Vēzis ir ārstējama slimība, ja to atklāj un ārstē savlaicīgi!

Ja vēderā kaut kas sāp, pūš, dedzina vai ir problēmas ar vēdera izeju, izvēlies saudzīgu izmeklēšanu Medicīnas sabiedrībā ARS ar visjaunāko aparatūru pasaulē. Par tās unikālajām iespējām stāsta gastroenterologs, endoskopists Dr. Sabri Abdul Massih.

Vienīgā Latvijā

Šobrīd Medicīnas sabiedrībā ARS gremošanas trakta izmeklējumus veicam ar jaunākās paaudzes videoendoskopijas iekārtu pasaulē Olympus EVIS EXERA III, šobrīd tā ir vienīgā Latvijā. Jāatzīst, ka japāņu modernās tehnoloģijas, tieši optiskie - digitālie risinājumi ir radījuši pamatīgu apvērsumu endoskopiskajā izmeklēšanā. Lūk, viens labi uzskatāms piemērs:

Apskaties pats un novērtē atšķirības!

a) Tā izskatās kuņģa gļotādas kapilāru tīklojums parastā videokameras lampiņas apgaismojumā.
b) Tā pati gļotāda, tikai tā ir izgaismota ar Olympus EVIS EXERA III speciālajiem NBI gaismas filtriem, kas uzskatāmi parāda atšķirības starp veseliem un patoloģiskiem audiem.

Gudrāko prātu kopdarbs 

Olympus EVIS EXERA III iekārtu ir radījuši Olympus tehnoloģiju pētnieki, sadarbībā ar pasaules vadošajiem ārstiem gastroenteroloģijā un endoskopijā. Tā piedāvā unikālas, līdz šim nebijušas diagnostikas iespējas gastroskopijā un kolonoskopijā, kam ir būtiska nozīme dažādu gremošanas trakta slimību un jaunveidojumu agrīnā atklāšanā un ārstēšanā.

Tehnoloģiju iespējas

  • Izcila HDTV tehnoloģija, ar kuras palīdzību var iegūt augstas izšķirtspējas digitālus attēlus, kas ļauj novērtēt visniecīgākās izmaiņas gļotādas struktūrā un noteikt precīzu diagnozi.
  • Līdz šim nevienam endoskopam tādas iespējas nav bijis, bet tagad neiespējami tuvā attālumā (dual focus)- 2 mm no gļotādas sieniņas var kvalitatīvi apskatīt audus. Tas ir gluži kā mikroskops ārsta rokās, kas ļauj detalizēti novērtēt izmaiņas.    
  • Kuņģa - zarnu trakta gļotādu var apskatīt speciāli uzlabotā gaismas filtru režīmā (NBI - Narrow Band Imaging), kas dod divreiz spilgtāku gaismu un vairākas reizes palielina izšķirtspēju, tādējādi uzskatāmi ļauj izvērtēt kapilāru tīklojumu un atšķirt patoloģiskus audus no normāliem jau pašā slimības sākumā.  
  • Procedūras laikā attēlus var vairākkārt palielināt- līdz pat šūnu līmenim. Turklāt ir radītas plašas attēlu dokumentēšanas un salīdzināšanas iespējas.
  • Ir būtiski uzlabota videoendoskopa vadības sistēma, tas atvieglo procedūras norisi gan ārstam, gan pacientam un ļauj būtiski samazināt kolonoskopijas izmeklējuma laiku un anestēzijas daudzumu tās laikā. 
  • Kolonoskopijas izmeklējums ir padarīts ievērojami saudzīgāk nekā agrāk, jo ir būtiski uzlabota endoskopa ievadāmā daļa (RIT - Responsive Insertion Technology), ļaujot būtiski samazināt anestēzijas daudzumu procedūras laikā. Ar RIT ievērojami vieglāk var veikt izmeklējumus pacientiem, kuriem ir gara, izlocīta, fiksēta resnā zarna (pēc vēdera dobuma un ginekoloģiskām operācijām vai iedzimtām zarnu īpatnībām).
  • Papildus ekstra kolonoskopijai - plašāka redzamības zona: pateicoties 140 ° platleņķa redzeslaukam, ir vieglāk novērtēt resnās un taisnās zarnas gļotādu, praktiski nepieļaujot iespēju palaist garām jebkuras patoloģiskas izmaiņas, un ļauj precīzāk noteikt diagnozi.

Kur to izmanto?

GASTROSKOPIJA jeb augšējā endoskopija

Tā ir barības vada, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas izmeklēšana. Šī ir precīzākā metode agrīnai kuņģa - zarnu trakta diagnostikai un ārstēšanai.

Kā tas notiek: procedūras laikā caur pacienta muti gremošanas sistēmā tiek ievadīta optiska ierīce - lokana caurulīte, kurai galā ir miniatūra videokamera un lampiņa, kas ļauj monitorā detalizēti apskatīt barības vada, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas gļotādu. Ja nepieciešams detalizēti izvērtēt kādu konkrētu vietu, attēlu var vairākkārt palielināt līdz pat šūnu līmenim. Ja nepieciešams kādu konkrētu vietu apskatīt sīkāk, attēlu, iespējams, vairākkārt palielināt un izgaismot, izmantojot NBI gaismas filtru režīmu.

Noderīga ziņa: lai novērstu un mazinātu jebkādu diskomfortu vai baiļu sajūtu, augšējo endoskopiju ir iespējams veikt vieglā narkozē un, pateicoties, endoskopa vadāmībai, pēc vispārējās narkozes, kas prasa arī  papildus izdevumus, nav nekādas vajadzības. 

Lielie plusi: vienlaikus var veikt gan diagnostiskas, gan medicīniskas manipulācijas, piemēram, noņemt polipus, ārstēt asiņojošu čūlu, veikt biopsiju - paņemt gļotādas audu paraugus, lai izvērtētu audzēju risku.  

Gastroskopiju veic, ja ir:

  • dedzināšana kuņģī un barības vadā;
  • rīšanas traucējumi un sāpes kuņģī;
  • sāpes vē­dera augšdaļā,
  • vemšana ar asi­ņu piejaukumu,
  • aizdomas par čūlu,
  • aizdomas par audzēju attīstības risku,
  • jāveic apskate pēc čūlas ārstēšanas,
  • dzelzs deficīta anēmija (mazasinība), kas rada aizdomas par iespēja­mu asiņošanu kuņģī vai celiakiju,
  • asiņošana no kuņģa - zarnu trakta,
  • paaugstināts kuņģa vēža risks, piemēram, smēķētājiem, ja kādam radiniekam ģimenē bijis kuņģa audzējs u.tml.

Svarīgi: cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma ieteicams veikt gastroskopiju arī tad, ja nekādu sūdzību nav, lai profilakses nolūkā pārliecinātos, ka nav patoloģisku izmaiņu barības vadā, kuņģī un divpadsmitpirkstu zarnā (īpaši tad, ja šāds izmeklējums līdz šim nekad nav veikts).

KOLONOSKOPIJA jeb apakšējā endoskopija

Resnās un taisnās zarnas izmeklēšana.

Svarīgi: izmeklē­jumu ieteicams profilaktiski veikt ikvienam, kurš sasniedzis 50 gadu vecumu, lai izvairītos no patoloģiskām izmaiņām un ļaundabīgo resnās zarnas audzēju riska, jo statistika liecina par šokējošu to progresu. Ja ir pozitīvi slēpto asiņu testa rezultāti fēcēs, šis izmeklējums ir iekļauts valsts apmaksātajā skrīninga programmā.

Īpaši svarīgi: ja ģimenes anamnēzē radiniekiem ir bijis resnās zarnas audzējs vai polipi, arī tad nepieciešams profilakses nolūkos veikt  kolonoskopiju.

Kolonoskopiju veic, ja:

  • ir vēdera izejas traucējumi - hroniski vai pēkšņi aizcietējumi vai biežas caurejas,
  • vēdera izeja ir ar redzamu asins piejaukumu vai analīzēs atrastas slēptās asinis,
  • neskaidra dzelzs deficīta anēmija,
  • neskaidra asiņošana no kuņģa-zarnu trakta,
  • pastāvīga vēdera pūšanās, sāpes vēdera dobuma lejas daļā,
  • ģimenē kādam bijis resnās zarnas vēzis;
  • ārsts diagnosticē hemoroīdus vai polipus, jo ir nepie­ciešams pārliecināties, vai aiz šīm problēmām nav slēpts zarnu audzējs un citas patoloģiskas izmaiņas.

Kā tas notiek: caur anālo atveri ievada lokanu caurulīti, kuras galā ir ierīkota miniatūra videokamera un lampiņa. Endoskopa optisko ierīču augstā izšķirtspēja un vadīšanas tehnoloģiju uzlabojumi ir galvenie faktori, kas palīdz ārstam kvalitatīvi novērtēt resnās un taisnās zarnas gļotādu, un praktiski nepieļauj iespēju palaist garām jebkuras patoloģiskas izmaiņas. Jaunajam kolonoskopam ir būtiski uzlabota endoskopa ievadāmā daļa, tāpēc izmek­lējums ir ļoti saudzīgs.

Zināšanai: procedūra ir nesāpīga, jo to veic intravenozā narkozē (pēc pacienta izvēles). Narkoze ir ļoti viegla, īslaicīga, lai nejustu diskomfortu. Procedūra norit sertificēta anesteziologa uzraudzībā.

Lielie plusi: procedūras laikā var veikt arī dažādas diagnostiskas un ārstnieciskas manipulācijas, piemēram, paņemt gļotādas paraugus analīzēm, veikt polipektomiju - likvidēt polipus, apturēt asiņošanu u.c.

Gastroskopijas un kolonoskopijas izmeklējumus Medicīnas sabiedrībā ARS veic sertificēti gastroenterologi - endoskopisti: Dr. Anita Lapiņa, Dr. Anda Altberga un Dr. Sabri Abdul Masih.

Zināšanai:

Vairāk par Olympus EVIS EXERA III unikālajām iespējām lasi šeit:  

www.ars-med.lv

Medicīnas sabiedrība ARS
Adrese - Skolas iela 5, Rīga, Latvija
Tālruņi - 67201007, 67201008

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!