Ko dara proktologs jeb kolorektālais ķirurgs?

Konsultācijas laikā ārsts ievāc anamnēzi –visbiežāk uzdod jautājumus, kas saistīti ar pacienta sūdzībām, vēdera izejas traucējumiem, ēšanas ieradumiem, dzīvesveidu utt. Sievietēm būtisks faktors ir grūtniecība un to skaits. Piemēram, trīs reizes dzemdējušām mātēm ir lielāka varbūtība (līdz 80%), ka attīstīties starpenes funkcionālas saslimšanas. Pirms došanās pie ārsta vērts pārdomāt, vai subjektīvās izjūtās nav paradījušās pēdējo mēnešu laikā un nebaidīties ārstam jautāt. Tā kā dažam iešana pie ārsta proktologa rada lielu spriedzi un viņš aizmirst lielu daļu no tā, ko gribējis pavaicāt, ieteiktu iepriekš sarakstīt savus jautājumus uz papīra.


Proktologs vizītes laikā ne tikai uzklausīs, bet arī vizuāli izvērtēs starpeni un taisno zarnu. Pirmajā izmeklēšanas reizē vairumā gadījumu tiek veikta arī dziļāka apskate ar vienreiz lietojamu proktoloģisko spoguli. Jātzīst, ka šī procedūra nav sāpīga, jo tiek izmantots lubrikants, kas satur anestezējošu vielu. Parasti ārsts sāk ar anoskopiju, kad ar speciāla tubusa palīdzību tiek apskatīti 10 cm no anālā kanāla un taisnās zarnas sākuma daļas.
Tiek iegūta informācija par palielinātu hemoroidālo mezglu esamību, gļotādas veidojumiem – polipi, kas var dot asiņošanu, anālā kanāla plaisa utt.. Ja ar anoskopiju patoloģiju neatklāj, tad tiek pielietota rektoromanoskopija, ko uzskata par Zelta standarta izmeklējumu.

Rektoromanoskopija ir ļoti informatīva – var apskatīt līdz 30 cm bīstamo onkoloģisko zonu, kas sākas pēc taisnās zarnas – S veida zarnu, kurā bieži lokalizējas audzēji. Ja arī šī metode patoloģiju neatklāj, tad pēc vizītes vajadzīgi arī papildus izmeklējumi (irigoskopija, fibrokolonoskopija, kolona tranzīta laika izvērtējums, defekogrāfija, taisnās zarnas un starpenes ultrasonoskopija), kā arī citu speciālistu, piemēram, gastroenterologa konsultācija. Tādēļ jāsecina, ka pilnas diagnozes uzstādīšanai pie proktologa būs nepieciešamas vismaz divas- trīs vizītes.


Klienti par proktoloģiskām problēmām tiek konsultēti šādās "Veselības centrs 4" filiālēs un grupas uzņēmumos:

Uzzini vairāk:

20 550 550 (Darba dienās no 9:00 – līdz 17:00),

akcijas@vc4.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!