli, lai soļotu vai skrietu uz trenažiera, to efekts būs krietni lielāks un jau drīz no nomāktības, grūtsirdības un īgnuma tavā ikdienā vairs nebūs ne miņas, apgalvo pētnieki.

Izej cilvēkos

Ikvienā mūsu dzīves jomā vitāli nozīmīgs ir līdzcilvēku atbalsts, iedrošinājums un klātbūtne. Šie elementi ir neiztrūkstošs lielums arī mūsu mentālās veselības nodrošināšanā, tāpēc, lai uzlabotu noskaņojumu, centies pēc iespējas biežāk tikties ar cilvēkiem, kuri tevī rada pozitīvas emocijas!

Tāpat mēģini pēc iespējas biežāk iziet sabiedrībā un dari to pat tad, ja kādā sestdienas vakarā esi attapusies bez kompānijas! Apmeklē kino, muzejus, izglītojošus seminārus, nodrošinies ar grāmatu un dodies uz tuvējo kafejnīcu! Iespēju iziet cilvēkos ir daudz!

Izplāno ceļojumu vai izbraukumu

Mēs visi zinām, cik patīkama ir brīvdienu vai, vēl labāk, ceļojumu gaidīšana. Nelaupi sev šo prieku un jau laikus saplāno ceļojumu pavasarī vai izbraukumu tepat pa Latviju vasarā atvaļinājuma laikā. Koncentrēšanās uz kaut ko pozitīvu un ikdienai neraksturīgu radīs aizrautību un vairos dzīvesprieku.

Sasildies

Kā liecina Britu Nacionālās veselības servisa (British National Health Service) dati, nomāktību veicina aukstums, saulesgaismas trūkums un laikapstākļu maiņas. Tāpēc, ja vien nedzīvo siltajās zemēs, kur vari baudīt karstumu un, laiku pa laikam, arī saules peldes, vismaz parūpējies, lai tev nesaltu! Gaidot pavasari, nevairies no siltām šallēm, cepurēm un svīteriem – gada aukstajā un tumšajā periodā tie būs tieši laikā!

Klausies mūziku

Ir zinātniski pierādīts, ka mūzikas klausīšanās un dziedāšana ievērojami uzlabo mūsu noskaņojumu. Klausoties skaņdarbus, tiek stimulētas abas smadzeņu puslodes, un, ja mūzika būs dzīvespriecīga, arī mūsu noskaņojums tai pielāgosies, mazinoties iespējamām skumjām, nomāktībai, īgnumam un citām negatīvām emocijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!