Foto: Publicitātes foto
Gēni ietekmē katra cilvēka dzīvi – veselību, izskatu un pat uzvedību. Kādās dzīves situācijās ieteicams veikt DNS testus un uzzināt vairāk par savu iedzimtību?

DNS testi veselības sardzē

Zinātnieki ir atklājuši desmitiem tūkstošu DNS variāciju, kas var ietekmēt cilvēka veselību. Lielākajai daļai no šīm variācijām ietekme ir neliela, bieži vien nozīmīga tā ir tikai tad, ja mutācijas ir noteiktā kombinācijā vairākos gēnos. Vienlaikus ikviena veselību ietekmē vides faktori un dzīvesveids, tāpēc iedzimtības loma vienmēr ir rūpīgi jāizvērtē. Taču ir arī zinātniski pierādīts, ka vairākas atsevišķu gēnu mutācijas vai izmaiņas var atstāt būtisku ietekmi uz veselību vai palielināt risku saslimt ar kādu slimību. Šīs mutācijas ir iespējams noteikt, veicot medicīniskos DNS testus.

Medicīnā DNS testus izmanto dažādu ģenētisku slimību diagnostikai vai saslimšanas riska noteikšanai. Ar DNS testu palīdzību var noteikt, piemēram, trombofīlijas, celiakijas, dažu onkoloģisku slimību klātbūtni vai saslimšanas risku. Uzzinot, vai genotipā ir kādas mutācijas, kas paaugstina risku saslimt ar konkrētu slimību, kopā ar savu ārstu var izvēlēties vispiemērotāko taktiku, kā sekot līdzi veselības rādītājiem, lai šī slimība neattīstās. Ja iedzimtā slimība jau attīstījusies, bet tiek precīzi diagnosticēta, tās gaitu var veiksmīgāk kontrolēt.

Daudzām iedzimtām slimībām, kad ar DNS testa palīdzību tās diagnosticētas, var novērst traucējošos simptomus, mainot dzīvesveidu. Tas attiecas uz laktozes nepanesību, hemohromatozi, žilbēra sindromu.

DNS testu valsts apmaksā ar ārsta-speciālista nosūtījumu, bet tos ir iespējams veikt arī pēc savas iniciatīvas. Taču pirms veikt kādus medicīniskos DNS testus, vispirms vajadzētu konsultēties ar ārstu. Ir būtiski, lai visu medicīnisko DNS testu rezultātus interpretētu zinoši speciālisti. DNS analīzēm visbiežāk izmantotais paraugs ir siekalu uztriepe, tāpēc šādi testi ir vienkārši un nesāpīgi. Gandrīz visus DNS testus iespējams veikt attālināti, pasūtot tos Ģenētikas laboratorijas GenEra eveikalā.

Ģenētiskā testēšana grūtniecības laikā

Bērna veselība topošajiem vecākiem ir svarīgāka par visu, tāpēc liela loma DNS testiem ir grūtniecības periodā. Ar DNS testu palīdzību var neinvazīvi (mazulim un mātei drošā veidā) pārbaudīt, vai topošajam mazulim nav nekādu risku ģenētiskām saslimšanām. Ar neinvazīvā prenatālā testa (NIPT) "Panorama" palīdzību tiek noteiktas dažādas ar hromosomu izmaiņām saistītas pataloģijas, no kurām topošie vecāki visvairāk dzirdējuši par Dauna sindromu. Ar DNS testa palīdzību jau no 10. grūtniecības nedēļas var precīzi noteikt arī bērniņa dzimumu. Vairāk par grūtniecības laika testiem šeit.

Dažas gēnu mutācijas neietekmē pieauguša cilvēka veselību, bet var ietekmēt viņa bērnu veselību. Tās dēvē par recesīvām gēnu mutācijām, kas izraisa slimības sākšanos tikai tad, ja tiek mantotas no abiem vecākiem. Ar ģenētiskās testēšanas palīdzību var noteikt mutācijas nesēja statusu, kas palīdz droši plānot bērnus, izvairoties no retām un smagām slimībām. Parasti šos DNS testus veic tad, ja ģimenē iepriekš bijusi kāda ģenētiska saslimšana.

Unikāls DNS tests svara korekcijai

Ģenētikas laboratorija "GenEra" piedāvā unikālu uztura DNS testu, kura rezultāti ir pamatoti un apstiprināti vairākos pētījumos, ņemot vērā vielmaiņā iesaistīto gēnu nozīmi svara korekcijā. Šis DNS tests tiek piedāvāts kopā ar individuāli izstrādātu uztura un fizisko aktivitāšu programmu. Mūsu uztura specialistes Kristīnes Sekaces ieteikumi katram palīdzēs uzlabot veselību ilgtermiņā. Lai arī veselīgi veicot svara korekciju, rezultāti nav ātri, šāda pieeja palīdz normalizēt savaru ilgtermiņā! Vairāk par testu šeit.

Radniecības noteikšanas testi

Mūsu zināšanas DNS radniecības testu veikšanā var palīdzēt sakārtot privāto un ģimenes dzīvi. Daudzus gadus Ģenētikas laboratorija "GenEra" ir populārākā laboratorija Latvijā, kurā iedzīvotāji privāti un anonīmi veic dažādus radniecības noteikšanas testus. Esam vienīgā laboratorija Latvijā, kur var privāti veikt paternitātes DNS testus, kas būs tiesu eksperta apstiprināti un izmantojami juridisku jautājumu risināšanai.

Bet ne vienmēr radniecības noteikšana saistāma ar tiesu darbiem – bieži vien dažādas pakāpes radniecību cilvēki vēlas noteikt, pētot savu dzimtas koku.

DNS testi suņiem un kaķiem

Ģenētikas laboratorija "GenEra" ir vienīgā specializētā laboratorija Latvijā, kas piedāvā DNS testus suņiem un kaķiem. Testēšanu veicam uz vietas laboratorijā. Vairāk šeit.

DNS testus suņiem un kaķiem visbiežāk veic mājdzīvnieku audzētāji, kas piedalās kādas šķirnes ciltsdarbā. Tad ir īpaši svarīgi, lai šķirnes pārstāvji būtu veseli vairākās paaudzēs. Arī dzīvnieki var būt nēsātāji dažādām gēnu mutācijām, kuru ietekme, sapārojot divus šādus dzīvniekus, var izpausties pēcnācējos. Lai gūtu pārliecību par pēcnācēju veselību, dzīvniekus jātestē jau pirms pārošanas. Ar DNS testu palīdzību var prognozēt arī mājdzīvnieka apmatojuma izskatu.

Arī pirms mājdzīvnieka iegādāšanās nākamais saimnieks var veikt tam DNS testus, lai pārliecinātos, ka nebūs problēmu ar iedzimtām slimībām.

"GenEra" – tikai pamatoti DNS testi

Ģenētikas laboratorija "GenEra" jau 20 gadus specializējas molekulārās ģenētikas jeb DNS testēšanas jomā. Piedāvājam lielāko daļu pasaulē pieejamo DNS testu, bet – tikai zinātniski pamatotos un noderīgos.

Ir daudz DNS testu, kas tiek plaši popularizēti, bet testu rezultāti var izrādīties nebūtiski. Pirms akceptēt kādu vilinošu piedāvājumu, kas sola atrisināt daudzas dzīves problēmas, ieteicams izpētīt, kādi būs reālie ieguvumi.

Esam starptautiski akreditēta laboratorija, piedalāmies zinātniskos pētījumos un uzņemamies pilnu atbildību par klientu datu drošību. Ģenētikas laboratorijas "GenEra" komanda strādā, balstoties vērtībās: ZINĀT, PALĪDZĒT UN DZĪVOT. Vairāk šeit.

"GenEra" ir reģistrēta LR Veselības ministrijas Veselības inspekcijas ārstniecības iestāžu reģistrā ar numuru 019268301. No 2014. gada laboratorija ir akreditēta pēc LVS EN ISO 15189:2013 standarta prasībām "No cilvēka iegūta materiāla molekulāri bioloģiskā testēšana" sfērā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!