Foto: Pexels.com, Nataliya Vaitkevich
Pasaules Veselības organizācija (PVO) paudusi, ka diabēts ir sasniedzis epidēmijas apmērus – katras desmit sekundes pasaulē kāds mirst no diabēta izraisītām veselības problēmām. Statistika neiepriecina arī Latvijā – arvien pieaug saslimšana ar 2. tipa cukura diabētu, kas tiek dēvēts par mūsdienu dzīvesstila slimību. "Euroaptieka" farmaceite Zane Melberga skaidro, kāpēc diabēts ir bīstams un ar kādiem izaicinājumiem saskaras diabēta pacienti.

Kas ir 1. un 2. tipa diabēts?

Cukura diabēts ir hroniska vielmaiņas slimība, kam raksturīgs paaugstināts cukura (glikozes) līmenis asinīs un ar to saistītie veselības traucējumi. 1. tipa cukura diabēta gadījumā organisms pats nespēj ražot insulīnu – slimība parasti izpaužas agri un nav atkarīga no dzīvesveida, ieradumiem. Taču 2. tipa cukura diabēts parādās vēlāk un visbiežāk ir neveselīga dzīvesveida sekas – insulīns organismā tiek ražots nepietiekami un šūnām ir izmainīta spēja uzņemt glikozi.

Farmaceite norāda, ka saslimšana ar diabētu saistāma arī ar zināšanu trūkumu, kas savukārt noved pie neregulāras diagnostikas. Piemēram, 2. tipa diabēts attīstās lēnām un var noritēt bez pamanāmiem simptomiem, tāpēc, ja pat nav sūdzību par pašsajūtu, cukura līmeni asinīs nepieciešams pārbaudīt vismaz reizi gadā, mērījumu rezultātus apspriežot ar ģimenes ārstu vai farmaceitu.

Kāpēc diabēts ir bīstams?

Pieaugušajiem ar cukura diabētu ir divas līdz trīs reizes augstāks infarkta un insulta risks. Šiem slimniekiem ir traucēta asinsrite kājās – lielo un mazo asinsvadu bojājumi, kā arī perifēra neiropātija jeb nervu galu bojājumi, kādēļ ir lielāka iespējamība veidoties nedzīstošām brūcēm, kas pārvēršas čūlās un tā sauktajās diabētiskajās pēdās. Cukura diabēts ir arī viens no galvenajiem nieru mazspējas cēloņiem.

Ar kādām grūtībām saskaras diabēta pacienti?

"Euroaptieka" farmaceite skaidro, ka diabēts ir ne tikai slimība, bet arī dzīvesveids, kuram jāpielāgojas un kas pieprasa veselīgu uzturu un fiziskas aktivitātes. Cilvēkam jāmācās sadzīvot ar diabētu, izprotot uz šķīvja uzliktā un apēstā ēdiena sakarību ar glikometra rādījumu, lai turpmāk varētu izvairīties no krasām cukura līmeņa svārstībām un līdz ar to arī slimības komplikāciju draudiem. Katru reizi, kad nolemts mainīt dzīves ierasto kārtību – palielināt fizisko vai darba slodzi, krasi izmainīt ēdienkarti u.tml., tas jādara vienlaikus ar cukura līmeņa asinīs mērījumiem, konstatējot tā ietekmi uz slimības norisi. Ārsts pēc paškontroles mērījumiem noteiks nepieciešamās izmaiņas medikamentu devās, diētā un fiziskās slodzes režīmā.

Sarežģījumus ikdienā sagādā arī tas, ka diabēta pacientiem regulāri jāseko līdzi ēdienu izvēlei un porcijas izmēriem, jo cilvēkiem ar cukura diabētu ir jāzina uzņemto ogļhidrātu daudzums, kas organismā sašķeļoties, palielina glikozes daudzumu asinīs, līdz ar to, pacientam regulāri jāseko līdzi, vai tas nepārsniedz normu. Sarežģītāk var būt reizēs, kad paredzētas maltītes ārpus mājas vai dodoties ciemos.

Visai bieži diabēta pacientiem var nākties saskarties arī ar artēriju sašaurināšanos vai asinsrites pasliktināšanos pēdās un kāju lejasdaļā, kas var izraisīt diabētisko pēdu un sausu ādu. Tās pazīmes visbiežāk tiek novērotas nakts laikā, kad cilvēks izjūt spēcīgu dedzināšanu un/vai durstošu sajūtu tieši pēdās. Ikdienā pazīmes var novērot, ja jūtamas sāpes tieši pēdās, pēdu āda kļūst nejutīga vai ir izteiktas temperatūras izmaiņas tajās. Pēdu āda pamazām kļūst nejutīgāka, pacients bieži vien nepamana dažādu tulznu, brūču vai citu traumu sekas.

Diabēta pacientiem lielu morālu atbalstu var sniegt farmaceits, kas konsultēs, ja radušās bažas par medikamentu devas daudzumu, kosmētiskiem līdzekļiem diabētiskai pēdai, kā par citiem jautājumiem.

Kas obligāti jāņem vērā diabēta pacientiem?

1. Saldumu vietā dod priekšroku produktiem no gimnēma auga

Papildus pilnvērtīgam uzturam, lai mazāk gribētos saldumus un arī nerastos vēlme ar tiem našķēties, ieteicams izmantot produktus no gimnēma auga. Aptiekās var atrast tēju GlucosCare* (sastāvā 40% zaļās tējas un 60% gimnēma auga ekstrakta). Iedzerot šo tēju, garšas kārpiņas tiek piepildītas, līdz ar to samazināsies vai pat vispār zudīs vēlme pēc konfektēm un saldajiem desertiem. Šī tēja ir piemērota ne tikai diabēta pacientiem, bet arī saldumu mīļotājiem, kas rūpējas par savu svaru.

2. Izvēlies alternatīvu cukuru

Cilvēkiem, kas vēlas ierobežot cukura patēriņu ikdienā, tostarp diabēta pacientiem, kuriem ikdienā nepieciešams sekot līdzi patērētā cukura daudzumam, ieteicams izvēlēties saldinātājus. Piemēram, saldinātājs Canderel* pieejams gan tablešu, gan pulvera formā, kas ir aptuveni 200 reižu saldāki, nekā cukurs, tādēļ pietiek vien ar nelielu daudzumu, lai dabūtu vēlamo saldumu. To iespējams pievienot gan pie tējas un kafijas, gan izmantot kulinārijā – pie aukstajiem un karstajiem ēdieniem. Atšķirībā no cukura, tiem nepieciešams tikai neliels daudzums, lai iegūtu tikpat saldu garšu kā ar cukuru, tikai ar daudz mazāku kaloriju skaitu. Aptiekās kopumā pieejams ļoti plašs saldinātāju klāsts – gan klasiskais Canderel*, gan Canderel Stevia*.

3. Kop pēdas savlaicīgi

Cukura diabēts ir slimība, kas ļoti daudz ko maina organismā, tajā skaitā – arī ādā. Sakarā ar to, ka tiek traucēta ādas barjerfunkcija ādas epidermas slānī, sākas dažādas ādas problēmas. Šajā gadījumā īpaši sausas mēdz būt pēdas – tajās veidojas mikroplaisiņas, kas nekopjot ādu paliek lielākas, tās slikti dzīst, var sākt strutot, tādēļ par pēdām nepieciešams rūpēties jau savlaicīgi. "Euroaptieka" farmaceite norāda, ka svarīgi uzturēt pēdu ādu mīkstu un gludu. Pēdas jāmazgā regulāri un vismaz reizi dienā jāapstrādā ar speciālu krēmu, ieteicams tādu, kas ir pret ādas sabiezējumiem, tulznām un varžacīm kā SVR krēms XERIAL 50, kas sadziedēs pēdu ādu septiņās dienās un neradīs taukainu sajūtu. Farmaceite norāda, ka šī krēma sastāvā ir UREA urīnviela 50%, kas paredzēta tieši ļoti sausai un bojātai ādai, tādēļ krēmu ir ieteicams lietot periodiski, lai pēdu āda nepierastu pie vielas un tās iedarbība nemazinātos

4. Rūpējies par brūcēm atbilstoši

Cilvēkiem ar cukura diabētu viena no slimības komplikācijām ir lēnāk dzīstošas brūces, tādēļ skrāpējumiem, iegriezumiem, apdegumiem un applaucējumiem jāpievērš īpaša uzmanība, lai sākotnēji nelielais ādas bojājums nepārvērstos lielākā un grūti dziedējamā. Lai veicinātu brūču dzīšanu, to kopšanā ieteicams izmantot Farmactive Silver Spray – pirmās palīdzības aerosols mājas aptieciņā, kas satur koloidālu sudrabu un hialuronskābes nātrija sāli, kam piemīt antibakteriāls efekts, kas novērš baktēriju iekļūšanu brūcē, kā arī mitrina brūci un veicina reģenerācijas procesus, saīsina dzīšanas laiku un novērš rētu veidošanos. Aerosolu iespējams lietot arī tad, ja pirkstu starpas skārusi ādas sēnīte.

5. Izvēlies piemērotus vitamīnus

Diabēta pacientiem nepieciešams pievērst uzmanību arī tam, vai ikdienā tiek uzņemti nepieciešamie vitamīni, kuru sastāvā ir biotīns, kas palīdz nodrošināt normālu makroelementu vielmaiņu. Tāpat ikdienā nepieciešams uzņemt arī hromu, kas palīdz nodrošināt normālu makroelementu vielmaiņu un saglabāt normālu glikozes līmeni asinīs. Līdzīgi ir ar cinku – tas palīdz nodrošināt normālu ogļhidrātu un makroelementu vielmaiņu. Farmaceite norāda, ka visi iepriekš norādītie vitamīni, tostarp vitamīni C, A, B12, kas veicina arī normālu imūnsistēmas darbību diabēta pacientiem, ir atrodami vienā vitamīnu kompleksā – Diabetiker Vitamine*.

Par "Euroaptieka"

Aptieku tīkls "Euroaptieka" ir zāļu mazumtirdzniecības uzņēmums. Latvijā darbojas 56 "Euroaptieka" aptiekas 18 apdzīvotās vietās visā valstī. "Euroaptiekas" zīmols pieder uzņēmumam "Euroapotheca", kam kopumā ir vairāk nekā 600 aptieku Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā un Zviedrijā. "Euroaptieka" Latvijā darbojas kopš 2001. gada.

* Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!