Foto: Publicitātes attēli
Mēs iemācāmies sadzīvot ar saviem trūkumiem un ar laiku tos pat neievērojam. Tomēr nelīdzeni zobi ir defekts, kura radītais diskomforts var pavadīt mūs visu dzīvi. „Daži cilvēki izvairās no smaidīšanas, citi — smejas un pat runā, ar roku piesedzot muti. Kaut arī modernā progresīvā ortodontija spēj piedāvāt dažādus ārstēšanas veidus, lielākā daļa pieaugušo joprojām neuzdrošinās meklēt risinājumus, " atzīmē zobārsts - ortodonts Igors Gribaļskis.

Izlīdzināt zobus nekad nav par vēlu

Reti kuram cilvēkam ir patiešām taisni zobi (bez papildu ortodontiskās iejaukšanās). „Divām trešdaļām vai pat trijām ceturtdaļām pacientu ir lielāki vai mazāki defekti," atklāj ortodonts. Bet diskomfortu izjūt pat tie, kuriem ir neliela zobu rindas novirze, piemēram, viens izvirzījies zobs.

Tomēr cilvēki visbiežāk mēģina šo problēmu slēpt, nevis risināt. „Lielākā daļa pacientu uzskata, ka gados vecākiem cilvēkiem to darīt jau ir par vēlu. Daži pat uzskata, ka, ja ir izveidota ģimene, pasaulē laisti bērni, tad tas vairs nav svarīgi... Šāda attieksme ir kļūdaina," iedrošina Dr.Gribaļskis.

Ideālam neatbilstošs smaids var būt ne tikai psiholoģisku, bet arī stomatoloģisku problēmu cēlonis. „Ja ir nepareizs sakodiens un zobi izvietoti pārāk cieši, tos ir grūtāk iztīrīt, it īpaši zobu starpas. Tā rezultātā rodas pigmentācija, uz virsmām krājas aplikums, zobakmens, veidojas kaula kabatas. Zobi ātrāk bojājas, tos ir jālabo, jāprotezē un jātērē daudz naudas ārstēšanai," problēmām uzmanību pievērš ārsts.

Lai izvairītos no stomatoloģiskām slimībām un problēmām, zobus ieteicams izlīdzināt, neatkarīgi no vecuma. „Izlīdzinoties smaidam, uzlabojas ne tikai zobu stāvoklis, mutes dobuma higiēna, bet arī pašsajūta — cilvēks mazāk sevi ierobežo, vairāk priecājas par dzīvi," ar pieredzi dalās ortodonts.

Ārstēšana var būt nemanāma

Gribaļskis atklāj, ka otrs svarīgs iemesls, kāpēc daļa pieaugušo nevēlas taisnot zobus, ir estētiskās prasības. „Pieauguši cilvēki negrib likt platītes, metāla breketes, proti, nevēlas, lai ārstēšana būtu redzama. Taču šodien ir alternatīvas, kas ļauj izvēlēties teju nemanāmu ārstēšanu," stāsta ārsts.

Caurspīdīgas kapes ir moderna ortodontiskā tehnoloģija, kas ļauj maigi, diskrēti un efektīvi iztaisnot šķībus zobus. Šī ārstēšanas metode ir attīstīta un pasaulē tiek lietota jau vairāk kā 20 gadus. Latvijā tā ir pieejama vien dažus gadus, tādēļ mūsu pacienti, uzzinot, ka varēs iztikt bez breketēm, ir patīkami pārsteigti," apgalvo ortodonts.

Kapes, atšķirībā no ierastajiem ortodontiskās ārstēšanas līdzekļiem, daudz elastīgāk ļauj plānot un ietaupa jūsu vizīšu laiku pie ārstējošā speciālista. Vizītes ir īslaicīgākas, retākas un var tikt ērti saskaņotas ar jūsu ceļošanas grafikiem.

„Vēl viena šīs ortodontiskās tehnoloģijas priekšrocība ir iespēja iepriekš izplānot ārstēšanas gaitu. Mēs varam diezgan precīzi noteikt pacientam nepieciešamo vizīšu skaitu un ārstēšanas ilgumu. Tas ir līdzīgi kā būvējot māju: ir precīzs projekts un zināms gala rezultāts," Gribaļskis raksturo ārstēšanas priekšrocības.

Mainīt ieradumus nevajadzēs

Ortodonts ir novērojis, ka daļa cilvēku, kuriem būtu jātaisno zobi, baidās, ka būs jāmaina savi ieradumi, it īpaši uzturs un zobu kopšana.

„Tiem, kuri nēsā metāla breketes, tiešām būs jāizvēlas mīkstāks ēdiens, jādomā par to, kā košļāt. Lietojot kapes, šādu problēmu nav. Var ēst visus ierastos produktus, jo ēšanas laikā kapes tiek izņemtas," stāsta Gribaļskis.

Tādi pat principi darbojas arī ikdienas mutes dobuma kopšanā: „Zobu tīrīšana ir ieraduma lieta. Lietojot kapes, nekas nemainās, jo tās izņem un tīra zobus kā ierasts ar zobu birsti un zobu diegu. Nav vajadzīgas nekādas īpašas pastas vai speciāli līdzekļi." Vienīgais, kas mainās ārstēšanās laikā, ir uzskats par zobu veselību un profilaksi. „Tā kā būtisks ortodontiskās ārstēšanas nosacījums ir rūpīgi kopti zobi un labi zobu tīrīšanas paradumi, cilvēkiem, kuri iegulda līdzekļus zobu labošanā un iemācās tos kopt, nākotnē būs daudz mazāk stomatoloģisko problēmu," komentē zobārsts - ortodonts.

Skaists smaids pozitīvi ietekmē arī emocionālo pašsajūtu: „Protams, cilvēks, kurš vairs nebaidās smaidīt, dara to daudz biežāk!" secina Dr.Igors Gribaļskis.

Dr. IGOR GRIBALSKY ortodontijas kabinets atrodas Slokas ielā 59. Pacientu pieraksta tālruņu numuri: +371 25461000 vai +371 25757143.

Mājas lapa: Drgribalsky.com, FB: facebook.com/drigorgribalsky

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!